top of page
Keresés
  • SzerzƑ kĂ©peHorvĂĄth MĂĄrton

ElkezdƑdött az Audi Ă©s a SzĂ©chenyi-egyetem egyedĂŒlĂĄllĂł nyĂĄri kĂ©pzĂ©si programja

FrissĂ­tve: 2022. jĂșl. 15.

IntenzĂ­v szakmai kĂ©pzĂ©s egy mĂ©rnökverseny keretĂ©ben – ezt kĂ­nĂĄlja az Audi Development Camp, amelyet immĂĄr mĂĄsodik alkalommal szervezett meg a SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem az Audi Hungaria Ă©s az Audi AG tĂĄmogatĂĄsĂĄval. A nĂ©gyhetes, angol nyelvƱ tĂĄborban nemzetközi szaktekintĂ©lyektƑl tanulhatnak a hallgatĂłk, miközben valĂłs ipari problĂ©mĂĄt oldanak meg csapatokban, egymĂĄssal vetĂ©lkedve. Az idei Ă©vben a rĂ©sztvevƑknek az Audi e-tronhoz kapcsolĂłdĂł „hardware-in-the-loop” szimulĂĄciĂłs feladatot kell teljesĂ­teniĂŒk.


Ha nyĂĄr, akkor fesztivĂĄlok, strandolĂĄs, pihenĂ©s – Ășgy kĂ©pzeljĂŒk, ezzel telik a vakĂĄciĂł az egyetemistĂĄknak. LĂ©tezhetnek mĂ©gis olyan hallgatĂłk, akik nyĂĄrra visszaĂŒlnek az iskolapadba? Akadhatnak olyanok, akik az Ă©rtĂ©kes nyĂĄri szabadidejĂŒkbƑl közel egy hĂłnapot arra ĂĄldoznak, hogy hatĂĄridƑre mĂ©rnöki feladatokat oldjanak meg? TermĂ©szetesen igen! Mi sem jobb pĂ©lda erre, mint az Audi Hungaria Ă©s a SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem koprodukciĂłjĂĄbĂłl 2019-ben megszĂŒletƑ Audi Development Camp, amelyre idĂ©n is többszörös tĂșljelentkezĂ©s volt – a rĂ©sztvevƑket többkörös kivĂĄlasztĂĄsi procedĂșra sorĂĄn vĂĄlasztottĂĄk ki, mĂ­g vĂ©gĂŒl kialakult a tĂĄbor tizenöt fƑs mezƑnye.

A rendezvĂ©ny megnyitĂłjĂĄt a JĂĄrmƱhajtĂĄs TechnolĂłgia TanszĂ©k Ă©pĂŒletĂ©nek aulĂĄjĂĄban tartottĂĄk. (GalĂ©ria: HorvĂĄth MĂĄrton)


Abban semmi meglepetĂ©s nincs, hogy az Audi Development Camp vonzĂł ajĂĄnlat a hallgatĂłk szĂĄmĂĄra. Az utĂłbbi Ă©vekben virĂĄgkorukat Ă©lik a hagyomĂĄnyos oktatĂĄstĂłl eltĂ©rƑ kĂ©pzĂ©si programok, legyen szĂł egy intenzĂ­v, rapid lefolyĂĄsĂș tanfolyamrĂłl, egy csapatmunkĂĄban megvalĂłsĂ­thatĂł, tanulĂĄsi cĂ©lzattal lĂ©trehozott projektfeladatrĂłl vagy Ă©pp egy zsƱri ĂĄltal pontozott design thinking ötletversenyrƑl. Ezek elƑnye, hogy a „learning by doing” elvet alkalmazva a rĂ©sztvevƑk gyakorlatorientĂĄltan, valĂłs problĂ©mĂĄkon dolgozva, a vĂĄllalati szfĂ©rĂĄban megszokott körĂŒlmĂ©nyeket szimulĂĄlva tudjĂĄk gyarapĂ­tani ismereteiket, miközben fejlƑdnek kĂ©szsĂ©geik Ă©s Ășj kapcsolatokra tesznek szert. A tanulĂĄsi folyamat tehĂĄt Ă©lmĂ©nyszerƱ, nem ritkĂĄn kifejezetten Ă©lvezetes, Ă­gy jĂĄtĂ©kosan, olykor rivalizĂĄlĂĄssal, az egyĂ©ni motivĂĄciĂłt felkeltve kĂ©pesek gyorsan, kivĂĄlĂł eredmĂ©nyeket produkĂĄlni a közremƱködƑk.


