top of page
Keresés
  • Szerző képeNémeth Veronika

Kiváló eredmények születtek a Széchenyi-egyetem Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciáján

Összesen 32 szekcióban közel 250 hallgató mutatta be kutatási eredményeit a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciáján, 2023. november 29-én, illetve a Művészeti Kar zeneművész hallgatói a megelőző héten, Fafúvós, Rézfúvós, Kamara, Szólóhangszerek és Vonós szekciókban. Közülük kerültek ki azok az ifjú kutatók is, akik a kétévente rendezendő, legközelebb 2025-ban sorra kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferencián (OTDK) képviselhetik az intézményt. Az eseményen több mint 40 középiskolás is ismertette kutatásait, négy szekcióban.


A Széchenyi István Egyetem számára kiemelten fontos a hallgatók tehetségének fejlesztése, ennek érdekében számos tehetséggondozó programot és ösztöndíjrendszert működtet. E rendszer része a tudományos és művészeti diákkör, a hazai felsőoktatás és értelmiségi képzés kiemelt területe, amelyben az intézményi konferenciák legjobbjai eljuthatnak az országos megmérettetésig.

A legkiválóbb hallgatók mutatták be kutatási eredményeiket a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciáján. (Fotó: Dudás Máté)
Az egyetem november 29-én megrendezett Tudományos és Művészeti Diákköri Konferenciáján, valamint az előző heti Művészeti szekciókban összesen 32 szekcióban csaknem 250 hallgató mutatta be pályamunkáját és várta a zsűri visszajelzését, valamint a lehetőséget az országos versenybe jutásra. A Konferencián összesen 169 pályamunkával 184 hallgató szerzett jogosultságot a 2025 tavaszán megrendezésre kerülő Országos Tudományi Diákköri Konferenciára.

A konferencián részt vettek nemzetközi hallgatóink is, 21-en mutatták be kutatásukat, közülük kilencen szereztek jogosultságot az OTDK-ra. Az egyetemi hallgatók mellett a középiskolás diákok is bekapcsolódhatnak a tudományos diákköri tevékenységbe, melynek célja, hogy felkeltse az érdeklődésüket a tudomány és a kutatás iránt. A közel száz középiskolás közül több mint negyvenen mutatták be kutatási területüket, négy szekcióban.

„Tudományt űzni mást jelent, mint egy terület kiváló szakemberének lenni: a tudományos kutatást azt jelenti, hogy meglátunk valamit, amit más még nem, lankadatlanul kíváncsiak vagyunk, és folyamatosan kérdéseket teszünk fel, azokra a válaszokat keresve. Az egyetemi időszak a tudományos kutatás kezdetét jelenti, a tudományos diákköri kutatás pedig kiemel a magas szintű egyetemi tömegképzésből és új lehetőségeket is megnyit, amely egy sikeres életpálya is lehet”

hangsúlyozta dr. Konczosné prof. dr. Szombathelyi Márta, az Egyetemi Tudományos és Művészeti Diákköri Tanács (ETDT) elnöke a megnyitón.

A Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencián díjazott hallgatói (Fotó: Dudás Máté)
„A Széchenyi-egyetem kollegiális utánpótlást keres hallgatóik között. Intézményünk a munkaerőpiaccal versenyez azért, hogy a tehetségeket hosszú távon meg tudjuk tartani és oktatóink között tudjuk üdvözölni őket, kutatói életpályamodellt felrajzolva számukra. Óriási büszkeség számunkra, hogy egyetemünk már hat világranglistán szerepel, melyek közül négy rendkívül tudományintenzív. Célunk, hogy kutatásaink és publikációink által még jobban láthatóvá váljunk a világban”

– húzta alá dr. Lukács Eszter, az egyetem nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettese.

„A kutatás adja meg a gondolkodás savát-borsát, hisz a kutatás maga a kételkedés – önmagunkban, az eddigi eredményekben –, ami elvezet a kérdésekhez, majd a válaszokhoz is. Ezért fontos, hogy a középiskolák is jelen vannak a Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencián, mivel a kételkedés a fiatalokban a legerősebb, ez a válaszkeresések időszaka. A Tudományos Diákkör pedig nem más, mint lehetőség és fórum, ahol hasonszőrű emberek kapcsolódnak egymással, ahol megvalósul egy személyes professzor-tanítvány kapcsolat

– emelte ki az esemény kapcsán dr. Mezey Barna, az egyetem professzora, az Országos Tudományos Diákköri Tanács alelnöke.


A konferencia eredményei az alábbi fájlban megtekinthetőek:

TDK_eredmenyek
.docx
Download DOCX • 46KB

bottom of page