top of page
Keresés
  • Szerző képeHancz Gábor

Önzetlen segítség: Ukrajnából menekült indiai hallgatókat fogadott be a Széchenyi István Egyetem

Frissítve: 2022. márc. 5.

A Széchenyi István Egyetem 121, az ukrajnai háború elől Magyarországra menekült indiai hallgatót fogadott be csütörtökön este. A csoport hamarosan továbbutazik szülőhazájába. Az intézmény a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak ugyanakkor jelezte, hogy 200, hazánkban menedéket kereső nemzetközi hallgató befogadását vállalja tartós jelleggel.


„A Széchenyi István Egyetem számára nemzetközi színvonalú oktatási, kutatási tevékenysége mellett rendkívül fontos a társadalmi felelősségvállalás is. Ez különösen előtérbe kerül az olyan humanitárius válsághelyzetben, ami jelenleg az egyre súlyosbodó ukrajnai háború következtében alakult ki.

Intézményünk a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak jelezte, hogy 200 férőhelyet ajánl fel a harcok sújtotta országból érkező menekültek számára. A szaktárcák csütörtökön délután arról tájékoztattak, hogy 121 olyan indiai hallgató érkezik hozzánk, aki eddig valamelyik ukrán egyetemen tanult, és most hazánkban keresett menedéket”

– mondta dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi rektorhelyettese.


A csoport csütörtökön késő este érkezett meg három busszal a Széchenyi István Egyetem győri központi campusára, ahol az intézmény Egyetemi Szolgáltató Központjának és Nemzetközi Programok Központjának munkatársai, valamint Egyetemi Hallgatói Önkormányzatának tagjai fogadták őket.

A megérkezés pillanatai: az indiai hallgatók és a Széchenyi István Egyetem munkatársai az intézmény győri campusán. (Fotó: Pőcze Gábor)
„Regisztrációt követően mindannyiuknak K4 kollégiumunkban biztosítottunk szállást. Külön köszönjük az egyetem Studygast Kft.-jének, hogy még csütörtökön este meleg vacsora, majd pénteken reggeli készült számukra. Közösségünk is azonnal összefogott, amiért ugyancsak nagy köszönettel tartozunk.

Egyetemi Szolgálató Központ és Kollégium munkatársai a közösségimédia-felületeken adománygyűjtést hirdetett, hiszen az indiai hallgatók nagyon kevés ruhával és csomaggal érkeztek. A gyűjtés folytatódik, elsősorban higiéniai termékeket, alsóneműket, kabátokat, más ruhákat, takarókat várunk. Nagy örömmel tapasztaltuk, hogy már reggelre rengeteg felajánlás érkezett a hallgatók és a munkatársak részéről” – részletezte dr. Lukács Eszter, hozzátéve, hogy ez az indiai csoport várhatóan néhány napon belül továbbutazik szülőhazájába.


Az indiai menekültek egyike Aryan Singh, aki a háború kitöréséig a kijevi Bogomolec Orvostudományi Egyetemen tanult.

„Rettenetesen féltünk. Folyamatosak voltak a bombázások. Egy kilométerre tőlünk rakéták romboltak le épületeket. Öt napon át egy kis óvóhelyen éltünk, ötszázan összezsúfolva. A szobánkba nem mehettünk fel, alig volt élelmünk, amit próbáltunk valahogy okosan beosztani”

– idézte fel.


Az ukrán fővárosból nagy nehezen el tudtak jutni Lviven és Ungváron keresztül a magyar határra. Hazánkban előbb Debrecenbe, majd Budapestre, végül Győrbe kerültek.

„Elmondhatatlanul hálásak vagyunk mindenkinek Magyarországon és itt, a Széchenyi István Egyetemen. Rengetegen segítettek, segítenek, egyáltalán nem érezzük azt, hogy idegenek vagyunk. Ez a legjobb ország, ahol valaha jártam”

– mondta végül.

A Széchenyi István Egyetem kollégiumában elszállásolt indiai hallgatók rendkívül hálásak az intézmény önzetlen segítségéért. (Fotó: Horváth Márton)

A Széchenyi István Egyetem a 121 tagú indiai csoport átmeneti segítésén túl felajánlotta csatlakozását a Külgazdasági és Külügyminisztérium, valamint az Innovációs és Technológiai Minisztérium által kezdeményezett programhoz, amelynek lényege Ukrajnából menekült nemzetközi hallgatók tartós befogadása. Az intézmény 200 férőhelyet bocsát rendelkezésre ilyen célra, és vállalná az érkezők oktatását is.

bottom of page