top of page
Keresés
  • Szerző képeHancz Gábor

A jövő technológiái: a Széchenyi István Egyetem újabb hallgatói végezték el a Huawei képzését

Az 5G-től a mesterséges intelligenciáig számos modern technológia áll a Huawei Technologies Seeds for the Future elnevezésű tehetséggondozó programjának középpontjában. A képzést a Széchenyi István Egyetem újabb közel 20 hallgatója végezte el.


A Huawei Technologies 2008-ban indította el Seeds for the Future elnevezésű programját, amely a magyar fiatalok számára 2014-ben vált elérhetővé. Hazánkból elsőként a Széchenyi István Egyetem csatlakozott a kezdeményezéshez.


A vállalat a koronavírus-járvány miatti korlátozásokra reagálva néhány éve a digitális térben tartja meg a tehetségprogramot, amely így egy infokommunikációs online oktatási platformmá vált.

A nyolcnapos, intenzív képzés során a résztvevők részben kínai kulturális ismeretekkel gazdagodhatnak, de a legnagyobb hangsúly természetesen a legkorszerűbb technológiai ismeretek átadásán van. A fiatalok olyan területeken gyarapíthatják tudásukat, mint az 5G, a mesterséges intelligencia, a kiberbiztonság vagy a felhőalapú számítástechnika.

Az elsődleges cél az, hogy a hallgatók valós, gyakorlati ismereteket szerezhessenek a világ egyik vezető technológiai vállalatától, ezzel is közelítve egymáshoz az egyetemen megszerzett ismereteket és az iparág által megkövetelt készségeket.


Idén novemberben a Széchenyi István Egyetem újabb csaknem 20 hallgatója teljesítette a képzést, és teljesítményüket a vállalat személyesen köszönte meg. Az ünnepségen Gecse Mariann, a Huawei Technologies magyarországi és nyugat-balkáni kormányzati kapcsolatok és kommunikációs igazgatója, valamint Ablonczyné dr. Mihályka Lívia professzor, a Széchenyi István Egyetem társadalmi kapcsolatokért felelős elnöki megbízottja köszöntötte.

„Rendkívül büszkék vagyunk arra, hogy egyre több, már mintegy ezer nemzetközi hallgató tanul egyetemünkön, amely nagyon erős a jövő mérnökeinek képzésében”

– fogalmazott a professzor. Hozzáfűzte: az intézmény nagy hangsúlyt fektet a gyakorlatorientált oktatásra, amit támogat ez a program is.

Az ünnepség résztvevői a Széchenyi István Egyetem Menedzsment Campus épületében. (Fotó: Májer Csaba József)
A Huawei képzését elvégezte az etiópiai Bereket Basa Kiflemariam, az egyetem Multidiszciplináris Doktori Iskolájának másodéves doktoranduszhallgatója is. Kérdésünkre elmondta: elsősorban azért jelentkezett, hogy fejlessze információs és kommunikációs technológiai tudását.

Nem csalódott, mert sok újat tanult például az 5G-vel és a mesterséges intelligenciával kapcsolatban, s az új technológiákat alkalmazni szeretné tanulmányai során. Az afrikai fiatal megjegyezte: 2019-ben érkezett a győri egyetemre, ahol fantasztikus tapasztalatokat szerzett. Külön kiemelte a modern környezetet, az oktatók és az egyetemi közösség segítőkészségét, valamint a képzések gyakorlatias jellegét.