top of page
Keresés
  • Szerző képeSZE Hírek

Globális fórum a Széchenyi-egyetemen: középpontban a digitális átalakulás és a fenntarthatóság

Mintegy kétszázan vettek részt a Széchenyi István Egyetemen a Regionális Egyetemi Hálózat-Európai Egyetem (RUN-EU) konzorcium keretében megrendezett kétnapos konferencián. A program célja olyan közös fejlesztési stratégiák, cselekvési tervek megvitatása és javaslatok megfogalmazása volt, melyek hozzájárulnak a regionális, nemzeti és európai szintű mechanizmusok, a digitális átalakulás és a környezeti fenntarthatóság kezeléséhez, a körforgásos gazdaság megvalósulásához.


A Széchenyi István Egyetemen került sor a „RUN-EU – Európai innovációs központok – Regionális gazdaság és társadalom” elnevezésű második globális fórumsorozat első állomására. A rendezvényen – prof. dr. Friedler Ferenc, az egyetem rektora, tudományért felelős elnökhelyettese és Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat elnöke megnyitója után – Simon Geraghty, az ír Unilever Prestige cég elnökhelyettese és Bouwe de Boer, a Friends of Fossil Friesland holland szakmai szövetség projektvezetője előadásának középpontjában a digitális átalakulás és a környezeti fenntarthatóság, illetve az ezen területekhez kapcsolódó vállalati és települési kihívások, valamint lehetőségek álltak.

Prof. dr. Friedler Ferenc, a Széchenyi István Egyetem rektora, tudományért felelős elnökhelyettese (fotó: Májer Csaba József)
Németh Zoltán, a Győr-Moson-Sopron Vármegyei Önkormányzat elnöke (fotó: Májer Csaba József)

A résztvevők ezt követően megismerhették a három RUN-EU Innovációs Központ (Jövőbeni Iparágak; Élelmiszer és Bioökonómia; Társadalmi Innovációk) eredményeit és terveit. A délutáni programok e három tematikához igazodtak.

A konferencia nagy érdeklődés mellett zajlott. (Fotó: Májer Csaba József)

A Jövőbeni Iparágak Központ tematikus workshopon Ricardo João Ferreira Simões, a Polytechnic Institute of Cavado and Ave portugál egyetem professzora és prof. dr. Dogossy Gábor, a Széchenyi-egyetem Audi Hungaria Járműmérnöki Karának dékánja köszöntötte a résztvevőket. Dr. Jósvai János, a Széchenyi-egyetem Járműgyártási Tanszékének vezetője az intézmény autóipari kutatásokhoz kapcsolódó fejlesztéseit és együttműködéseit mutatta be, míg Krecht Rudolf, a SentryNode Robotics startup vállalkozás alapítója az egyetemi-vállalati együttműködésben rejlő lehetőségekre és az innovatív megoldások fenntarthatóságban betöltött szerepére tért ki. Az utolsó prezentáció sem nélkülözte az egyetemi innovációk bemutatását Trencsényi Tibor, a Széchenyi-egyetem Pályázati Igazgatóság csoportvezetője és dr. Nagy András Lajos egyetemi adjunktus közös előadásában.

Ricardo João Ferreira Simões, a Polytechnic Institute of Cavado and Ave portugál egyetem professzora (fotó: Májer Csaba József)

Az Élelmiszer és Bioökonómia Központ tematikus workshopot Annukka Pakarinen, a finn HAMK Egyetem kutatási igazgatója vezette. A résztvevőknek dr. Palkovics László Amand professzor, a Széchenyi-egyetem Növénytudományi Tanszékének vezetője az intézmény élelmiszertudományokhoz és bioökonómiához köthető kutatásait ismertette. Őt követte dr. Kovács Attila, a Biológiai Rendszerek és Élelmiszeripari Műszaki Tanszék vezetője, aki az egyetem precíziós mezőgazdasági projektjeit és Smart Farm Tangazdaságát mutatta be. Előadott az ABZ Drone képviseletében Bori Tamás, a cég nemzetközi értékesítési igazgatója is, ő a dróntechnológiában rejlő lehetőségeket és a fenntartható mezőgazdasági termelésben betöltött szerepét vázolta.

Michelle McKeon Bennett, az ír Shannon Műszaki Egyetem dékánja. (fotó: Májer Csaba József)

A Társadalmi Innovációk Központ workshopot Ellen de Bruin, a holland NHL Stenden Egyetem szociális munkacsoportjának vezetője irányította. Itt dr. Ablonczyné Mihályka Lívia professzor a győri egyetem szociális innovációs projektjeit és együttműködéseit, Keszthelyi Bernadett, a Mobilis Interaktív Kiállítási központ igazgatója a Mobilis tevékenységét és oktatási módszertanát, dr. Tóth Péter egyetemi docens, a Keret Kulturális és Szabadidős Egyesület elnöke pedig a civil szervezet munkáját, hazai és nemzetközi együttműködések keretében megvalósuló projektjeit ismertette.


A kétnapos rendezvény első napja kerekasztal-beszélgetéssel zárult, melyen a résztvevők megvitatták a regionális, nemzeti és európai szintű mechanizmusokat, a digitális átalakulással járó kihívásokat és lehetőségeket és a környezeti fenntarthatóság kezeléséhez kapcsolódó kérdéseket. Emellett ajánlásokat fogalmaztak meg az Európai Bizottság számára a körforgásos gazdaság irányába való elmozdulás érdekében.


A zárónapon három előadásra került sor. Dr. Dőry Tibor, a Széchenyi-egyetem Menedzsment Campus Kompetenciaközpontjának vezetője az egyetemi innovációs ökoszisztémát, dr. Rámháp Szabolcs, a Startup Központ vezetője az egyetemi startup és spinoff programokat, míg Mészáros Gergely, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Eurostars- és Eureka-programjainak nemzeti kapcsolattartója az e programokhoz kapcsolódó pályázati lehetőségeket ismertette.


A rendezvény – amelynek szervezésében dr. Szakonyi Petra, a Széchenyi-egyetem adjunktusa vállalt nagy szerepet – az Európai Unió és a RUN-EU támogatásával valósult meg. A fórumsorozat következő állomása a portugáliai Bragában lesz május 25–26-án, majd a sort az írországi Athlone zárja június 15–16-án.

bottom of page