top of page
Keresés
  • Szerző képeHorváth Márton

Ilyen volt a SZEN: a Széchenyi István Egyetem nyitotta a fesztiválszezont

Fergeteges hétvégén van túl a Széchenyi István Egyetem: a Bridge Hallgatói és Oktatói Klubban egymásnak adták a kilincset az ország legnépszerűbb fellépői. pénteken Beton.Hofi és Azahriah rázta fel a közönséget, szombaton pedig a Bagossy Brothers Company parádés fellépésével zárult a fesztivál. Cikkünkből kiderül, hogy mi különbözteti meg az egyetemi napokat a többi fesztiváltól, és arra is választ keresünk, hallgatóként mi az a plusz, ami miatt a SZEN megismételhetetlen élmény.


Bár a szeszélyes áprilisi időjárás eleinte nem kedvezett a Széchenyi Egyetemi Napok (SZEN) programjainak, a hét végére a tavasz is megérkezett a győri campusra, így minden adott volt a tökéletes fesztiválhangulathoz. A campus a szó átvitt és szoros értelmében is vibrált ezekben a napokban: az egyetemi Helix Rendezvényszervező Iroda gondoskodott arról, hogy a nappali programokon se unatkozzanak a hallgatók, a Kollégiumi Stúdió pedig a chill park hangosításáért felelt.

A chill park volt a nappali programok központja a SZEN-en. (Fotó: Horváth Márton)
A szervezők úgy intézték, hogy minden napra jusson legalább egy, de inkább két előadás, amelyre országos hírű influenszerek mellett az egyetem öregdiákjait is elhívták.

Csütörtökön az iskola világát TikTok videóiban humorosan bemutató Meizer Bence volt a campus vendége, aki tanítóként végzett a Széchenyi István Egyetemen, pénteken pedig a szintén apáczais alumni, Baranyai Barna nevettette meg közönségét. Csakugyan széchenyis produkciót láthattak az érdeklődők, amikor pénteken Presi, azaz Győri Martin, a Művészeti Kar Hallgatói Önkormányzatának korábbi elnöke lépett fel a chill parkban. A Kóklerek zenekar is része volt a programnak, amely szintén egyetemi kötődésű, hiszen az együttes több tagja is az intézmény hallgatója volt vagy jelenleg is az.

Baranyai Barna az Apáczai-kar alumnijaként tért vissza a SZEN-re – immár fellépőként. (Fotó: Horváth Márton)
A legnépszerűbb programnak az örök klasszikus mackókészítés mellett a „házasságkötés” bizonyult.

A fesztivál idejére anyakönyvvezetővé vált szervezőknek nem sok ideje volt pihenni, szinte folyamatosan érkeztek a „házasodni” kívánó párok. A vízibomba csatát ugyan szombatra halasztották, de jól jellemzi az esemény hangulatát, hogy ugyan mindenki elázott, ám ez senkit sem zavart.

A csillámtetkó-készítés is nagy népszerűségnek örvendett a SZEN-en. (Fotó: Horváth Márton)

„Szervezőként fárasztó volt reggeltől estig talpon lenni, de minden perce megérte” – árulta el portálunknak Balogh Enikő, aki a Helix Rendezvényszervező Iroda tagjaként biztosította a rendezvény sikerét.

„Azért is szeretem az egyetemi napokat, mert a munka ellenére néhány napig kikapcsolódhatok, sőt kicsit újra gyerek is lehetek. Nagyon vicces húszévesen a csillámtetoválás és az ugrálóvár, imádják a hallgatók és én is”

– fogalmazott a gazdálkodási és menedzsment szakos hallgató.

Galéria a nappali programokról. (Fotók: Horváth Márton)


Mitől más a SZEN, mint a többi fesztivál? A résztvevőkkel beszélgetve kiderült, hogy különleges helyszínnek gondolják az egyetemet:

hallgatóként kicsit olyan, mintha nem nekik kellene fesztiválra menni, hanem a fesztivál jönne hozzájuk.

A campuson, a Bridge Hallgatói és Oktatói Klubban otthon érzik magukat, és a többi, nagy fesztiváltól eltérően nagyon sok a közös ismerős, a szaktárs vagy épp a már elbúcsúzott, de erre a rendezvényre visszatért alumni hallgató.


Utóbbiak közé tartozik a vitnyédi származású Nyikos Mátyás is, aki logisztikai mérnökként végzett a Széchenyi István Egyetemen, jelenleg az Audi Hungaria Zrt. logisztikai eszköztervező mérnökeként dolgozik, emellett pedig a járműmérnök mesterképzést végzi levelező tagozaton. A fiatal szakember szerint a SZEN programja annyira meggyőző volt, hogy még szabadságot is vett ki, csak hogy itt lehessen esténként.

„Tavaly voltam először SZEN-en, nekem ez a Covid miatt korábban kimaradt, így már csak emiatt is jövök, ha csak tehetem. A koncertek és a DJ-k felkeltették a figyelmem, emellett viszonylag olcsón, hallgatóbarát árakon tudjuk jól érezni magunkat. Arról nem is beszélve, hogy imádok újra visszacsöppenni a hallgatói életbe

– jelentette ki.

A SZEN napjain megtelt a Bridge Hallgatói és Oktatói Klub. (Galéria: Májer Csaba József)


A SZEN ugyan vasárnap hajnalban véget ért, ám a nyár még számos programot tartogat: idén is kinyit a Bridge Garden, ahol egészen októberig a hazai zenei élet valamennyi jelentős előadója megfordul majd. A részletekkel kapcsolatban portálunk hamarosan egy külön cikkel jelentkezik.

bottom of page