top of page
Keresés
  • Czeiner-Szücs Anita - Papp Zsolt

Ünnepi szenátusi ülés a Széchenyi-egyetemen: a tudatos építkezés kiemelkedő eredményekhez vezet

Frissítve: 2022. márc. 30.

Átadták a Pro Universitate díjakat, új doktorokat avattak, habilitációs és címzetes egyetemi docensi címeket adtak át a Széchenyi István Egyetem emelkedett hangulatú ünnepi szenátusi ülésén. A nyilvános eseményen dr. Baranyi Péter Zoltán rekor, dr. Hankó Balázs helyettes államtitkár, dr. Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke, valamint dr. Stumpf István kormánybiztos is köszöntőt mondott.


„Magyarország kormánya szabadságot adott az egyetemeknek, és ehhez eszközül a modellváltás keretrendszerét biztosította. Mostanra világosan látszik, hogy jó döntés volt már az első pillanatban élni lehetőségével. Sikeresen indultunk, mert szabadon megválaszthattuk céljainkat és eszközeinket” – fogalmazott köszöntőjében az 1848. márciusi szabadságharccal és annak felelősségével párhuzamot vonva dr. Baranyi Péter Zoltán, a Széchenyi István Egyetem rektora.


(Fotógaléria: Májer Csaba József)


Az intézmény Szenátusának elnöke beszédében hangsúlyozta az egyetem tudomány területén elért eredményeit és törekvéseit, amelynek köszönhetően a Széchenyi-egyetem oktatási és kutatási tevékenysége alapján a világ felsőoktatási intézményeinek első 4 százalékába tartozik. Emellett méltatta a Győrben, Mosonmagyaróváron és Zalaegerszegen megvalósuló, innováció szempontjából is kiemelkedő beruházásokat is, amelyek az egyetemi polgárok és a partnerek visszajelzéseivel összeadódva szerinte egyértelműen jelzik, „előnyösen váltottuk be a szabadság adta lehetőségeket, és így léphetünk a fenntartható, modern egyetemi rendszer pályájára”.


Dr. Baranyi Péter Zoltán, a Széchenyi István Egyetem rektora nyitotta meg az ünnepi szenátusi ülést. (Fotó: Májer Csaba József)

Az ünnepségen dr. Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára a struktúraváltásra utalva kiemelte, a tudatos építkezés ma is, csak úgy, mint a reformkorban, kiemelkedő eredményekhez vezet. „Tudatos építkezés tapasztalható Győrött, a Széchenyi István Egyetemen, amely az intézmény közösségét folyamatosan fejleszti, s teszi nemcsak az oktatók, a kutatók és a hallgatók, hanem Győr, a régió és nemzetünk közösségének is meghatározó, felelős intézményévé” – fejtette ki.


Hangsúlyozta: az elmúlt években teljes mértékben megújult a felsőoktatás. „Mondhatjuk azt, hogy most az első fecskék nyarat csináltak. Ennek eredményeként a magyar egyetemek a világ felsőoktatási rangsoraiban jelentősen előreléptek, a hallgatók kétharmada már modellváltás utáni, versenyképes, rugalmasabb működésű intézményrendszerbe jár, miközben a felvettek nyolcvan százaléka tandíjmentesen tanulhat” – mondta.


„Magyarországon a tanulás kifizetődő dolog, hiszen átlagosan nyolcvan százalékkal magasabb a bére a diplomásoknak, akik az okleveleik megszerzését követően szinte azonnal el tudnak helyezkedni a munkaerőpiacon” – hangoztatta a helyettes államtitkár, egyúttal gratulálva a most doktori fokozatot szerző végzősöknek, illetve a díjazottaknak.

Dr. Hankó Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára.

Mint mondta, a Széchenyi István Egyetem nemcsak az oktatásban, a kutatásban és az innováció terén nyújt kiemelkedő teljesítményt, hanem a Covid-járvány idején is erőn felül teljesített ösztöndíjával és önkéntes hallgatói áldozatos munkájával. Emellett pedig az elsők között segítette az ukrajnai háború elől menekülőket.


Dr. Csépe Valéria, a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság elnöke beszédében arra buzdította az egybegyűlt ünneplőket, hogy a kényelmes középszerűség helyett a felkészültséggel és tudással teljes minőség és műveltség legyen vezérelvük. A struktúraváltás történelmi léptékű lehetőségét hangsúlyozva kifejtette, hogy


a modellváltás teret engedett a minőségnek és a felsőoktatásban most tapasztalható fokozatváltásnak is.

