top of page
Keresés
  • Szerző képeCzeiner-Szücs Anita

180 frissdiplomás ünnepe a Széchenyi István Egyetemen

Frissítve: 2022. júl. 15.

A Széchenyi István Egyetem három karán végzettek közül összesen mintegy 180-an vehették át oklevelüket Mosonmagyaróváron és Győrben a hétvégén tartott diplomaátadó ünnepségeken.


A diploma bizalmat is jelent


„Megtiszteltetés számunkra, hogy a jogosan megszerzett és kőkemény munkával kiérdemelt diplomájukat átadhatjuk. Rang, egzisztenciális lehetőség ez. Nem volt könnyű itt végezni, de megérte. Ez a diploma egyfajta megelőlegező bizalmat jelent, hogy olyan tudás, készségek és képességek birtokában vannak, amik alkalmassá teszik Önöket a problémák, feladatok leküzdésében” – hangoztatta a Széchenyi István Egyetem mosonmagyaróvári karán végzettek ünnepén dr. Szalka Éva dékán.


Dr. Árvay István, Mosonmagyaróvár polgármestere is köszöntötte a frissdiplomásokat, s a képviselő-testület döntése értelmében a város tiszteletbeli polgáraivá fogadta a végzősöket.


(Fotók: Nagy Gábor)


Az ünnepség elnökségében helyet foglalt dr. Nagy István is. Az agrárminiszter beszédében azt mondta, hogy soha nagyobb szükség nem volt még frissen végzett agrármérnökökre. „A világban ugyanis nehéz helyzet van, és a megoldás kulcsa a fiatal szakemberek tudása és munkája” – hangsúlyozta. Az egyetem jogelődjén oklevelet szerző politikus büszkén hangoztatta, hogy az óvári gazdászok összetartó közösséget alkotnak.

„Ez különböztet meg bennünket az ország többi gazdászaitól. Mind a szakmai, mind a magánéletben számíthatunk egymásra, és ez az igazi erő. Ebben rejtezik a legnagyobb kincsünk, és erre épül a több mint kétszáz éves hagyományunk” – fejtette ki dr. Nagy István.

Az egyensúly ünnepe


Az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar frissdiplomásait dr. Horváth Balázs dékán köszöntette.


„Önök a tanulmányaik egy jelentős részét egy felfordult világban teljesítették, ám a nehézségek ellenére eljutottak e napig, eddig az ünnepnapig. Siker ez a hallgatóknak, akik minden akadályt eredményesen véve ma itt ülhetnek, és néhány pillanat múlva diplomásként nézhetnek rokonaik, barátaik szemébe. Siker a családtagoknak, akik támogatása termékeny talajra hullott, nem veszett kárba, és ím, büszkén mondhatják: sikerült gyermekem! Siker nekünk is, hiszen munkánk beérett, nem hiába dolgoztunk” – gratulált emelkedett hangulatú beszédében a dékán.


Búcsúzóul hozzátette: „A mai nap az egyensúly ünnepe. Hiszen megtaláltuk azt az egyensúlyt, mely teret adott a szórakozásnak – tanulásnak; a szigornak – motiválásnak; a tanításnak – alkotásnak. Azt kívánom, ezt az egyensúlyt tartsák mindig szem előtt. Nem feltétlenül csak az lesz sikeres, aki mindig keményen dolgozik, hanem az, aki megtalálja az egyensúlyt a család, a munka, a barátok és a hobbi között. Aki tudja, mikor, mi a fontos.”

A dékáni köszöntőt követően a végzett hallgatók nevében Orbán Vanessza építészmérnöki osztatlan szakos hallgató köszönt el az egyetemtől.


Majd kiemelkedő teljesítményükért Pro Auditoribus díjat vehetett át az eseményen Orbán Vanessza és Schram Erik.

(Galéria: Mekliz Fotóstúdió)


„Fordítsák jóra képességeiket”


A Széchenyi István Egyetem Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar végzős joghallgatóinak ünnepségén mintegy ötven doktort avattak fel, akik innentől jogosultak a doktori cím használatára.


A ceremóniát követően dr. Smuk Péter, a kar dékánja köszöntötte a friss jogászdoktorokat.


„A jogászoknak különös hivatása van a társadalomban. Emberi és közhatalmi viszonyok legbizalmasabb részleteit is megismerik, azokra ráhatással bírnak. Érvelnek, gondolkodnak, és sokszor vezető szerepet kell játszaniuk. Vállalják fel ennek költségeit, nehézségeit! És persze, fordítsák jóra képességeiket, ne félrevezető praktikákban bontakoztassák ki kreativitásukat. A klasszikus szavaival: hosszú távon megéri tisztességesnek lenni” – mondta az ünneplők felé fordulva egy izgalmas matematikalecke után.

(Galéria: Mekliz Fotóstúdió)


A dékán régebbi tanítványa hatására szónoklatában Bibó Istvánt idézve a szabadságról üzent.


„A szabadságszerető ember - szüntelenül szem előtt tartja, hogy az emberi szabadság és az emberi méltóság egy és oszthatatlan, és az egyik ember ellen … elkövetett minden sérelem mindenki más szabadságát, méltóságát is veszélyezteti: ezért az emberi szabadság minden korlátozása, önkényes letartóztatás, fogvatartás, egyéni vagy hatósági hatalmaskodás, s az emberi méltóság mindenféle megalázása ellen azonnal együttesen, de ha az rögtön nem lehetséges, magában is fellép.


A szabadságszerető ember - minden felismert közérdek ügyében kezdeményezőleg lép fel, … azt tehetsége szerint munkájával és adományával … igyekszik győzelemre segíteni, tisztában lévén azzal, hogy a közügyek elhanyagoltsága vagy méltatlan emberek kezébe való kerülése egyedül a tisztességes emberek kezdeményezésének hiánya és közéleti bátortalansága miatt történik” – idézte az elgondolkodtató szavakat dr. Smuk Péter, aki búcsúzóul szívből gratulált a végzősöknek.


Az ünnepségen hallgatói képviselőként végzett közösségi munkájának elismeréseként Pro Auditoribus emléklapot vehetett át Börzsönyi Dávid, Fábián Balázs, Hévízi Enikő, Mihály Laura Dominika, Senviczki Ákos, Tamás Lilla Krisztina, Vági Kata Franciska.

Szabó Tamásnak pedig hallgatói képviselőként végzett kimagasló közösségi munkájának elismeréseként Pro Auditoribus oklevelet nyújtottak át.




bottom of page