top of page
Keresés
  • Szerző képeHancz Gábor

A Huawei a Széchenyi István Egyetemen mutatta be új technológiáját

A távközlési világnap keretében olyan új technológiát mutatott be a Huawei Technologies Hungary a győri Széchenyi István Egyetemen, amellyel az eddigieknél sokkal gyorsabban juthat el a szélessávú internet a háztartásokba. Az akár 5G-alapon is működő AirPON a vezetékes és a vezeték nélküli technológiát ötvözve segíti a telekommunikációs szolgáltatókat abban, hogy egy adott kábelvégpontból vezeték nélküli technológiával juttassák el az internetet az otthonokba, középületekbe és ipari épületekbe – akár harmadára csökkentve a hálózat kiépítésének idejét. Ez egy olyan technológia, amely Európában Magyarországon harmadikként jelenik meg, s jövőre lesz széles körben alkalmazott technológia világszerte.


A száloptikás (fiber) kábelek kulcsfontosságúak a digitális korszakban, a gyors és megbízható internetkapcsolat biztosításával a gazdasági fejlődés motorjainak is tekinthetők – Magyarországon is fontos célkitűzés, hogy a szélessávú internet minden háztartásba eljusson. A járvány következtében a home office is egyre elterjedtebbé vált, amihez fontos a stabil szélessávú internet és annak minél gyorsabb kiépítése.


A vezetékes hálózatok építése ugyanakkor pénz- és időigényes folyamat, a helyszíni erőforrások hiánya miatt a távközlési szolgáltatók számos kihívással néznek szembe. Az egyik ilyen a távolság áthidalása, azaz, hogy a szolgáltató az optikai végződéstől (OLT, vagy Optical Line Terminal) eljuttassa az internetet az akár 10–20 km-re található a végfelhasználókhoz. Mindez időigényes folyamat is, mert az optikai kábelek telepítési engedélyének beszerzése akár 6-10 hónapig, a kiépítés pedig akár egy évig is eltarthat.

A Huawei egy olyan új technológiát mutatott be a távközlési világnap alkalmából Győrben a világnapi ünneplésnek hazánkban évek óta helyt adó Széchenyi István Egyetemen, amely megoldást kínál a problémára, és lehetővé teszi, hogy a szélessávú internet optikai kábeleken az eddigieknél sokkal gyorsabban és költséghatékonyabban épüljön ki és juthasson el az otthonokba, középületekbe és ipari épületekbe. A Huawei AirPON megoldásának egyik legfontosabb előnye, hogy a már meglévő vezetékes rendszer végpontját használja, majd onnan mikrohullámon – vezetékek és kábelek nélkül – továbbítja az internetet, ezért kevesebb alkatrész és anyag szükséges a telepítéshez. A hálózat kiépítésének idejét pedig 70 százalékkal csökkentheti. A telepítéshez nincs szükség fix kültéri vagy beltéri dobozra, az egység akár a falra vagy a tetőn lévő antennákra, póznákra is felszerelhető. Az internetes letöltésekbeli késleltetést is tovább csökkenti az online tanulás, a játék vagy az irodai munka során.

Az AirPON technológiát, amelyet Törökország és Spanyolország után Európában harmadikként Magyarországon vezet be a cég, jövő évre pedig várhatóan széles körben alkalmazott technológia lesz világszerte.

„Magyarországnak a társadalmi és gazdasági fejlődés, a versenyképesség fenntartása érdekében továbbra is prioritás a gyors, késleltetés nélküli adatátvitel, internet, s ehhez mind a vezetékes, mind a vezeték nélküli technológiákra szükség van” – mondta Solymár Károly, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára a technológia bemutatóján. „Az AirPON technológia felgyorsítja a gigabit-társadalom kiépítését” – tette hozzá Solymár Károly.


Solymár Károly helyettes államtitkár (fotó: Májer Csaba József)
„Magyarországon már több mint egymillió háztartásban érhető el szélessávú internet a Huawei hálózati eszközeinek segítségével – mondta Colin Cai, a Huawei Technologies Hungary vezérigazgatója.

A Huawei a legmodernebb technológiákkal támogatja Magyarország digitális átállását. – hangsúlyozta a vezető – Az AirPON a magyar infokommunikációs célok megvalósításához érdemben járul majd hozzá, hogy a digitálizáció minden magyar embert, vállalkozást, iskolát, egyetemet segíthessen.”


Dr. Wersényi György, a Széchenyi István Egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karának dékánja arra hívta fel a figyelmet, hogy a Huaweijel számos területen együttműködnek, így a vállalat ingyenesen nyújtja angol nyelvű képzési programjait az egyetem hallgatói számára, akik a vállalat által biztosított infrastruktúrát használva korszerű tudást szerezhetnek. „Mindez növeli intézményünk vonzerejét, jól teljesítő végzőseink számára pedig lehetőség nyílik állást találni nemcsak a Huawei Magyarországnál, hanem globálisan, beleértve a kínai vállalat hatalmas beszállítói, együttműködői és végfelhasználói partnereit is” – fejtette ki a dékán. Megjegyezte: tapasztalataik szerint hallgatóik rendkívül gyorsan el tudnak helyezkedni, ami különösen igaz a többek között a villamosmérnökökre és a mérnökinformatikusokra.


Dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes kiemelte: az egyetem a modellváltással lehetőséget kapott arra, hogy nemzetközi stratégiai együttműködésekben vegyen részt, és célja világszínvonalú minőség elérése infrastrukturális, oktatási és kutatási területeken. Hozzáfűzte: szoros kapcsolatok kiépítésére törekednek kínai egyetemekkel, erős kínai hallgatói közösséget szeretnének létrehozni Győrben.

„Ebben nagy támogatást jelent a Huaweijel meglévő együttműködés. Intézményünk stratégiai célja globális láthatóságának növelése, amit szintén nagymértékben segítenek az olyan világszerte ismert nagyvállalati partnerek, mint a Huawei” – hangsúlyozta a rektorhelyettes.
A sajtóesemény résztvevői (fotó: Májer Csaba József)

bottom of page