top of page
Keresés
  • Szerző képeHorváth Márton

Fogaskerékként köti össze a hallgatókat a cégekkel a Széchenyi István Egyetem konferenciája

Fogj össze különböző egyetemekről érkező hallgatókkal, sorsold őket vegyes csapatokba, adj megoldást három nap alatt egy ipari vállalatok által adott feladatokra és prezentáld azt oktatókból álló zsűri előtt – alapvetően erről szól a Gépészeti Szakterületek Nemzetközi Hallgatói Konferenciája. A rendezvény azonban jóval több puszta versenynél: összeköti a nyugat-dunántúli régió cégeit a hallgatókkal, betekintést enged tényleges projektekbe és mindeközben valódi közösséget kovácsol. A hallgatói kezdeményezésre indult, idén tizenötödszörre megrendezett konferencia jövőre újabb mérföldkőhöz érkezhet: az aktuális iparági kihívásoknak megfelelően villamosmérnöki és informatikai területekkel szélesedhet a résztvevők köre.

„Kár, hogy ez nem nekünk jutott eszünkbe”

– fogalmazott a Gépészeti Szakterületek Nemzetközi Hallgatói Konferenciája (GSZNHK) kapcsán dr. Kamondi László, a Miskolci Egyetem címzetes egyetemi tanára, a konferencia állandó meghívott vendége, aminél nagyobb dicséretet aligha kaphatott volna rendezvény.


Az elismerés az ötletnek szól: 2006-ban a Széchenyi István Egyetem akkori gépészmérnök hallgatói megálmodtak egy olyan rendezvényt, amelynek koncepciója nem csupán kiállta az idők próbáját, hanem egyre fontosabbá is válik a 21. században: mérnöki hallgatói verseny keretein belül nyújt lényegében egy gyakorlatorientált képzést úgy, hogy a feladatokat adó vállalkozások hasznos megoldásokkal, és ami még fontosabb, tehetséges hallgatókkal gyarapodhatnak.

„Nagyon pozitívnak tartom, hogy nem intézményeket fordít egymással szembe a rendezvény, hanem vegyes csapatokban kell együttműködniük a hallgatóknak”

– emelte ki dr. Kamondi László a konferenciát megelőző kötetlen pódiumbeszélgetésen a Széchenyi-egyetem Bridge Hallgatói és Oktatói Klubjában.

„A rendezvény kiváló alkalom egymás megismerésére, valamint a cégekkel való kommunikációra. A legnagyobb problémánk mindig is az volt, hogy az ipar vágyait és az egyetem által nyújtott lehetőségeket közelítsük egymáshoz. Ez a konferencia pontosan ezt teszi”

– tette hozzá az oktató, aki a kezdetektől fogva lelkes résztvevője az eseménynek.

A pódiumbeszélgetés résztvevői: Kun János, dr. Pup Dániel, dr. Kamondi László, Horváth Ádám, Nagy Balázs. (Fotó: Horváth Márton)

A beszélgetésen dr. Pup Dániel, a konferencia alapító főszervezője, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának szakmai koordinátora felidézte a konferencia kezdeteit.

„Kíváncsiak voltunk arra, hogy a többi egyetemen milyen az oktatás, hol milyen hagyományok vannak. Kerestük a lehetőséget, miképp tudnánk összehozni egy olyan rendezvényt, ahol találkozhatunk a többi intézmény gépészmérnök-hallgatóival”

– elevenítette fel. Mint elmondta, az anyagi források biztosítása okozta a legnagyobb fejtörést. A megfelelő koncepcióhoz az ihletet egy cég az egyetemen meghirdetett hallgatói pályázati lehetőség hozta meg, amiben egy koncepció tervezés volt a feladat. Úgy tűnt, a vállalkozások részéről óriási igény mutatkozik arra, hogy bevonják a hallgatókat aktuális projektjeikbe, így adódott a felismerés: erre kell építeni a konferenciát.

