top of page
Keresés
  • Szerző képePapp Zsolt

Egészségügyi menedzser mesterképzés indul a Széchenyi István Egyetemen

A Széchenyi István Egyetem új mesterszakán szeptembertől olyan szakembereket képeznek, akik az egészségügyi rendszer különböző szintjein láthatnak el vezetési, szervezési feladatokat, és képesek az egészségügyi szervezetek hatékony működtetésére. A képzésre február 15-ig lehet jelentkezni.


A Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Kara egészségügyi menedzser mesterképzést indít a következő tanévtől.

Az itt végző szakemberek az egészségügy bármely területén – a fekvő- illetve járóbeteg-ellátásban, magán- és állami fenntartású intézményekben, a nonprofit szektorban, egészségügyi szolgáltatóknál és az egészségüggyel szoros kapcsolatban álló egyéb cégeknél – közép- és felsővezetőként, akár orvos-igazgatóként vagy ápolási igazgatóként is elhelyezkedhetnek.
A Széchenyi István Egyetem egészségügyi menedzser mesterszakán az aktuális kihívásokra reagálni tudó szakembereket képeznek szeptembertől. (Fotó: Adorján András)
„Jelentős az igény arra a tudásra, amit az új szak kínál. Intézményünk szoros kapcsolatot ápol a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal, és ez az együttműködés garantálja, hogy a magas színvonalú elméleti képzés mellett megfelelő gyakorlati ismereteket is nyújtsunk hallgatóinknak”

– fogalmazott dr. Somogyi Angéla,  a kar dékánja.


Hozzátette, az egykori győri Zrínyi utcai kórházi épületekben megvalósuló Egészségtechnológiai Campus a jövőben kitűnő, innovatív környezetet biztosít a képzéshez. „Mesterszakunk jó lehetőséget kínál az alapképzésben részt vevő hallgatóinknak, de az egész országból várjuk a már egészségügyi területen dolgozó, magukat továbbképezni szándékozó szakembereket is. Több tudományágat érintő tudást kínálunk, nem véletlen, hogy nemcsak egészségügyi, hanem társadalomtudományi alapdiplomával is lehet jelentkezni” – hangsúlyozta a dékán.


A négy féléves, új szak az alkalmazott egészségtudományok, a közgazdaság-tudomány és az egészségügyi menedzsment területén is széles körű ismeretekkel ruházza fel a hallgatókat.

Az oktatott tárgyak a betegútmenedzsmenttől az egészség-gazdaságtanon, az egészségpolitikán és az egészségügyet támogató informatikai rendszereken át egészen a HR- és vezetői ismeretekig terjednek. A második félévtől klinikai ellátást biztosító gyakorlóhelyeken teljesítenek szakmai gyakorlatot a mesterképzésben részt vevők.
A Győr-Moson-Sopron Vármegyei Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház fontos partnere az egyetemnek, és az egyik gyakorlati helyszíne az új képzésnek. (Fotó: Adorján András)

Hermann Csaba, a Petz-kórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának osztályvezető főorvosa, a győri egyetem Klinikai Készségek Tanszékének egyetemi docense az új mesterképzés szakfelelőseként elmondta: nagyon fontos, hogy a vezető pozíciót betöltő egészségügyi szakemberek megfelelő menedzseri ismeretekkel rendelkezzenek, hiszen jelentős erőforrásokról döntenek.

„Nem elég jó orvosnak lenniük, menedzseri szemléletre, vezetői kompetenciákra, gazdálkodási ismeretekre van szükségük. A hatékony működtetéshez tehát az új mesterképzésünk elengedhetetlen tudást ad”

– fogalmazott. Megjegyezte, a képzés azoknak is hasznos, akik gazdasági területről érkeznek, de egészségügyi intézmény menedzsmentjében dolgoznának, hiszen megismerhetik a szektor sajátosságait.


A szakfelelős hangsúlyozta, hogy erősen gyakorlatorientált oktatásban részesülnek a jelentkezők, akik a győri mellett a kaposvári kórházban is tölthetik szakmai gyakorlatukat, de a kört további – köztük magánfinanszírozott – intézményekkel is bővíteni kívánják a jövőben.

„A gyakorlati feladatok során a hallgatóknak olyan valós problémákat kell megoldaniuk, amelyekkel a kórházi vezetők is szembesülnek. Így a végzettek ismerni fogják az aktuális kihívásokat, és reagálni is tudnak majd azokra”

– emelte ki a szakfelelős.


A képzésről részletes információk itt olvashatók.

Comments


bottom of page