top of page
Keresés
  • Hancz Gábor - Horváth Márton

Minden nemzetközi hallgató kaphat koronavírus elleni oltást a Széchenyi-egyetemen

A Magyarországon tanuló valamennyi nemzetközi hallgató regisztrálhat a koronavírus elleni vakcinára, beleértve a Stipendium Hungaricum-ösztöndíjjal, az önköltségesen és az Erasmus+-csereprogram keretében az intézményben tanulókat. A Széchenyi István Egyetemen több fiatal már élt is a lehetőséggel, és megkapta az oltást.


„Áprilisban kaptam meg az oltást. A kínai vakcinát ajánlották fel, elfogadtam. Nem vártam másra, mert megbizonyosodtam róla, hogy mindegyik hatásos. Nem számít, hogy amerikai, német vagy kínai, a lényeg, hogy védett legyek én és a családom is” – nyilatkozta portálunknak Rami AlSamhouri, aki marketing mesterszakon tanul a Széchenyi István Egyetemen a magyar kormány által indított Stipendium Hungaricum Felsőoktatási Ösztöndíjprogramnak köszönhetően.


A jordániai származású hallgató biztonságban érzi magát Győrben, az oltási eljárással is elégedett. „Minden nagyon profin zajlott, tíz percig tartott az egész. Most már csak a védettségi igazolványt várom, amivel visszakaphatom a régi életemet” – mondta.

„Bízom a tudományban” – mondja Rami AlSamhouri. (Fotó: Májer Csaba József)

Ramihoz hasonlóan az elsők között élt az oltás lehetőségével az egyetem dél-afrikai hallgatója, Mathapelo Motimele is. A logisztikusnak készülő fiatal lány tavaly október közepén érkezett Magyarországra.


„Azonnal regisztráltam az oltásra, amint lehetett, mert tudtam, csak az átoltottsággal lehet enyhíteni a korlátozásokon. Bízom benne, hogy nyáron már utazni is tudok a környéken” – fogalmazott. Hozzátette azt is, nagyon várja a szeptembert, amikor is visszatérhet az élet az egyetemre.

Hosszú távra tervez Győrben Mathapelo Motimele, aki a mesterszakot is a Széchenyi-egyetemen szeretné elvégezni. (Fotó: Májer Csaba József)

A kolumbiai Cristian Caro is azok egyike, akik már túl vannak az első oltáson. Az infrastruktúraépítő-mérnök mesterszakos hallgató úgy véli, a nyájimmunitás a kulcs a vírus legyőzéséhez, emiatt közös felelősségünk az oltás felvétele.


„Ahhoz, hogy a gazdaság újraindulhasson és megnyissanak a szolgáltatások, azt mondják, tízből hét ember védettsége szükséges. Emiatt együtt kell működnünk” – húzta alá. „Úgy gondolom, csak idő kérdése és a védettségi kártyával minden ország látogatható lesz. A barátaim is így vélekednek, és mindannyian elégedettek az oltási programmal” – jegyezte meg Cristian.

„Sose féltem a vírustól, de úgy éreztem, nekem is be kell oltatnom magam” – árulta el portálunknak Cristian Caro.

Dr. Lukács Eszter oktatási rektorhelyettes kérdésünkre elmondta: a magyar kormány döntése értelmében valamennyi Magyarországon élő külföldi állampolgár jogosult arra, hogy regisztráljon a koronavírus elleni vakcinára. Ez a lehetőség természetesen minden nemzetközi hallgatónak is rendelkezésre áll, így a Stipendium Hungaricum Felsőoktatási Ösztöndíjprogram és az Erasmus+-ösztöndíj keretében, valamint az önköltségesen itt tanulók számára egyaránt. Jelenleg már hatféle vakcina érhető el (Pfizer, AstraZeneca, Szputnyik, Janssen, Moderna és Sinopharm).


„Egyetemünk Nemzetközi Programok Központja valamennyi nemzetközi hallgatót tájékoztatta erről a lehetőségről, amellyel sokan már éltek is. Bízunk abban, hogy a következő időszakban még többen regisztrálnak, ezzel is hozzájárulva a maguk és környezetük egészségének védelméhez” – hangsúlyozta dr. Lukács Eszter.

bottom of page