Erre utalt dr. Hanula Barna, a SzĂ©chenyi-egyetem Audi Hungaria JĂĄrmƱmĂ©rnöki KarĂĄnak dĂ©kĂĄnja is köszöntƑjĂ©ben, a rendezvĂ©ny hĂ©tfƑi megnyitĂłjĂĄn, amikor arrĂłl beszĂ©lt, hogy a hallgatĂłk imĂĄdnak tanulni – ha helyesen tanĂ­tjuk Ƒket.

„HĂĄrom Ă©vvel ezelƑtt volt egy ötletĂŒnk, miszerint adunk a hallgatĂłknak egy nehĂ©z feladatot, amit nĂ©gy hĂ©t alatt kell megoldaniuk. A megoldĂĄsĂĄhoz mindent biztosĂ­tunk: kivĂĄlĂł trĂ©nereket, inspirĂĄlĂł mentorokat, professzionĂĄlis eszközöket. BĂĄrki, akivel beszĂ©ltem, azt mondta, ez ƑrĂŒltsĂ©g, ezt nem lehet megvalĂłsĂ­tani ilyen rövid idƑ alatt, ez mĂ©g egy tapasztalt mĂ©rnöki team szĂĄmĂĄra is minimum fĂ©l Ă©vbe kerĂŒl. Mi kockĂĄztattunk, Ă©s vĂ©gĂŒl bevĂĄlt a szĂĄmĂ­tĂĄsunk: mindegyik csapat jĂł minƑsĂ©gben abszolvĂĄlta a feladatot”

– hangoztatta a szakember, hozzĂĄtĂ©ve, hogy mindez azt jelzi, ha ĂŒgyesen hatĂĄrozzuk meg a kereteket, a hallgatĂłk szenzĂĄciĂłs, olykor meglepetĂ©sszerƱ teljesĂ­tmĂ©nyre kĂ©pesek. A dĂ©kĂĄn elmondta azt is, idĂ©n tovĂĄbb csiszoltĂĄk az oktatĂĄsi programot, hogy mĂ©g hatĂ©konyabban szolgĂĄlja a projekt sikeres megvalĂłsĂ­tĂĄsĂĄt.


„Az autĂłipar törtĂ©netĂ©nek legnagyobb vĂĄltozĂĄsĂĄn esik ĂĄt ezekben az Ă©vekben, melyet hĂĄrom kĂŒlönbözƑ trend hatĂĄroz meg: az e-mobilitĂĄs, az autonĂłm vezetĂ©s Ă©s a digitalizĂĄció” – festette fel a terĂŒleten zajlĂł folyamatokat Karsten BĂŒttner, az Audi AG „hardware-in-the-loop” szimulĂĄciĂłkkal foglalkozĂł fejlesztĂ©si rĂ©szlegĂ©nek vezetƑje.

„A jĂĄrmƱvekben a hĂĄlĂłzati funkciĂłk szĂĄma Ă©s komplexitĂĄsa nagymĂ©rtĂ©kben emelkedik” – folytatta. „Ahhoz, hogy ezeket a funkciĂłkat sikeresen beĂ©pĂ­tsĂŒk termĂ©keinkbe, aprĂł iterĂĄciĂłs lĂ©pesekben kell szoftvereket fejlesztenĂŒnk, miközben a tesztelĂ©si idƑszak hossza is megnƑ. Remek pĂ©lda, hogy manapsĂĄg az autĂłknĂĄl a kiberbiztonsĂĄgra is figyelni kell, tĂĄmadĂĄsokat kell szimulĂĄlnunk, ami jelentƑsen megnöveli a rĂĄfordĂ­tĂĄsi igĂ©nyeket”

– jelentette ki, elĂĄrulva, hogy Ă©pp ezĂ©rt vĂĄlasztottĂĄk az idei tĂĄbor tematikĂĄjĂĄnak az Audi e-tron elektronikai rendszerĂ©nek szimulĂĄciĂłjĂĄt, hiszen jelenleg az iparban ez a terĂŒlet tekinthetƑ az egyik legnagyobb kihĂ­vĂĄsnak – Ă©s egyben ez a legpiackĂ©pesebb ismeretek egyike, melyet elsajĂĄtĂ­thatnak a hallgatĂłk egy gyakorlati feladat sorĂĄn.


