top of page
Keresés
  • Szerző képeHorváth Márton

Audi Development Camp: a jövő mérnökei versenyeztek a Széchenyi István Egyetemen

Véget ért az Audi Hungaria és a Széchenyi István Egyetem közös szervezésű nyári tábora, amely ötvözte az intenzív szakmai képzést a hallgatói mérnökversenyek világával. A résztvevőknek az Audi e-tron akkumulátorának viselkedését kellett szimulálniuk szoftveres környezetben, mindezt négy hét alatt, az alapoktól indulva. Valamennyi csapat sikeresen teljesítette a feladatot, amely jól mutatja a Széchenyin alkalmazott, szokásostól eltérő gyakorlatorientált oktatási módszertan eredményességét. A hallgatók munkáját a közreműködő cégek is értékelték, néhány résztvevő állásajánlatot is kapott.


Korábbi cikkünkben részletesen foglalkoztunk az Audi Hungaria és a Széchenyi István Egyetem koprodukciójában 2019 óta immár másodszor megrendezett nyári táborral, amely egy egyedülálló képzési program Magyarországon. Az Audi Development Camp népszerűségét jelzi, hogy az idei évben is többen jelentkeztek a táborba, mint ahány férőhely rendelkezésre állt - az érdeklődőket térképre helyezve pedig közel a teljes glóbusz kirajzolódik Ecuadortól Horvátországon át egészen Szíriáig.


Az esemény sikere az unikális képzési formában keresendő. A szervezők ugyanis a tábor koncepcióját úgy alakították ki, hogy

az ide jelentkező hallgatók a „learning by doing” elvet alkalmazva gyakorlatorientáltan, valós problémákon dolgozva, a vállalati szférában megszokott körülmények között tudják gyarapítani ismereteiket, miközben fejlődnek készségeik és új kapcsolatokra tesznek szert.

Az, hogy közben betekintést nyernek professzionális szervezetek – mint például az Audi Hungaria – működésébe, megismerkednek idegen városokkal és szervezett programokon szórakoznak, már csak hab a tortán.

Az Audi Development Camp résztvevői, a támogatók képviselői, a mentorok és szervezők közös csapatképen a Menedzsment Campus épülete előtt. (Fotó: Májer Csaba József)

A négyhetes rendezvény záróeseményén a Széchenyi István Egyetem és a támogatók munkatársai, valamint a szervezők köszöntötték a résztvevő hallgatókat és vonták le az elmúlt időszak tanulságait.


„Az Audi Development Camp egy projektalapú oktatási forma, amelyben a csapatok valós kihívásokon dolgozhatnak” – jelentette ki a projektzáró ceremónián a Széchenyi István Egyetem Nemzetközi Programok Központjának képviseletében Orosz-Barczi Réka. Mint elmondta, a hallgatók projektmenedzsmentben, prezentációban, kommunikációs ismeretekben is fejlődtek a tábor időtartama alatt. „Legyetek a nagyköveteink a világban és bátorítsatok másokat is, hogy vegyenek részt a Széchenyi István Egyetem rövidebb-hosszabb képzési programjain” – szólította meg közönségét.

Németh Katalin aláhúzta: a tábor során nagyon színes, diverz csapat állt össze, amely szintén a valódi céges környezetet modellezi. (Fotó: Májer Csaba József)

Németh Katalin, az Audi Hungaria oktatási-tudományos kooperációs vezetője hangsúlyozta, egy átalakulási folyamat kellős közepén van mind a vállalat, mind az autóipar, és így a mérnökök oktatása is mérföldkőhöz érkezett.

„Nem látjuk pontosan, milyen munkatársakra lesz szükségünk a következő öt évben, de az biztos, hogy az Audi Development Campben szerzett kompetenciák a jövő mérnökeinek tudását jelölik ki. Biztos vagyok benne, hogy nagy hasznát veszitek majd a táborban tanultaknak a karrieretek során”

– fordult a hallgatókhoz.


„A járművek olyan komplexek lettek, hogy csak a virtuális környezetben tudjuk gyorsan és olcsón, azaz hatékonyan tesztelni fejlesztéseinket. Enélkül már nincs járműipari innováció” – hangsúlyozta Burkhard Knodel, az Audi Hungaria szimulációkkal foglalkozó HIL/SIL (hardware-in-the-loop / software-in-the-loop) részlegének vezetője. A szakember úgy vélekedett, igazán nagyszerű eredményeket értek el a hallgatók, akiknek megköszönte munkáját.

Az e-mobilitás már nem a jövő, hanem a jelen legnagyobb kihívása - vallja Burkhard Nodel. (Fotó: Májer Csaba József)

A szervezők nevében Sebestyén Regina búcsúzott a résztvevőktől, majd dr. Feszty Dániel, a Széchenyi István Egyetem Járműfejlesztési Tanszékének vezetője zárta a felszólalók sorát.


„Nagyon hálásak vagyunk a hallgatóknak, akik a vakáció helyett ezt a tábort választották. Igazán értékelem az óriási érdeklődést, a sok kérdést, még sosem tapasztaltam ilyet. Fantasztikus volt látni azt a szenvedélyt, amellyel viszonyultatok a témához. Különleges csapat vagytok” – méltatta a tábor résztvevőit a tanszékvezető, aki minden szponzornak, partnernek és közreműködőnek megköszönte az együttműködést, kiemelve az Audi Hungar