top of page
Keresés
  • Szerző képeSZE Hírek

Drónökoszisztéma: konferenciát szerveztek az egyetem Digitális Fejlesztési Központjának munkatársai

December 9-én került megrendezésre a „Hazai drónökoszisztéma helyzete” című konferencia, amelyet a Széchenyi István Egyetem Digitális Fejlesztési Központjának munkatársai szerveztek. A rendezvény fő témája a hazai drónfejlesztésekhez kapcsolódó műszaki és gazdasági kutatások, valamint a drónok társadalmi elfogadottsága volt, melyek kiemelten fontosak intézményünk számára.


Egyetemi szinten a projekt azon kompetenciák felépítésére és eszközök beszerzésére koncentrál, amelyek lehetővé teszik a Széchenyi István Egyetem és a zalaegerszegi tesztpályán működő ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ, valamint a 3B Hungária Kft. számára az autonóm közlekedési környezet, az ipar 4.0 kihívások, valamint a hibrid és elektromos járművek jelentette vizsgálati és technológiai feladatok, továbbá az újszerű ipari és járműtechnológiákkal kapcsolatban felmerülő gyártási rendszerek digitalizációjával kapcsolatos kihívások kezelését.


A projekt konzorciumvezetője a Széchenyi István Egyetem, konzorciumi partnere a 3B HUNGARIA Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. (Zalaegerszeg). Kiemelt együttműködő partner a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ. A SZE zalaegerszegi kutatóhelye az EFOP 3.6.2 projekt keretében kezdett el fejlődni; ennek eredményeként létrejöttek az alapvető erőforrások, amelyek bevonásával a jelen projekt keretében már célirányosan építhető az egyetem zalaegerszegi járműipari tesztpályához kapcsolódó kompetenciaközpontja. A projekt épít továbbá a ZalaZONE Kutatási és Technológiai Központ meglevő erőforrásaira is.


A 3B Hungária Kft. 100%-os magyar tulajdonban lévő vállalkozás, termékeinek kb. 80%-át külföldre értékesíti. A cég alapítása (1992) óta anyagmozgatógép-gyártással, az építőanyag-ipar technológiai berendezéseinek tervezésével és gyártásával foglalkozik.

Az autonóm földközeli légi megoldások fókuszterület központi eleme a Széchenyi István Egyetemen létesítendő drónközpont, amely az egyetem pilóta nélküli légi járművekkel kapcsolatos kutatási tevékenységének kiterjesztését, valamint a drónok autonóm közlekedési környezetbe történő alkalmazhatóságának vizsgálatát teszi lehetővé. A központ felépítése során a cél kétlebegésre alkalmas, nagy teherbírású pilóta nélküli autonóm légieszköz beszerzése, mely lehetőséget ad a jövőben különféle fedélzeti rendszerek fejlesztésére és tesztelésére (kamera, radar, LIDAR, vezeték nélküli kommunikációs megoldások), illetve kapcsolódóan jármű–jármű és jármű–infrastruktúra kommunikációra alkalmas eszközök beszerzése, tesztelése és alkalmazása. Jelen projekt keretében első alkalmazásként egy úgynevezett felvezető drónrendszer fejlesztése a cél, mely képes az erre felkészített földi járművek koordinált követésére és fedélzeti kamera rendszerével az esetleges forgalmi akadályok/közlekedési konfliktusok felderítésére és ennek a földi jármű vezetője részére való közvetítésére. Az FT2 fókuszterület eredményeit a Széchenyi István Egyetem pilóta nélküli légi járművek és autonóm közlekedési rendszerek integrációs portfóliójának bővítésében tervezzük hasznosítani. Az eredmények által az egyetem a régióban egyedülálló know-how birtokába kerül, amely kis- és középvállalkozások számára nyújtott teljes körű szolgáltatási tevékenység elindítását teszi lehetővé. A Széchenyi István Egyetemnek a zalaegerszegi járműipari tesztpálya mellett létrejött kutatási és technológiai központban működő laborhoz kapcsolódóan megvalósított fejlesztései a régió ipari vállalatai számára tudnak fejlett vizsgálati szolgáltatásokat nyújtani – hazai és akár nemzetközi szinten is.




A konferencia a Légtér.hu Kft. egyik alapító tagja, Csipak-Török Ágnes előadásával kezdődött, „Társadalmasítás és oktatás a drón ökoszisztémában” címmel. Az előadás során a résztvevők részletes információkkal gazdagodhattak, a drónok történelmi hátterétől kezdve, felhasználásukon át, kitérve használatuk megítélésére és annak javításának lehetséges megoldásaival, továbbá a Légtér.hu Kft. oktatási rendszerének alapos bemutatásával. A Rotors & Cams Kft. előadásában bemutatásra került kronológiai sorrendben drónfejlesztéseik, valamint azok felhasználási területei. Nagy sikert aratott a dr. Teschner Gergely által vezetett kerekasztal-beszélgetés, melyben az oktatásra helyezték a főhangsúlyt. A beszélgetésen részt vett az előadóként is jelenlevő Csipak-Török Ágnes, valamint a Légtér.hu Kft másik alapító tagja, Tuzson Gergely. A beszélgetés magas színvonalához hozzájárult még Papp Gábor, a Hungarocontrol Zrt.-től, valamint jogi kérdésekre a Magyarországi Drón Koalíció Szabályozási Munkacsoportjának tagja, dr. Szauer Balázs adott választ. A további előadások során először Bauer Péter és Nagy Mihály a vonuló készenléti egységek biztonságos közlekedését segítő előfutár drónról tartottak értekezést, majd Veres Károly, Rádli Péter és Kovács Lóránt, a Széchenyi István Egyetem munkatársai a drón alapú idegen objektum detektáló rendszert mutatták be a ZalaZONE tesztpálya moduljaihoz.


„A hazai drónökoszisztéma helyzete” című konferencia a GINOP-2.3.4-15-2020-00009 azonosítószámú, „Innovatív járműipari tesztelési és vizsgálati kompetenciák fejlesztése a nyugat-magyarországi régióban a zalaegerszegi Járműipari Tesztpálya infrastruktúrájára támaszkodva” elnevezésű projekt keretén belül került megrendezésre.

bottom of page