„Örömünnep a mai, s egyben egy magasabb szintű felelősség kezdete is. Gondoljanak mindig arra, hogy mit tehetnek többet és jobban. Szárnyaljanak, s közben küzdjenek a középszerűség ellen” – fogalmazta meg jókívánságait.


Ezt követően dr. Stumpf István, a felsőoktatási modellváltás koordinációjáért felelős kormánybiztos, a Széchenyi István Egyetem professzora lépett az emelvényre. Beszédében reagált a határainknál dúló háborúra.

Dr. Stumpf István kormánybiztos hangsúlyozta: örömmel látja, hogy a Széchenyi-egyetem, amelyet immár tíz éve szolgál, rendületlenül, mi több mintaértékűen épül és fejlődik.

„Az a globális világrend, amelyet eddig megtapasztaltunk, jelentős változáson megy keresztül. Hogy ennek következtében milyen rendszer alakul ki, s ebben milyen lehet Magyarország mozgástere, arra a válaszokat leginkább az egyetemeken adhatnak, amelyek a tudás hordozói és megújítói, világítótoronyként mutathatnak utat” – mondta.

Hozzátette, örömmel látja, hogy a Széchenyi-egyetem, amelyet immár tíz éve szolgál, rendületlenül, mi több mintaértékűen épül és fejlődik. Mára a legversenyképesebb egyetemek egyikének számít, köszönhetően vezetése elhivatott hozzáállásának, illetve a modellváltás adta szabadságnak.


Elismerések a kiválóságoknak


Az ünnepi szenátusi ülésen adták át a legmagasabb egyetemi kitüntetést, a Pro Universitate díjat, amely olyan egyetemi dolgozók, illetve egyetemet támogató polgárok, közéleti személyiségek munkájának elismerésére szolgál, akik kiemelkedő oktató, tudományos vagy egyéb tevékenységükkel, példamutató emberi magatartásukkal, a Széchenyi István Egyetem munkáját támogató tevékenységükkel nagymértékben hozzájárultak az intézmény céljainak megvalósításához, hírnevének, tekintélyének, megbecsültségének öregbítéséhez.

(Fotógaléria: Májer Csaba József)


Az elismerést dr. Szepesházi Róbert nyugalmazott egyetemi docens, az intézmény geotechnikai oktatásának megszervezésében játszott kiemelkedő szerepéért, míg Villányi Tibor gépészmérnök, a Győri Zsidó Hitközség elnöke az egykori győri zsinagóga mai oktatási, kulturális arculata kialakításában végzett tevékenységéért, az egyetemmel és annak Művészeti Karával kialakított sokoldalú együttműködéséért vehette át.


A Széchenyi István Egyetem Szenátusa professor emeritus címet adományozott prof. dr. Kóczy T. László egyetemi tanárnak, a Magyar Tudományos Akadémia doktorának, az Egyetemi Doktori Tanács Elnökének, aki az országos Egyetemi Doktori Tanácsban is képviseli az intézményt.


A Szenátus döntése alapján címzetes egyetemi docensi címet vehetett át Mészáros János, a BKM Budapesti Közművek Nonprofit Zrt. stratégiai és gazdasági vezérigazgató-helyettese, akivel a Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar évek óta kiváló munkakapcsolatot ápol, s aki ötletgazdája és fő támogatója a kar Országos Pénzügyi Esettanulmányi Versenyének is.


Doktori címet viselhetnek


Az ünnepségen Ph.D. doktorátusi oklevelet vehetett át az Állam- és Jogtudományi Doktori Iskolából dr. Kelemen Roland; a Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskolából Tóth Álmos Dávid, Nagy András Lajos, Ajtayné Károlyfi Kitti, Wizner Krisztián, Ősz Olivér és Kocsis Szürke Szabolcs; a Regionális és Gazdaságtudományi Doktori Iskolából Ocskay Gyula Miklós, Csányiné Szemerédi Eszter, Vinkóczi Tamás, Laczkovits-Takács Tímea, Polster Csilla, Gajzágó Gergő Attila és Domokos Bernadett; a Wittmann Antal Növény-, Állat- és Élelmiszertudományi Multidiszciplináris Doktori Iskolából Vona Viktória Margit, Albert Réka és Kéri-Schmidthoffer Ildikó. A Széchenyi István Egyetem Egyetemi Habilitációs Bizottsága habilitált doktorrá avatta dr. Monostori Tamást, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának főiskolai tanárát, a Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet vezetőjét.

bottom of page