top of page
Keresés
  • Szerző képeNémeth Veronika

A jövő mérnökeit is várja a Széchenyi István Egyetem a WHB Győr Rallyn

A hazai rallyszezon egyik fénypontjának ígérkezik a WHB Győr Rally, amelynek egyik gyorsasági szakasza a Széchenyi István Egyetem campusán zajlik szeptember 10-én. Az esemény kapcsán az intézmény bemutatja fejlesztéseit és eredményeit a közönségnek, így például láthatók lesznek a világelitbe tartozó hallgatói versenycsapatok járművei, a tíz év felettiek pedig kipróbálhatják az itt fejlesztett elektromos gokartot.


Több évtizedes álom valósul meg a hétvégén: a győri sportbarátok által alapított Arrabona Rally Club, a TRP Hungary és a Mitko Magyarország összefogásával szeptember 8–10. között visszatér a magyar rallysport Győrbe, és olyan történelmi helyszíneket is érint, mint a cseszneki és a Tényő–Ravazd közötti gyorsasági szakasz vagy a Rábaring. A verseny legemlékezetesebb helyszíne azonban várhatóan a Győrben zajló belvárosi gyorsasági szakasz lesz, amely részben a Széchenyi István Egyetem campusán zajlik szeptember 10-én, vasárnap negyed 12-től. A rendezvény kiemelten fontos az intézmény számára.

„A WHB Győr Rally remek lehetőség arra, hogy bepillantást engedjünk azokba a formabontó fejlesztésekbe, melyekre büszkék vagyunk. A hétvége során az egyetem területén bemutatjuk hallgatói versenycsapatainkat és versenyautóikat, valamint azt az elektromos hajtásláncot, amit a gokart motorsport számára fejlesztettünk. Hálásak vagyunk a város és a szervezők partnerségének, hogy egyetemünk is házigazdája lehet ennek a kiemelkedő eseménynek, és részt vehetünk a szervezésben. Úgy véljük, hogy újabb tehetséges hallgatókat tudunk a motorsport által intézményünkbe vonzani”

hangoztatta dr. Szauter Ferenc, az egyetem Járműipari Kutatóközpontjának igazgatója.

A Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának igazgatója, dr. Szauter Ferenc a WHB Győr Rally sajtótájékoztatóján. (Fotó: Adorján András)

Az egyetem a családok szórakoztatásáról is gondoskodik a WHB Győr Rally keretei között, hiszen tíz év felett lehetőség nyílik az érdeklődőknek kipróbálni az említett elektromos gokartot, és megismerkedhetnek az elektromos autó-motor sporttal is. Külön öröm az intézmény számára, hogy az egyik hallgató, Klausz Kristóf rajthoz áll a versenyen.

Klausz Kristóf, a Széchenyi István Egyetem hallgatója is rajthoz áll a hétvégén. (Fotó: Adorján András)
„Egészen különleges számomra, hogy győriként most igazán hazai pályán versenyezhetek. A futam sok izgalmat tartogat, melyek közül kiemelném a belvárosi szakaszt, hiszen a Széchenyi-egyetem hallgatójaként a campus területén is megpróbálhatom a legjobbamat nyújtani. Csapatunk több tagja is a szaktársaim közül került ki: olyan tudást sikerült itt elsajátítanunk, amit a mindennapokban és a versenysportban is kiválóan tudunk hasznosítani”

– mondta Klausz Kristóf.


A HUMDA Magyar Mobilitásfejlesztési Ügynökség elnöke, Weingartner Balázs köszönetet mondott Győrnek és minden közreműködőnek, hogy ilyen nyitottsággal és lelkesedéssel fogadták a Győr Rallyt.

Ez a rally több okból is különösen közel áll a szívünkhöz. Ennek egyik oka, hogy a HUMDA idén a Magyar Nemzeti Autósport Szövetséggel együttműködésben névadó szponzora az Országos Rally Bajnokságnak, másrészt pedig azért, mert idén január 1-től a HUMDA a Széchenyi Egyetemi Csoport tagjaként működik. Európa járműgyártásának fővárosában méltóképpen kell gondoskodnunk az autóiparban dolgozó több tízezer emberről olyan formában is, hogy szórakozást nyújtunk nekik. Kiemelten fontosnak tartjuk azt is, hogy testközelbe hozzuk a rally szeretetét és lehetőségeit, és felhívjuk a jövő mérnökeinek figyelmét erre a fantasztikus sportágra”

– mondta Weingartner Balázs. A kiegészítő programok között a HUMDA kitelepülése is látható lesz, a Széchenyi-egyetem bemutatkozása, sportautó- és veteránautó-kiállítás, valamint az említett gokartpálya mellett.


A város polgármestere, dr. Dézsi Csaba András elmondta, hogy Győrben rendkívül nagy hagyománya van az autósportnak és azon belül a rallynak. Nagy öröm számára, hogy az autósport élvonala hosszú évek után visszatérhet a városba. Kiemelte a Széchenyi-egyetem szerepét a rendezvény kapcsán.

Az eseményt felvezető sajtótájékoztatón Klausz Kristóf győri versenyző, dr. Szauter Ferenc, a Széchenyi-egyetem Járműipari Kutatóközpontjának igazgatója, Weingartner Balázs, a HUMDA elnöke, prof. dr. Dézsi Csaba András, Győr polgármestere, Szujó Zoltán, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség elnöke és Őry Tamás, a rendezőbizottság képviselője beszélt várakozásairól. (Fotó: Adorján András)

A versenyen a HUMDA Országos Rally Bajnokság ORB, ORC, Historic, ORB2 és ORB3 kategóriája áll rajthoz. A győr-belvárosi gyorsasági szakasz előtt és után junior versenyzők is pályára léphetnek, és a közönség megtekintheti a Showtime műsorszámot is, amelyben más szakágak kiválóságai ülnek a volán mögé. A program szeptember 8-án 17 órától kezdődik az ORB3 rajtdobogójával a Városház téren. A mezőny hat különböző gyorsasági szakaszt teljesít a hétvégén. A Győr körüli külső gyorsasági szakaszokat két alkalommal is érintik a versenyzők, így összesen 11 gyorsasági szakasza lesz. A WHB Győr Rallyra 136 versenyzőpáros nevezett, ami a szezon késői szakaszában egy új verseny esetében kiemelkedő érdeklődés. A nevezők között számos győri és Győr-Moson-Sopron megyei versenyző szerepel a junioroktól az első osztályig.


A program a külső gyorsasági szakaszok kivételével ingyenesen látogatható.

A WHB Győr Rally abszolút I. helyezettje ezt a kupát veheti majd át. (Fotó: Adorján András)


bottom of page