top of page
Keresés
  • Szerző képeSZE Hírek

II. Edu Agro Drone Cup: mezőgazdasági drónverseny a Széchenyi István Egyetemen

A Széchenyi István Egyetem az Edutus Egyetem és az ABZ Drone Kft. szakmai partnerségével idén másodszor szervezte meg a hagyományőrző Edu Agro Drone Cup mezőgazdasági drónversenyt. A rendezvényt olyan támogató partnerek segítették, mint a Magyarországi Drón Koalíció, a Digitális Agrárakadémia és a Cloud for Intelligent Airplace Zrt.


A II. Edu Agro Drone Cup mezőgazdasági drónversenyre október 14-én került sor a Széchenyi István Egyetem Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar Tangazdaságában. A megmérettetés célközönsége a precíziós gazdálkodás és a drónok iránt érdeklődő felsőoktatási hallgatók voltak.


„A rendezvény célja az agráriumban megjelenő digitalizáció és robotizáció népszerűsítése, valamint a drónok társadalmi elfogadottságának elősegítése” – hangsúlyozta Korcz Miklós Máté, a Széchenyi-egyetem Digitális Fejlesztési Központjának szakértője.


A versenyen öt hallgatói csapat indult, és majd mindegyik győztesként zárta a megmérettetést. Összesen négy rendkívül érdekes kihívással kellett szembe nézniük a nap folyamán a versenyzőknek. Elméleti tudásuk bemutatásához egy 30 kérdéses tesztet kellett teljesíteniük, amelyben a drónok műszaki felépítésével kapcsolatos, az A1/A3 és A2 kompetenciatanúsítvány elsajátításához szükséges ízelítő kérdésekkel találkozhattak. Utána pedig párhuzamosan zajlottak a gyakorlati feladatok, melyeken olyan feladványokat kellett megoldaniuk, mint például az ortomozaikos feltérképezés, manuális felvételezés és növénybetegségek felismerése, valamint egy kukoricatáblán autonóm repülési útvonalak tervezése, majd az előzetes terv alapján permetezés végrehajtása. Az utóbbi feladat a hallgatókat a precíziós gazdálkodás irányába tereli, hogy csak annyi permetezőszert használjanak, amennyi feltétlenül szükséges. Ennek módszertanát tudták elsajátítani a versenyzők.


Az első- és másodéves hallgatók számára rendkívül fontosak az ehhez hasonló rendezvények, hiszen a hétköznapokban láthatnak drónokat, videókat nézhetnek róluk, de ilyen alkalmakkor kézzel is megfoghatják őket. Az eszköz alaposabb megismerésének érdekében a legtöbb ponton úgy indultak a feladatok, hogy össze kellett szerelniük a versenyzőknek a drónokat, betartva azokat a biztonsági előírásokat, amelyek ilyenkor szükségesek. Ezenfelül a speciális szoftverek használatába is betekintést nyertek, hatalmas tapasztalatot és ismeretanyagot szerezve ezáltal.



A biztonsági és jogszabályi előadások mellett az ABZ Drone Kft. által biztosított, a helyszínen használt drónokra vonatkozóan kaptak részletesebb ismertetést a hallgatók. Aki pedig még jobban érdeklődik a drónok, az irányításuk, valamint az adatelemzés iránt, jelentkezhet a mosonmagyaróvári karon elérhető két féléves drónirányító és -adatelemző szakirányú továbbképzési szakra.


„Nagyon fontos az ismeretterjesztés mint feladat. Drónt bárki vásárolhat a boltban, de hogy azt legálisan és etikusan használjuk, ahhoz tudás szükséges. Ez a tudást ilyen rendezvényeken is át tudjuk adni a hallgatónak, azonkívül, hogy gyakornokként részt vehet a munkákban, vagy az órákra bejár és ott esetleg szóba kerülnek a drónok” – emelte ki dr. Teschner Gergely, az Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Kar adjunktusa. „A mezőgazdaságban szinte elkerülhetetlen a drónok használata, ez beszivárog a hétköznapokba, sőt már most is elmondhatom, hogy nagyjából ott van. Nagyon sok szolgáltató, illetve gazdálkodó is rendelkezik drónokkal. Használják már mind a felvételezésnél, a különböző növénybetegségek felismerésénél, a hiánybetegségek – például vízhiány, tápanyaghiányok – detektálásához.”


A rendezvény rendkívül sikeres volt, s erről a hallgatók is lelkesen és pozitívan nyilatkoztak. A szervezők szeretnék tovább vinni a kezdeményezést, és készülnek tavasszal egy harmadik esemény megrendezésére.


bottom of page