top of page
Keresés
  • Szerző képeHancz Gábor

Felemelő ünnepséggel nyílt meg a Széchenyi István Egyetemen az új tanév

A tanévnyitó ünnepséggel hivatalosan is elkezdődött az új tanév a Széchenyi István Egyetemen szeptember 4-én. Az intézményben mintegy 14 ezer hallgató, köztük csaknem ötezer elsőéves folytatja tanulmányait, hogy a munkaerőpiacon értékes diplomát szerezzen.


A szokottnál is többen voltak a Széchenyi István Egyetem idei tanévnyitó ünnepségén, amelyre megtelt a Győr Városi Egyetemi Csarnok hallgatókkal, munkatársakkal. A nagy érdeklődés nem véletlen, hiszen rekordszámú, csaknem ötezer elsőéves kezdte meg tanulmányait a kilenc kar valamelyikén.


Az eseményen prof. dr. Friedler Ferenc rektor, tudományos elnökhelyettes kijelentette: a Széchenyi-egyetem hazánk legdinamikusabban fejlődő felsőoktatási intézménye, amely több mint 200 magas színvonalú képzést kínál a ma már csaknem 80 országból érkező hallgatói számára.

„A tanulás mellett – amit más intézményben is megkaphatnak – egyetemünk további szakmai lehetőségeket biztosít pályájuk felépítéséhez. A nemzetközi értelemben is kiemelkedő kutatás-fejlesztési, innovációs projektjeink érdekes, akár életre szóló feladatokat adhatnak hallgatóinknak, akik kihasználják a különleges lehetőségeket: fejleszthetnek drónokat, önvezető járműveket, alkalmazhatják a mesterséges intelligenciát, foglalkozhatnak űrjoggal, részt vehetnek a világ alapvető problémáinak megoldásában”

– fordult az elsőévesekhez, megemlítve a világ legnagyobb energiahatékonysági versenyét kétszer világcsúccsal megnyerő SZEnergy Team hallgatói csapatot is. Kiemelte: a Széchenyi-egyetem egyedülálló infrastruktúrával rendelkezik.

„A kitűnő laboratóriumi háttér mellett olyan páratlan lehetőségek állnak hallgatóink rendelkezésére, mint Európa legmodernebb járműipari tesztpályája a ZalaZONE-on, a precíziós gazdálkodás legújabb technológiáit felsorakoztató tangazdaságunk Mosonmagyaróváron, a hamarosan elkészülő győri Technológiai és Innovációs Parkunk, vagy a szintén épülő Egészségtechnológiai Központunk”

– fogalmazott.


A tanévnyitón jelen volt Gyulay Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) elnöke, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója, aki beszédében úgy fogalmazott: a Széchenyi-egyetem méltán lehet büszke szakmai munkájára és arra, hogy az oktatás és a tudományos kutatás mellett a társadalmi felelősségvállalás terén is maradandót alkot.

„A Hungaroring Sport Zrt. vezetőjeként mindig lenyűgözve néztem a Formula Student-versenyeket, amelyeken a Széchenyi-egyetem csapata rendre kiválóan szerepel. A MOB elnökeként örülök annak, hogy nagyon sok sporttal kapcsolatos képzés zajlik az intézmény falai között. Az egyetem számára stratégiai fontosságú a sport fejlesztése, nagy hangsúlyt fektet arra, hogy nemzetközi színvonalú feltételeket biztosítson a szabadidős és versenysporthoz. »Tanulj Győrben, sportolj Győrben!« programja azon élsportolóknak biztosít továbbtanulási lehetőséget mentorálással, ösztöndíjjal, akik szeretnének diplomát szerezni”

– említett több kapcsolódási pontot.


