top of page
Keresés
  • Szerző képeSZE Hírek

Együttműködési megállapodást kötött az NMHH a Széchenyi István Egyetemmel

Együttműködési megállapodást írt alá a Széchenyi István Egyetem és Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH). Az egyetem érintett szervezeti egységei – a Digitális Fejlesztési Központ, a Járműipari Kutatóközpont, a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar, valamint a Zalaegerszegi Innovációs és Képzési Központ – 2023. december 31-ig részesül a hatóság támogatásában. Az NMHH részéről Koltay András elnök, a Széchenyi-egyetem képviseletében Filep Bálint elnök látta el kézjegyével a megállapodást.


Az NMHH és a győri egyetem évek óta jó viszonyt ápol egymással, ezt az együttműködést fűzték most szorosabbra. A hatóság a rendelkezésére álló forrásokból és eszközökből a hírközlés és a média területén a tudatos fogyasztói döntéshozatal kultúrájának fejlesztésére – így különösen a hírközlési, a médiajog, a tudományos-oktatási programok és a szakemberek képzésére – nyújt támogatást.


A Széchenyi István Egyetem a mérnöki-műszaki képzések egyik legfontosabb hazai központja. Oktatási és kutatási területei közé tartozik az ipari digitalizáció, a járműipar, a mobil távközlő rendszerek, a mikrohullámú technológia, valamint az űrtávközlés is. Fejlesztési és kutatási központjainak együttműködésében több olyan kutatási projektjük van folyamatban – például az önvezető járművek és connected car tárgyában –, mely során vezeték nélküli kommunikációs rendszereket (4G-5G, WIFI, később 6G) használnak vezérlési vagy adattovábbítási céllal. Többek között ezeknek a kutatásoknak az előrehaladását és eredményeit is segíti mostantól az NMHH.


„A Széchenyi István Egyetemmel jelentős múltra tekint vissza szakmai együttműködésünk. A Hatóság több vezető munkatársa oktatóként segíti a mérnökök, közgazdászok és jogászok képzését. A hazai hírközlést és médiát felügyelő szervezetként feladatunk, hogy magas szakmai színvonalú válaszokat adjunk a folyamatos technológiai fejlődésből eredő kihívásokra, valamint ezeken a területeken segítsük Magyarország versenyképességét. A most aláírt megállapodás lehetővé teszi, hogy még hatékonyabban járulhassunk hozzá a jövő szakembereinek gyakorlatorientált képzéséhez” – mondta Koltay András, az NMHH elnöke.


„A Széchenyi István Egyetem egyre meghatározóbb szereplő az olyan innovatív területeken, mint például a vezeték nélküli kommunikációs rendszerek vagy az autonóm járművek kutatása. A legmodernebb technológiák fejlesztésével is a térség és hazánk versenyképességének erősítését kívánjuk elősegíteni, támaszkodva többek között évtizedek alatt felhalmozott tudásbázisunkra, valamint kompetenciaközpontjainkra, így Digitális Fejlesztési Központunkra és Járműipari Kutatóközpontunkra. Köszönjük, hogy ebben a munkában az NMHH támogatására is számíthatunk” – hangsúlyozta Filep Bálint, a Széchenyi István Egyetem elnöke.


„Kölcsönösen előnyös együttműködésről van szó. A nálunk végzett, magas szintű tudással rendelkező hallgatók az NMHH számára kiváló szakember-utánpótlást jelentenek, intézményünk pedig profitál abból, hogy a Hatóság hozzájárul színvonalas laborhátterünk további megerősítéséhez, a kutatásokhoz, hallgatói csapataink tevékenységéhez, munkatársai több tárgyat oktatnak és segítik tudományos diákköri dolgozatok megszületését. Erről a szintről fogunk most feljebb lépni” – fogalmazott Horváth Zoltán, az egyetem Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karának dékánja.

Koltay András, Filep Bálint és Horváth Zoltán a megállapodás aláírását követően. (Fotó: NMHH)

Az együttműködés kiterjed az egyetem mezőgazdasági mikró és makró robot flották kommunikációs rendszerének fejlesztésére és kiépítésére, az autonóm robotok (járművek) kommunikációs kérdéseinek megoldására, a mikrohullámú laboratórium fejlesztésére, valamint az űrtávközlés területére is. Az utóbbi azért is fontos, mert az űrkutatással foglalkozó szakemberek utánpótlását biztosító, több magyar egyetem által közösen szervezett képzésben a győri egyetem négy tárggyal szerepel, amelyek egyike az űrtávközlés.


Az egyetem további segítséget kap a kvantumkommunikáció terén, amely egy perspektivikus és jövőálló, ma még hiányterületnek számító tantárgy. Az első komplett, saját gyártású győri műhold fejlesztésének elindítására is készül a győri intézmény, amelynek az együttműködés keretében lehetősége lesz specifikus tantárgyi tematikák fejlesztésére, szakmérnökök képzésére, valamint a hallgatói elismerések bővítésére is.


Az együttműködési megállapodás 2023. december 31-ig szól.


bottom of page