top of page
Keresés
  • Szerző képeHancz Gábor

Egészségtechnológiai campust és kompetenciaközpontot hoz létre a Széchenyi István Egyetem

Frissítve: 2022. márc. 3.

A Széchenyi István Egyetem egészségtechnológiai campust és kompetenciaközpontot alakít ki a győri Zrínyi utcai, volt kórházi épületegyüttes megújításával, ahol az oktatás, a kutatás-fejlesztés és a szolgáltatások egy helyen lesznek megtalálhatók. Az intézmény ebben olyan elismert partnerekkel működik együtt, mint a budapesti Semmelweis Egyetem és a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház.


A Zrínyi utcai volt kórház Győr egyik meghatározó létesítményegyüttese. Az ingatlan korábban a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház telephelye volt, majd a vagyonjuttatási törvény értelmében tavaly novemberben a Széchenyi István Egyetem vette birtokba. Az intézmény a 2,7 hektáros, 15 épületből álló ingatlanon egészségtechnológiai campust és kompetenciaközpontot hoz létre, amelynek programindító rendezvényét március 1-jén tartották.


Az eseményen dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter azt hangsúlyozta: a magyar innovációs teljesítményben az egészégügyi, egészségipari kutatásoknak kiemelt szerepük van, amit az is mutat, hogy az Innovációs Alap direkt ráfordításainak mintegy 40 százaléka e területekre jut. „A Magyarországon működő vállalatok és az egyetemek 2016-hoz képest mára 400 milliárdról 800 milliárd forintra növelték a kutatás-fejlesztésre fordított összeget. A kutatók száma 2010 óta ugyancsak megduplázódott hazánkban” – mondta a miniszter.


Dr. Palkovics László hozzátette: a Széchenyi István Egyetem és a Semmelweis Egyetem együttműködése nemcsak kiváló technológiai, innovációs és tudományos eredményeket fog hozni, hanem hozzájárul Győr és környéke egészségügyi ellátásának javulásához is. Erre – szögezte le – garancia a Petz-kórházzal kialakított partnerség is.

A rendezvény résztvevői: dr. Baranyi Péter Zoltán, a Széchenyi István Egyetem rektora, Szeles Szabolcs győri alpolgármester, Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő, dr. Jávor László, a Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórház főigazgatója, dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, dr. Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke, dr. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, dr. Hankó Balázs felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár, Kara Ákos országgyűlési képviselő, dr. Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat elnöke, dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke és dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja. (Fotó: Májer Csaba József)

Dr. Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke kifejtette, hogy az életminőséget nagymértékben meghatározó egészségtechnológiában a jövő kulcsát olyan modern technológiák jelentik, mint az 5G, a digitalizáció vagy a mesterséges intelligencia. „Erre alapozva nemcsak új egészségügyi képzések, szolgáltatások találnak otthonra itt, hanem olyan kutatás-fejlesztési tevékenységek is, amelyekben a Széchenyi István Egyetem által magas szinten művelt különböző tudományterületek kapcsolódhatnak össze és erősíthetik egymást az egészségtechnológiai innovációk érdekében. Ennek során támaszkodhatunk az egészségügy területén meglévő tapasztalatainkra is, hiszen az egészségügyi képzés két és fél évtizedes múltra tekint vissza egyetemünkön” – hangsúlyozta.


Dr. Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke prezentációban mutatta be a fejlesztést a meghívottaknak. „Az első ütem terveiben négy épület felújítása szerepel. Ez lehetőséget nyújt a Széchenyi István Egyetem Egészség- és Sporttudományi Kara oktatási portfóliójának bővítésére. A Semmelweis Egyetemmel és a győri Petz Aladár Egyetemi Oktató Kórházzal együttműködve olyan új, hiánypótló, vonzó és gyakorlatorientált képzéseket indítunk, mint a konduktív pedagógia, a gyógytornász, a dietetikus, valamint a kihelyezett Pető Pont” – sorolta. Megjegyezte: kutatóik telekommunikációs, informatikai és anyagtudományi területek orvostudományi hasznosítását vizsgálják meg a Semmelweis Egyetem kutatóival közösen, amiből piacképes, gazdaságilag is sikeres szolgáltatások és technológiák jöhetnek létre. „Fontosnak tartjuk azt is, hogy minőségi, modern infrastruktúrával támogatott egészségügyi szolgáltatásokat alakítsunk ki, a hatékony prevenció és egészségmegőrzés érdekében” – emelte ki, egyúttal köszönetet mondva a kormánynak a támogatásért, amelyet az egyetem a program indításához a Területi Kiválósági Központ pályázat során megkapott.


Dr. Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora arról beszélt, hogy legfőbb céljuk az állampolgárok egészségi állapotának fejlesztése, amelyhez a legmagasabb szintű oktatási, kutatás-fejlesztési, innovációs és betegellátási tevékenységgel kívánnak hozzájárulni. „Ahhoz, hogy intézményünk még inkább előreléphessen, nemzetközi szinten is versenyképes legyen, válaszolni tudjon a 21. századi technológiai kihívásokra, együttműködésre, tudásunk megosztására van szükség. A Széchenyi István Egyetem és a Semmelweis Egyetem küldetése közös: olyan technológiai fejlesztéseket szorgalmazunk, amelyek nemcsak az egyetemek prezstízséhez és kutatási infrastruktúrájához járulnak hozzá, hanem előbbre viszik a magyar egészségügyet is” – hangoztatta.


Simon Róbert Balázs győri országgyűlési képviselő úgy fogalmazott: ahogy a győri kekszgyár helyén kialakítandó tudományos és innovációs park, úgy ez a fejlesztés is mérföldkő a város és az egyetem életében. A politikus Győr elmúlt 10-15 éves fejlődését a 18–19. század fordulójáéhoz hasonlította, amikor a Zrínyi utcai kórház mellett felépült a Frigyes-laktanya, a városháza, valamint megalakult a vagongyár.


Szeles Szabolcs győri alpolgármester beszédében örömét fejezte ki, hogy az épületegyüttes sorsa megoldódott, a benne kialakítandó egészségügyi funkciók pedig méltók lesznek a kórház múltjához. Úgy fogalmazott: a fejlesztés növeli a város vonzerejét, valamint az egyetem rangját, népszerűségét.

Galéria: Májer Csaba József

bottom of page