top of page
Keresés
  • Szerző képePapp Zsolt

A Széchenyi István Egyetem fenntartásában működik tovább a Veres Péter mezőgazdasági középiskola

A győri Veres Péter-középiskola fenntartója idén júliustól a Széchenyi István Egyetem, ezért az új tanévet már Széchenyi István Egyetem Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium néven kezdte meg. Ahogy a felsőoktatási intézménynek, úgy a mostani tanévtől a Veres-iskolának is fókuszterülete a fenntarthatóság, a precíziós gazdálkodás, a korszerű élelmiszer-technológia, a digitalizáció és az automatizáció.


Rendhagyó ünnepséggel kezdődött az új tanév a Veres Péter-középiskolában, hiszen az idén nyártól az intézmény fenntartója a Széchenyi István Egyetem. Ebből az alkalomból dr. Tóth Tamás, az egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának dékánja köszöntötte a diákokat és a pedagógusokat. Emlékeztetett arra, hogy mindkét intézmény komoly hagyományokkal rendelkezik. A Széchenyi István Egyetemhez tartozó legrégebbi karok jogelődjeit a 18. század végén és a 19. század elején alapították: az agrártudományi képzés Mosonmagyaróváron 205 évvel ezelőtt, 1818-ban indult meg. A Veres Péter-iskola jogelődje a Győri Magyar Királyi Téli Gazdasági Iskola és Mezőgazdasági Szaktanácsadó Állomás volt, ahol a tanítás 86 évvel ezelőtt kezdődött meg.

A Széchenyi István Egyetem nevében dr. Tóth Tamás, az intézmény Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának dékánja köszöntötte a diákokat és a pedagógusokat az évnyitón. (Fotó: Dudás Máté)
„A Széchenyi István Egyetemhez tartozó Karok, illetve a mostani tanévtől kezdve a Veres Péter-iskola számára is a fő fókuszterületek az IoT-szektor, a telekommunikáció, az élelmiszer-technológia, a mezőgazdaság és természetesen a fenntarthatóság. A Veres Péter Szakképző Iskola tanulóinak ezek a területek még könnyebben hozzáférhetővé válnak, és arra kell törekednünk, hogy az itt végzett diákok a precíziós gazdálkodás, a digitalizáció és az automatizáció területén megfelelő ismeretanyaggal és tudással lépjenek ki az iskolapadokból. A mosonmagyaróvári karon rendelkezésre álló Smart Farm Tangazdaságunk is ezt a célt szolgálja, továbbá azok a külsős gyakorlati helyek és a mintagazdasági hálózat, ahol a diákok és az egyetemi hallgatók nemcsak tantermi körülmények között, hanem a gyakorlatban is megismerhetik és kipróbálhatják a legkorszerűbb technológiai újdonságokat és eszközöket”

– fogalmazott a dékán, aki egykor maga is a Veres-iskola diákja volt, később pedig a mosonmagyaróvári kar hallgatója, majd oktatója lett.

Széles Sándor főispán, dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem általános és oktatási elnökhelyettese és dr. Tóth Tamás dékán az ünnepség résztvevői közt. (Fotó: Dudás Máté)

Dr. Tóth Tamás köszönetet mondott dr. Nagy István agrárminiszternek, hogy támogatta az egyetem fenntartóvá válását, valamint Széles Sándor főispánnak és a kormányhivatal munkatársainak, akik segítették a folyamatot. Kiemelte, a győri központú, de képzéseivel, kutatásaival Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen és Budapesten is jelen lévő Széchenyi István Egyetem Magyarország egyik legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézménye. Mintegy 14 ezer fős hallgatói közösségét csaknem 80 ország fiataljai alkotják. Az egyetem rendkívül erős gyökerekkel rendelkezik a technológiai és az informatikai tudásátadás terén, amelyeket számos terület, köztük a mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi képzések egészítenek ki.

Csiszár Rudolf, a Széchenyi István Egyetem Veres Péter Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója szerint az egyetemmel való szoros kapcsolat új perspektívákat nyit meg az iskola és annak diákjai előtt. (Fotó: Dudás Máté)

Csiszár Rudolf iskolaigazgató elmondta, az iskola jelentős állomáshoz érkezett azzal, hogy a Széchenyi-egyetem fenntartásába került. Az erre emlékeztető szalagot a tanévnyitó ünnepi pillanataként tűzték fel az intézmény zászlajára.

„Ez egy olyan partnerség, amely lehetőséget teremt arra, hogy iskolánk még erősebb alapokra helyezze a tanulás és a nevelés terén elért eredményeit. A Széchenyi István Egyetem vezetőinek és oktatóinak tudása és tapasztalata új perspektívákat nyit meg előttünk, amelyek révén még jobb feltételeket biztosíthatunk diákjaink fejlődéséhez”

– fogalmazott. Az igazgató végezetül köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vettek a partnerség kialakításában.

A tanévnyitó ünnepi pillanata volt, amikor az egyetem fenntartóvá válására emlékező szalag felkerült az iskola zászlajára. (Fotó: Dudás Máté)



bottom of page