A cégek számára a konferencia valójában egy több napos állásinterjú, ahol megismerkedhetnek a hallgatók képességeivel. Sokan közülük el is helyezkednek valamelyik cégnél a rendezvényt követően. (Fotó: Horváth Márton)

Az idei évben nyolc nyugat-dunántúli régióban működő cég csatlakozott feladatadó szponzorként a rendezvényhez:

az ABB Kft., az Adient Mezőlak Kft., a Dana Hungary Kft., a Jankovits Engineering Kft., a Rába Járműipari Holding Nyrt., a Schaeffler Savaria Kft., az SMR Hungary Bt. és a Zalazone Ipari Park Zrt. Mellettük a KNISS Kft. is támogatta a rendezvényt.

A vállalatok közül néhányan két feladattal is érkeztek, így összesen tizenkét csapat alakult a résztvevő nyolcvannyolc hallgatóból, akik a házigazda Széchenyi István Egyetem mellett az Óbudai Egyetemről, a Miskolci Egyetemről, a kecskeméti Neumann János Egyetemről, a Pécsi Tudományegyetemről, a Debreceni Tudományegyetemről érkeztek, kiegészítve a határon túli Kolozsvári Műszaki Egyetem, a Nyitrai Konstantin Filozófus Egyetem, valamint a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola fiataljaival. A rendezvényben szakmai segítséget nyújtott a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja, valamint az intézményben működő PRACTING Alapítvány is.

A részt vevő hallgatók közel fele a házigazda Széchenyi István Egyetemről érkezett. (Fotó: Horváth Márton)
„Nyolcan jöttünk Szabadkáról, hogy képviseljük az iskolánkat a konferencián”

– felelte érdeklődésünkre a magyarkanizsai Pozder Máté, aki szerint a délvidéki csapatból mindenkit más motivált az indulásban: valakit a kirándulás élménye, valakit a kapcsolatépítés, valakit pedig a fejlődés lehetősége. Őt személy szerint a vasárnapi autós találkozó győzte meg, hogy ott kell lennie Győrben.

„Mikor kimentünk a Dana üzemébe megnézni a gépeket, előjött a szerb nyelvtudásom. A gyártósoron dolgozók közül sokan szerbek, így nagyon örültek neki, hogy valaki az anyanyelvükön szólítja őket”

– idézte fel a gyárlátogatás megkapó pillanatait a vajdasági hallgató. Hozzátette: a város szépsége és az egyetem campusa is lenyűgözte őket. Mint említette, a társaságban felvetődött, hogy néhányan közülük szívesen folytatnák Győrben tanulmányaikat vagy karrierjüket.

Pozder Máté társaival együtt a Szabadkai Műszaki Szakfőiskoláról érkezett. (Fotó: Horváth Márton)
A feladatokat úgy határozták meg a cégek, hogy azok kellő kihívást nyújtsanak a hallgatóknak, mégis teljesíthetőek maradjanak. Előfordult olyan, amelyben teljesen új terméket kellett tervezniük a hallgatóknak és olyan is, amiben egy jelenlegi folyamat automatizációja volt a cél.

Előbbire példa az ABB Kft.: a vállalkozás egy bemutatókon és oktatásokon felhasználható automatizált robotcella megtervezését tűzte ki feladatként, amely képes a felhasználó számára a kiválasztott üdítőt egy 3D nyomtatott pohárba kitölteni. Csakugyan jövőbemutató innováció megalkotására kérte a hallgatókat az SMR Hungary Bt., akiknek kamerarendszerrel kellett kiváltaniuk a tehergépjármű visszapillantó tükrét. A Jankovits Engineering Kft. ezzel szemben az operátor kiváltására hegyezte ki a problémát: a cél az volt, hogy egy faipari üzemben az összeragadt léceket gép válassza szét és továbbítsa szállítószalagra - emberi munkaerő helyett.

A feladatot adó cégek képviselőinek nagy része a Széchenyi István Egyetem alumnija, sőt, sokan akadnak, akik a konferencia szervezésében is részt vettek és ezúttal új minőségben tértek vissza a rendezvényre. Képünkön Nógrádi Ákos, az ABB Kft. értékesítési mérnöke. (Fotó: Horváth Márton)
„Partnerünk keresett meg minket ezzel a feladattal, amely jelenleg is előkészítés alatt áll. Kíváncsiak voltunk a hallgatók véleményére és nagy megelégedésünkre hasonló megoldás született, mint amit mi is kidolgoztunk. Sok ponton be tudjuk építeni az ifjúság elképzeléseit a munkánkba”

– fejezte ki elégedettségét Babics Lajos, a Jankovits Engineering Kft. műszaki igazgatója, akinek különösen tetszett, hogy a mérnökjelöltek a könyvtárban könyvekkel szimulálták a léceket, ami egyszerű, de praktikus gondolkodásmódra utal.


