top of page
Keresés
  • Szerző képePapp Zsolt

A Széchenyi-egyetemmel kötött elsőként partnerséget a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége

A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) fennállásának 35. évében hagyományteremtő céllal hívta életre a VOSZFESZT Vállalkozói Szabadegyetem elnevezésű eseménysorozatát. A szervezet az első konferenciát Győrben, a Széchenyi István Egyetemmel közösen rendezte, amelyen neves szakemberek előadásai várták a részt vevő vállalkozókat, oktatókat, hallgatókat. A rendezvény keretében írták alá azt a megállapodást, amely szorosabbra fűzi az egyetem és a VOSZ kapcsolatát a vállalkozások fejlesztése érdekében.


A 35 éve alakult VOSZ a jubileumi év keretében hagyományteremtő céllal hívta életre a VOSZFESZT Vállalkozói Szabadegyetemet, amelyet első ízben a győri Széchenyi István Egyetemen rendeztek meg. A résztvevők számára új ismereteket, innovatív ötleteket, a kapcsolatépítés lehetőségét nyújtó programon sikeres gazdasági szereplők mellett a különböző tudományágak jeles képviselői tartottak előadásokat.

Dr. Kovács Péter, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke nyitotta meg az I. VOSZFESZT-et. (Fotó: Májer Csaba József)

A program nyitányaként Perlusz László, a VOSZ főtitkára köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Kovács Péter, a szervezet Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke indította útjára a rendezvényt, aki a Széchenyi István Egyetem és a VOSZ együttműködését méltatta. A két fél ezt követően írta alá együttműködési megállapodását, amelynek keretében többek között közös rendezvények szervezését és olyan támogatási programok kidolgozását célozza meg, amelyek a vállalkozások innovációs tevékenységét hivatottak erősíteni.

A VOSZ és a Széchenyi István Egyetem megállapodásának aláírói: prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományos elnökhelyettese, prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány Kuratóriumának elnöke, Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat elnöke, dr. Kovács Péter, a VOSZ Győr-Moson-Sopron vármegyei elnöke, Eppel János, a VOSZ elnöke és dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke. (Fotó: Májer Csaba József)
„A VOSZFESZT Vállalkozói Szabadegyetem első rendezvénye a friss ötletek, az új lehetőségek és az innovatív szemlélet egyik első számú inkubátorával, a Széchenyi István Egyetemmel együttműködve valósul meg”

– hangsúlyozta Eppel János, a VOSZ elnöke.

Eppel János, a VOSZ elnöke a tudásmegosztás fontosságáról beszélt. (Fotó: Májer Csaba József)

Partnerségükkel kapcsolatban kiemelte, megyei irodájuk a Széchenyi István Egyetem győri Tudományos és Innovációs Parkjában fog működni, a térség vállalkozóinak szolgálatában.

„Feladatunk, hogy a magyar kis- és középvállalkozásokat segítsük abban, hogy becsatornázzuk hozzájuk a tudást, a legújabb ismereteket, megkeressük a megfelelő partnereket számukra”

emelte ki az egyetemmel kötött együttműködés lényegét.

Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke az egyetem és a vállalkozások együttműködésének fontosságát, az intézmény vállalkozásösztönző szerepét hangsúlyozta. (Fotó: Májer Csaba József)

Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke az Ustream-alapító Fehér Gyula gondolatait idézve az egyetemekről induló vállalkozások kultúráját állította példaként. Aláhúzta, a Széchenyi István Egyetem számára is kiemelt jelentőséggel bír a gazdasági élet szereplőivel kialakított szoros kapcsolat.

„Nemcsak széles körű együttműködéseket hozunk létre, de magunk is olyan vállalkozásösztönző programokat valósítunk meg, amelyek hallgatóink számára megnyitják az utat a sikeres vállalkozóvá válás felé”

– emelte ki. Hozzáfűzte, az egyetemek és a vállalkozások együttműködését középpontba helyező szemlélet ikonikus helyszíne lesz a győri kampusz szomszédságában épülő tudományos és innovációs park, ahol nemzetközi és hazai cégek kapnak helyet, segítve a vállalkozások és az egyetemi közösség partnerségét.

„A fizikai közelség lehetőséget teremt a legújabb kihívások megoldására, hozzájárulva a valós piaci igények kiszolgálásához, folyamatos megújulásra ösztönözve kutatásainkat és képzéseinket”

– osztotta meg gondolatait a résztvevőkkel az egyetem elnöke.

Prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke a vállalkozói kultúra fejlesztéséhez való egyetemi hozzájárulásról szólt. (Fotó: Májer Csaba József)

Prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumának elnöke ehhez csatlakozva kiemelte, hogy a Széchenyi-egyetem magáénak vallja a VOSZFESZT szervezői által is kitűzött célt, a vállalkozói kultúra fejlesztését, a gazdasági szektorral való szoros partnerséget. Mint mondta, mindezt az innovációk megszületéséhez szükséges infrastruktúra kiépítésével is ösztönözi az egyetem, többek közt a győri vagy a zalaegerszegi ZalaZONE-on található tudományos és innovációs park építésével.

„A Széchenyi István Egyetem több mint háromezer vállalkozással működik együtt, ami egyedülálló esélyt kínál hallgatóink és oktatóink-kutatóink számára is. A hallgatók nyertesei a gyakorlatorientált oktatásnak, részt vehetnek fejlesztési projektekben, startup vállalkozásokban. Mindez igaz nemzetközi hallgatóinkra is, akik a világ hetven országából érkeztek hozzánk. Kollégáink szintén kihasználhatják a vállalati-ipari projektekben, startup és spinoff vállalkozásokban való részvétel inspiráló lehetőségét”

– sorolta.

A vállalkozások folyamatos megújulásának fontosságát emelte ki Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat elnöke. (Fotó: Májer Csaba József)
„Egyesek szerint két és fél évente megkétszereződik az ismeretanyag a Földön, mások szerint a ma született gyermekek kétharmada olyan szakmákban fog dolgozni, amelyek ma még nem is léteznek. Vagyis egyedül a változás az, ami állandó”

– érzékeltette a vállalkozások folyamatos megújulásának fontosságát Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat elnöke. Hozzátette, ezt a megújulást tudja segíteni a Széchenyi István Egyetem.

Győr és az egyetem hatóköre jóval túlmutat a város határain – emelte ki prof. dr. Dézsi Csaba András polgármester. (Fotó: Májer Csaba József)

Prof. dr. Dézsi Csaba András győri polgármester azt hangsúlyozta, hogy az itt élők tehetsége, szorgalma révén tud Győr sikeres lenni, amelynek hatása jóval túlmutat a város határain. Ez igaz az egyetemre is, amely szintén az egész térségre hatással van.

„Üdvözlöm a VOSZ döntését, hogy elsőként a mi egyetemünkkel köti meg szövetségét. Biztos vagyok abban, hogy ez a partnerség az itt alkotó emberek, vállalkozók munkáját nagyban fogja segíteni”

– zárta.

Az első VOSZFESZT előadói között olyan neves üzletemberek szerepeltek, mint Tomán Szabina üzletasszony, a Toman Lifestyle vállalat alapító-tulajdonosa, akit a nagyközönség a Cápák között című televíziós műsorból is ismerhet. (Fotó: Májer Csaba József)


bottom of page