A felszĂłlalĂĄsok sorĂĄt dr. Feszty DĂĄniel, a JĂĄrmƱfejlesztĂ©si TanszĂ©k tanszĂ©kvezetƑje zĂĄrta, aki megnyitĂł beszĂ©dĂ©ben röviden felelevenĂ­tette az Audi Hungaria törtĂ©netĂ©t, kĂŒlön kitĂ©rve arra, hogy a vĂĄllalat Kelet-EurĂłpa legnagyobb fejlesztĂ©si bĂĄzisĂĄt hozta lĂ©tre GyƑrben, melynek kötelĂ©kĂ©ben jelenleg összesen több mint 500 mĂ©rnök dolgozik.

„FƑ kĂŒldetĂ©sĂŒnk, hogy versenykĂ©pes tudĂĄst adjunk ĂĄt a következƑ generĂĄciĂłknak, ezĂ©rt hoztuk lĂ©tre ezt az innovatĂ­v kĂ©pzĂ©si formĂĄt, amelyet Audi Development Campnek hĂ­vunk. NagymĂ©rtĂ©kben tĂĄmaszkodunk a hallgatĂłk jelenlegi tudĂĄsĂĄra, emellĂ© pedig igyekszĂŒnk minĂ©l több munĂ­ciĂłt adni trĂ©ningek, elƑadĂĄsok, workshopok formĂĄjĂĄban. Az idƑ limitĂĄlt, mi csak az alapokat adjuk meg, a többit magatoktĂłl kell hozzĂĄtennetek”

– fordult a hallgatĂłk felĂ©, hangsĂșlyozva azt, hogy amivel ebben a nĂ©gy hĂ©tben foglalkoznak majd, igazĂĄn eredeti, mĂ©g nem rĂ©sze az egyetemi oktatĂĄsnak. Emiatt kiemelten bĂ­znak a rĂ©sztvevƑk innovĂĄciĂłs kĂ©pessĂ©gĂ©ben Ă©s abban, hogy a csapatban mƱködƑ tudĂĄsmegosztĂĄs rĂ©vĂ©n hatĂ©kony vĂĄlaszt tudnak talĂĄlni a legaktuĂĄlisabb kihĂ­vĂĄsokra is.


KihĂ­vĂĄsbĂłl mĂĄrpedig nem lesz hiĂĄny.

A hallgatĂłknak a következƑ nĂ©gy hĂ©tben az Audi e-tron akkumulĂĄtormodelljĂ©t kell kidolgozniuk MATLAB and Simulink környezetben, amellyel aztĂĄn szimulĂĄciĂłkat fognak vĂ©gezni az optimĂĄlis paramĂ©terek megtalĂĄlĂĄsa Ă©rdekĂ©ben. A jĂĄrmƱnek a NĂŒrburgring hĂ­res-hĂ­rhedt Nordschleife körĂ©n kell teljesĂ­tenie virtuĂĄlisan, amely viszonyĂ­tĂĄsi alapkĂ©nt szolgĂĄl majd a produktum Ă©rtĂ©kelĂ©sekor.

A hallgatĂłk hĂĄrom csapatra oszlanak, amelyikĂŒk a legjobb eredmĂ©nyeket produkĂĄlja, az lesz a gyƑztes.

A felszĂłlalĂłk hangsĂșlyoztĂĄk: hallgatĂłk idejĂŒk nagy rĂ©szĂ©t csapatmunkĂĄval töltik majd, az oktatĂĄs csak a nĂ©lkĂŒlözhetetlen alapokra korlĂĄtozĂłdik. (FotĂł: HorvĂĄth MĂĄrton)

PortĂĄlunk kĂ©t rĂ©sztvevƑ hallgatĂłtĂłl is Ă©rdeklƑdött, mikĂ©pp vĂ©lekednek a tĂĄborrĂłl. Domokos ÁdĂĄm a KolozsvĂĄri MƱszaki EgyetemrƑl Ă©rkezett GyƑrbe, ahol autĂłmĂ©rnöki szakon tanul, Ă©s a helyi Formula Student csapat tagja.