Az ünnepségen az elsőéves hallgatók esküt tettek, így hivatalosan is egyetemi polgárrá váltak. Az eseményen emellett elismeréseket is átadtak. Nemzeti Felsőoktatási Ösztöndíjban több mint negyven hallgató részesült: Babos Máté (tanító szakos), Baky Boglárka (jogász), Baranyai Marcell (járműmérnök), Beck Hanna (építőmérnöki), Blahovics Zoltán (mérnökinformatikus), Bosits Dorina (jogász), Cservenák Attila Áron (mérnökinformatikus), Csiszér Csenge Réka (kereskedelem és marketing), Csoma Zsolt (villamosmérnök), Dancs Ádám Dávid (mérnökinformatikus), Doma Dániel (mérnökinformatikus), Erhardt Enikő (jogász), Fehér Adrián (gazdálkodási és menedzsment), Fódi Kamilla (vezetés és szervezés), Gálig Zalán (járműmérnök), Galló Marcell (gépészmérnök), Gulyás Csenge (növényorvos), Hamuth Mónika (kereskedelem és marketing), Horváth Márton (mezőgazdasági mérnök), Hruby Réka (jogász), Juhász Erik (villamosmérnök), Kiss Tibor (járműmérnök), Kovács Anna Krisztina (kereskedelem és marketing), Kusica Kolos (nemzetközi tanulmányok), Lampert Lizett Olívia (építőmérnök), Lennert József Richárd (járműmérnök), Lukács Katalin (logisztikai mérnök), Maszlov Leon (jogász), Máté Zsófia (nemzetközi tanulmányok), Merkli Kornél (villamosmérnök), Mocsáry Tamás (zenetanár-zongoratanár), Mucsi Anna (klasszikus hangszerművész-klasszikus fuvolaművész), Nagy Nikolett Anna (jogász), Németh Krisztina (emberi erőforrás tanácsadó), Ongai Dóra Ramóna (sport- és rekreációszervezés), Őri Balázs (járműmérnök), Papp Ádám (járműmérnök), Péter Bence Gábor (mérnökinformatikus), Rózsa Patrik Gábor (villamosmérnök), Sebestyén Máté (gépészmérnök), Spekhardt Fanni (vezetés és szervezés), Szabó Georgina (tanító), Szilágyi Emese (előadóművészet-klasszikus zongora), Szladik Míra (személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatás), Szlovák Zoltán (mérnökinformatikus), Szűrös Zsolt (építész), Takács Alexandra (villamosmérnök), Varga Virág (mechatronikai mérnök), Vass Viktória (gazdálkodási és menedzsment).


A „Jó tanuló – jó sportoló” díj első helyezettje Szigeti Roland műszaki menedzser mesterképzés szakos, második helyezettje Fehérvári Eszter építőmérnöki alapképzés szakos, míg harmadik helyezettje Fazekas Fanni kereskedelem és marketing alapképzés szakos hallgató lett.

Galéria: Adorján András


Díjakat és elismeréseket adtak át a jogi karon

A Széchenyi István Egyetem központi tanévnyitó ünnepségét követően a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar is megtartotta évnyitóját az Egyetemi Hangversenyteremben. Az eseményen vehették át a 2022/2023-as tanévben évfolyamelsőként végzett hallgatók a kiváló tanulmányi munkáért járó oklevelüket: jogász szakon Bosits Dorina, Máté Anasztázia Margaréta, Jáger Eszter, Réti Zsófia és Baky Boglárka, személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatási mesterszakon Szladik Míra és Ternován Dóra, személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatási, illetve munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszakon Borbély Zsófia és Mészáros Kinga, igazságügyi igazgatási szakon Peszlen Szonja Viktória és Böröndi Barnabás, míg jogi felsőoktatási szakképzési szakon Tóth Angéla.


A Dr. Aradi Csilla-díjat alumni szakkollégisták kezdeményezésére a Batthyány Lajos Szakkollégium alapította 2020-ban, hogy elismerésben részesítse a kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatókat, s hangsúlyozza a tehetség, a szorgalom, az elhivatottság, valamint kiemelten a szakkollégium és a kar életében betöltött közösségi szerepvállalás értékét. A díjat Nagy Nikolett Anna ötödéves joghallgató kapta.


A kar érdekében végzett kiváló munkáért Pro Facultate elismerés Zechmeister Károly-fokozatában részesülhetnek azon, az egyetemmel munkaviszonyban nem álló személyiségek, akik áldozatos munkájukkal sokat tettek a győri jogászképzésért. A díjat dr. Hágelmayer Istvánné nyugalmazott egyetemi docensnek ítélték oda. A Pro Facultate díj Hajnik Imre-fokozatát azon oktatók kaphatják, akik oktatási tevékenységük mellett kiemelkedő munkát végeznek a kar közéletéért. Az elismerést idén dr. Ganczer Mónika, a kar korábbi tudományos és nemzetközi dékánhelyettese, a Nemzetközi és Európai Jogi Tanszék egyetemi docense érdemelte ki.


A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar alapító dékánja, Szalay Gyula tragikus hirtelenséggel hunyt el tavaly. Emlékének megőrzése érdekében alapította meg a kar a Szalay Gyula-díjat, amely azoknak a személyeknek adományozható, akik a kar feladatainak hatékony ellátását, az oktatók és hallgatók közösségének fejlesztését, valamint a kar magas színvonalú működését tevékenységükkel nagymértékben és hosszú időn át támogatták, előmozdították. A díjat Winkler Csaba, az egyetem Kommunikációért és Sajtókapcsolatokért Felelős Igazgatósága társadalmi kapcsolatok titkára vehette át.


Dékáni dicséretben részesült dr. Szoboszlai-Kiss Katalin, a Jogelméleti Tanszék habilitált egyetemi docense, dr. Pődör Lea, a Jogelméleti Tanszék egyetemi adjunktusa és Zuber Júlia, az Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola ügyintézője, míg dékáni elismerést kapott dr. Kovács Réka végzett jogászhallgató, valamint a portaszolgálat volt munkatársa, Szalai Gyula.

Galéria: Adorján András



bottom of page