Mint a fentiek mutatják, az eltérő képzésekben részt vevő, különböző évfolyamú hallgatókból álló csapatok sikerrel vették az akadályokat és három napnyi intenzív munkával magas színvonalú produktumot hoztak létre. Ezt támasztották alá a cégképviselők értékelései is, akik pozitívan nyilatkoztak az elkészült projektekről.

A hallgatók megfeszített tempóban, olykor hajnalokig dolgoztak feladatuk megoldásán a kollégium társalgóiban. (Fotó: Horváth Márton)

A záróeseményen dr. habil. Lakatos István, a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék vezetője a zsűri nevében ismertette az értékelés szempontjait.

„Nehéz volt döntést hozni, gyakran almát kellett összevetnünk egy körtével, éppen ezért különböző oldalról vizsgáltuk meg a beérkezett munkákat. Az első lépés mindig az ötlet volt, ami nagyon fontos. Volt olyan csapat, amelyik jelezte, az ötlet megszületése egy napot is igénybe vett. Ezután következett a mérnöki tervezés része a feladatnak. Költségvetési számoknak külön örültünk, hiszen minden terméknek van megtérülési ideje és ez ugyanolyan fontos, mint a terv műszaki színvonala. Végül azt is értékeltük, hogy tudták eladni magukat a csapatok. Szokták mondani, a jó bornak is kell a cégér, ami ezúttal a prezentációkat és azok bemutatását jelentette”

– fejtette ki.


Az eredmények a fentieknek megfelelően alakultak: a műszaki fejlesztési szekcióban a legjobb műszaki megoldás díját az Adient csapata, a leginnovatívabb megoldás díját a Zalazone csapata zsebelte be, a közönségdíjat pedig a Jankovits 1 csapat érdemelte ki. A gyártásoptimalizálási szekcióban legjobb műszaki megoldást a Jankovits 2 csapata prezentálta, a leginnovatívabb megoldásnak a Schaeffler 2 csapat produkciója bizonyult, amely begyűjtötte a közönségdíjat is.

A díjazott csapatok. (Fotók: Horváth Márton)


A sikeres konferencia zárásaként prof. dr. Palkovics László, a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte a résztvevőket, aki kijelentette, nincs ma olyan területe a világnak, ahol a technológiai haladás ne érintene bennünket.

„A gépészmérnöknek ma már sok olyan dologhoz kell érteni, ami nem a klasszikus szakma körébe tartozik. A mesterséges intelligencia alkalmazása vagy az automatizálás olyan új diszciplínák, amelyet a kor követel meg tőlünk. Bízom abban, hogy ez a rendezvény hozzá tudott járulni ezen kompetenciák fejlesztéséhez”

– szögezte le a kutatóprofesszor, aki ezzel kijelölte a rendezvény jövőjét is.


Mindez szinkronban van a szervezők elképzeléseivel, akik szándéka szerint a következő alkalommal villamosmérnökökkel és informatikusokkal is bővülhet a konferencia résztvevőinek köre - a mai komplex járműipari projektek ugyanis megkívánják különböző területek szakértőinek bevonását is a tervezés, kivitelezés és üzemeltetés folyamataiba. Mindez természetesen új szponzorok és új szekció megjelenését is magával vonja majd.

Prof. dr. Palkovics László szerint a Gépészeti Szakterületek Nemzetközi Hallgatói Konferenciája valós vállalati problémákra készíti fel a hallgatókat. (Fotó: Horváth Márton)

Mint látható tehát, a XV. Gépészeti Szakterületek Nemzetközi Hallgatói Konferenciája az idei évben is jó hangulatban, sikeresen zajlott. Az eseményről készült képek alábbi galériánkban megtekinthetők.

Néhány pillanatkép a XV. GSZNHK programjaiból. A rendezvényt az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar és a Gépészmérnöki-, Informatikai és Villamosmérnöki Kar hallgatói önkormányzata közösen szervezte. (Fotók: Horváth Márton)

bottom of page