„Amikor meglĂĄttam a hirdetĂ©st, rögtön tudtam, hogy rĂ©szt kell vennem. KötƑdöm a mĂĄrkĂĄhoz, Ă©s azt gondolom, ebbƑl tudok profitĂĄlni is. Nem csupĂĄn elĂŒtöm a nyarat, hanem a sajĂĄt fejlƑdĂ©sembe fektetem az idƑt Ă©s energiĂĄt. KitƱnƑ szakembereket ismertem meg mĂĄr az elsƑ nap, akiktƑl biztosan fogok Ășj dolgokat tanulni” – fogalmazott.

Domokos ÁdĂĄmnak mĂĄr van tapasztalata elektromos autĂł fejlesztĂ©sben, de Ășgy Ă©rzi, a tĂĄborban Ășj dolgokat tanulhat. (FotĂł: HorvĂĄth MĂĄrton)

HasonlĂłan gondolkodik a marokkĂłi szĂĄrmazĂĄsĂș, ĂĄm Debrecenben tanulĂł Imane Moustakim is, aki remek lehetƑsĂ©gnek tartja, hogy egy olyan vĂĄllalattal egyĂŒtt vehet rĂ©szt egy fejlesztĂ©si projektben, mint az Audi.


„Mechatronikai mĂ©rnökkĂ©nt egyĂ©bkĂ©nt is terveztem többet foglalkozni a hardware-in-the-loop technikĂĄval, jelenleg ez kerĂŒlt tanulmĂĄnyaim fĂłkuszĂĄba. Azt gondolom, mindenkĂ©ppen jĂłl mutat majd az önĂ©letrajzomban a kĂ©pzĂ©s, de a rĂ©sztvevƑk akĂĄr mĂĄr itt, a tĂĄbor vĂ©geztĂ©vel is kaphatnak ĂĄllĂĄsajĂĄnlatot. RemĂ©lem, a kemĂ©ny munka meghozza majd a gyĂŒmölcsĂ©t” – szögezte le a fiatal lĂĄny, aki azt is hozzĂĄfƱzte, az elkövetkezendƑ nĂ©gy hĂ©t a tanulĂĄs Ă©s a munka mellett az ismerkedĂ©srƑl Ă©s a szĂłrakozĂĄsrĂłl is szĂłl majd.

Imane Moustakim alig vårja a közös munkåt a többi hallgatóval. (Fotó: Horvåth Mårton)

A tĂĄbor jĂșlius 3-tĂłl jĂșlius 29-ig tart a SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem campusĂĄn. A szervezƑk szĂĄmos extra szabadidƑs tevĂ©kenysĂ©ggel tƱzdeltĂ©k tele a programot, mint pĂ©ldĂĄul a sĂĄrkĂĄnyhajĂłzĂĄs, tematikus grill estek illetve a moziest. A rĂ©sztvevƑk emellett többek között a következƑ nĂ©gy hĂ©tben gyĂĄrlĂĄtogatĂĄst tesznek az Audi Hungaria telephelyĂ©n, közelebbi betekintĂ©st kapnak a hallgatĂłi versenycsapatok munkĂĄjĂĄba, de bemutatjĂĄk nekik a ZalaZONE tesztpĂĄlyĂĄjĂĄt is.



TĂĄmogatĂł partnerek

Az Audi AG Ă©s az Audi Hungaria mellett a rendezvĂ©ny fontos partnere a dSPACE, amely vilĂĄgvezetƑ a „hardware-in-the-loop” szimulĂĄciĂłkhoz szĂŒksĂ©ges eszközök gyĂĄrtĂĄsĂĄban, valamint a MATLAB szoftver magyarorszĂĄgi forgalmazĂłja, a Gamax Laboratory Solutions Kft. Az Uni Inno Kft. is tĂĄmogatja az esemĂ©nyt.

bottom of page