top of page
Keresés
  • Szerző képeHancz Gábor

Magyarországi külképviseleti vezetőknek mutatta be fejlődését a Széchenyi István Egyetem

Összesen 14 külföldi állam magyarországi külképviseletének 26 vezető tisztségviselőjét, köztük négy nagykövetet látott vendégül a Széchenyi István Egyetem április 26-án. Az eseményen az intézmény bemutatta, hogy a modern infrastruktúra hogyan segíti a minőségi képzéseket, és milyen jövőbe mutató kutatásokhoz, fejlesztésekhez járul hozzá.


A Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkja adott otthont annak a rendezvénynek, amelyen az intézmény külföldi államok budapesti külképviseletei vezető munkatársainak, köztük nagyköveteknek mutatta be tevékenységét. Dr. Lukács Eszter nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettes a helyszínválasztást azzal indokolta, hogy az egyetem az egyes országokkal és azok intézményeivel, vállalataival a felsőoktatás mindhárom küldetésében, az oktatásban, a kutatásban és a harmadik missziós tevékenységekben is szoros kapcsolatokat kíván ápolni, az innovációs parkok pedig a képzések, a kutatás-fejlesztések és a vállalatokkal való együttműködések központjai.

Kiemelte, a programot éppen emiatt oktatási, kutatási és befektetési partnerségekre összpontosítva szervezték meg, s az eseményen ezért tartottak prezentációt az egyetem innovációs parkjainak vezetői.

Dr. Lukács Eszter hozzáfűzte: a 220 magyar és 42 angol nyelvű képzéssel, 14 ezer hallgatóval, köztük a világ csaknem 80 országát képviselő közel ezer nemzetközi hallgatóval rendelkező intézmény ma már a két legjelentősebb felsőoktatási minősítő szervezet, a Quacquarelli Symonds (QS) és a Times Higher Education (THE) hat világranglistáján szerepel. Felhívta a figyelmet Győr kiváló földrajzi elhelyezkedésére: a város az osztrák, a magyar és a szlovák főváros közelében fekszik. Dr. Lukács Eszter kifejtette, hogy a hallgatóknak egyesült államokbeli, kínai, portugál, olasz és indiai egyetemekkel együtt kettős képzési programokat is kínálnak. Az elnökhelyettes beszélt arról is, hogy intézményük rendkívül szoros kapcsolatokat ápol az ipar szereplőivel.



A résztvevők csoportképe a Széchenyi István Egyetem Győri Innovációs Parkjában, valamint Új Tudástér épületének főbejárata előtt. (Fotó: Adorján András és Dudás Máté)


Kolossváry Tamás, az egyetem Győri Innovációs Parkjának központvezetője kifejtette, hogy tavaly adták át az első, csaknem négyezer négyzetméter alapterületű épületet, s a következő években további két ütemben válik teljessé a fejlesztés. Hangsúlyozta: az innovációs parkban vállalkozásfejlesztési iroda, az egyetem formatervező, tervezőgrafika és építőművészeti képzéseit koordináló Design Campusa, több kutatás-fejlesztéssel foglalkozó egysége, valamint legkorszerűbb technológiákhoz kapcsolódó vállalati partnerei – így például az Audi és a Bosch – kaptak helyet. Hozzátette: az így megerősödő ipari kapcsolatok erősíthetik startup és spinoff vállalkozások létrejöttét, a kutatási projektek, a szabadalmak és a tudományos publikációk számának növelését, valamint az innovációkat.




A vendégek érdeklődve hallgatták az egyetemi prezentációkat. (Fotók: Adorján András)


Dr. Tóth Tamás dékán az egyetem több mint 200 éves múltra visszatekintő Albert Kázmér Mosonmagyaróvári Karának tevékenységét ismertette. Elmondta: csaknem 700 hallgató tanul 22 magyar és négy angol nyelvű képzési programjuk valamelyikén, s emellett 50 doktori hallgatójuk is van. Oktatási és kutatás-fejlesztési tevékenységük központjában a korszerű élelmiszer-technológiák, a fenntarthatóság, az agrárdigitalizáció és a vidékfejlesztés állnak. Aláhúzta: a képzéseket és a kutatás-fejlesztési tevékenységet korszerű laboratóriumok és az 500 hektáros Smart Farm tangazdaság segíti. A dékán több projekten keresztül bemutatta a kar kutatási portfólióját is.


A diplomaták megtekintették a Győri Innovációs Park tetőteraszáról nyíló gyönyörű kilátást. (Fotó: Adorján András)

Dr. Weltsch Zoltán, az egyetem Zalaegerszegi Innovációs Központjának vezetőjének prezentációjából kiderült kifejtette: a világ egyik legkorszerűbb, a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó járműipari tesztpályája, a ZalaZone mellett komplett ökoszisztéma épült ki az elmúlt években. Ennek részét képezi a laboratóriumokat is magában foglaló egyetemi infrastruktúra és olyan nagyvállalatok üzemei, illetve fejlesztési központjai, mint az AVL, a Bosch és a Rheinmetall. Maga a tesztpálya lehetőséget nyújt elektromos, önvezető és katonai járművek tesztelésére is.



A program része volt a Széchenyi István Egyetem hallgatói csapatai műhelyeinek megtekintése is a győri campuson. (Fotók: Dudás Máté)


A vendégek közül Khamphone Vongstanty laoszi nagykövet elmondta: hazájából csaknem ötven fiatal tanul a Széchenyi István Egyetemen. A laoszi közösség létrejötte annak köszönhető, hogy a magyar kormány által indított Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogram nyomán ma már önköltséges hallgatók is szép számmal tanulnak az intézményben a délkelet-ázsiai országból. „Ez a rendezvény nagyon jó lehetőség a győri egyetem megismerésére” – fogalmazott. Az intézmény Formula Student-versenysorozatban induló hallgatói csapata, az Arrabona Racing Team helyszínen kiállított versenyautójára utalva külön kiemelte a gyakorlatorientált oktatás jelentőségét.


A laoszi nagykövet találkozott a Széchenyi István Egyetem laoszi hallgatóival is. (Fotó: Adorján András)

Francisco Munis, Malajzia budapesti nagykövete kifejtette: országából 2018 óta érkeznek fiatalok magyar egyetemekre tanulni a Stipendium Hungaricum programnak köszönhetően. „Akkoriban még csak nagyon kevesen jöttek, jelenleg azonban már mintegy százan vannak szerte az országban. Szeretnénk, ha számuk tovább növekedne, itt, a Széchenyi-egyetemen is. Bízom abban, hogy a jövőben erősíteni tudjuk kapcsolatainkat a győri intézménnyel” – hangsúlyozta.

bottom of page