Keresés
  • Hancz Gábor

QS-világranglista: a nagy magyar egyetemek közé zárkózott fel a Széchenyi István Egyetem

Frissítve: jún. 10.

Az elmúlt évhez hasonlóan ismét a világ egyetemeinek legjobb négy százalékában szerepel a Széchenyi István Egyetem a QS felsőoktatási minősítő szervezet friss világranglistáján. Ez alapján az intézmény a nagy magyar egyetemek közé zárkózott fel: csak az ELTE, valamint az orvostudományi karokkal rendelkező vidéki egyetemek (a szegedi, a debreceni és a pécsi) előzik meg. Az egyetem a sikert elsősorban minőségi oktatásának, kiváló vállalati és akadémiai megítélésének, valamint egyre erősödő nemzetközi hallgatói közösségének köszönheti.


A két legnagyobb nemzetközi egyetemminősítő szervezet egyike, a QS minden év júniusában teszi közzé aktuális világranglistáját. A legfrissebb rangsor szerdán jelent meg, amelyen a tavalyihoz hasonlóan megtalálható a Széchenyi István Egyetem, ezúttal is a 801–1000. helyen. Az összeállítás presztízsét mutatja, hogy az élmezőnyt olyan neves universitasok alkotják, mint a Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT), a cambridge-i, a Stanford, az oxfordi és a Harvard.

A Széchenyi István Egyetem hallgatóit nemzetközi szintű infrastruktúra, gyönyörű környezet és színvonalas képzések várják.
Dr. Lukács Eszter nemzetközi rektorhelyettese arra hívta fel a figyelmet, hogy a világ több mint 25 ezer egyeteme közül sikerült elérni ezt a kiváló helyezést, ami azt jelenti, hogy a Széchenyi István Egyetem továbbra is a világ egyetemeinek legjobb négy százalékába tartozik.

A mostani eredmény ugyanakkor előrelépést jelent abból a szempontból, hogy a tavalyi listán 1300, a mostanin pedig már több mint 1400 intézményt rangsoroltak, azaz a korábbinál nagyobb versenyben sikerült megőrizni az előkelő pozíciót.


Dr. Lukács Eszter kifejtette: a részletes adatokat elemezve megállapítható, hogy

a Széchenyi István Egyetem helyezését elsősorban kiváló vállalati és akadémiai reputációjának, a minőségi oktatást jelző nagyon jó hallgató-oktató arányának, valamint egyre erősödő nemzetközi közösségének köszönheti.

Az intézmény egyébként az elmúlt években rendre felkerült a QS regionális, kelet-európai–közép-ázsiai listájára is, amelyen legutóbb már – az előző évihez képest 23 helyet javítva – a 150. volt.


„Rendkívül büszkék vagyunk a mostani eredményre, ami azért is fontos számunkra, mert intézményünk stratégiai célja globális láthatóságának növelése, s ehhez szeretnénk minél több nemzetközi hallgatót vonzani. Azok a külföldi fiatalok, akik elsődleges célterületeinken – azaz Nyugat-Európa mellett Kelet- és Délkelet-Ázsiában – élnek, nagy figyelmet fordítanak arra, hogy melyik egyetem található meg a QS listáján. Egymást erősítő folyamatról van tehát szó: egyre nagyobb nemzetközi közösségünk javítja világranglista-pozíciónkat, emiatt pedig még több fiatal szeretne nálunk tanulni külföldi országokból” – mondta dr. Lukács Eszter, hozzátéve: a Széchenyi István Egyetemen ma már csaknem 800 külföldi hallgató tanul, akik a világ 65 országából érkeztek. Az angol nyelvű képzések száma pedig megközelíti a negyvenet.


A rektorhelyettes felhívta a figyelmet arra is: a QS-rangsoron való szereplés lényeges amiatt is, mert a kormányzat a modellváltó egyetemek számára ezt határozta meg indikátorként a plusztámogatások megítéléséhez annak érdekében, hogy ösztönözze a felsőoktatás minőségi fejlődését.

„A Széchenyi István Egyetem eredménye a hallgatók számára garanciát jelent, hogy nemzetközi színvonalú képzéseken korszerű, naprakész tudást és versenyképes, a munkaerőpiacon értékes diplomát szerezhetnek. Rendkívül büszkék vagyunk erre, és mindent megteszünk azért, hogy a következő években még jobb helyezést érjünk el”

– fogalmazott dr. Lukács Eszter.

A Széchenyi István Egyetem kiváló helyezését egyre erősödő nemzetközi közösségének is köszönheti.