top of page
Keresés
  • Szerző képeHancz Gábor

Rangos díjat vehetett át dr. Szauter Ferenc és dr. Alexay Zoltán

Frissítve: 2021. aug. 19.

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat az államalapítás ünnepe, augusztus 20. alkalmából díszközgyűlést tartott. Az eseményen átadták a megye kitüntető címeket. Dr. Szauter Ferenc egyetemi docens, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontjának központvezetője Gróf Széchényi Ferenc-díjat, dr. Alexay Zoltán, az egyetem nyugalmazott főiskolai docense Dr. Csizmadia Andor-díjat vehetett át Németh Zoltántól, a megyei önkormányzat elnökétől.


A méltatásban elhangzott: dr. Szauter Ferenc a Széchenyi István Egyetem nemzetközi részvételű és hatású Járműipari Kutatóközpontjának kutatómérnöke, központvezetője, a Közúti és Vasúti Járművek Tanszék oktatója. Felsőfokú tanulmányait alap- és mesterszakon is Győrben végezte, autógépész és közlekedésmérnöki szakon. PhD- tanulmányainak helyszíne is a Széchenyi István Egyetem volt, a Multidiszciplináris Műszaki Tudományi Doktori Iskola eredményes befejezése után 2017-ben kapta meg a PhD-címet. Szakterülete a kutatói pálya kezdetén az alternatív közlekedési rendszerek működtetése, fejlesztése, infrastruktúrája volt.


Dr. Szauter Ferenc kutatómérnökként az egyik meghatározó vezető személyisége a zalaegerszegi járműipari tesztpálya, a ZalaZONE programjának. Még hallgatóként az egyik alapítója volt az alternatív hajtású járművek szakmai műhelynek, a SZEnergy tehetséggondozó csapatnak. A Shell Eco Marathon európai energiahatékonysági versenyen az általa mentorált SZEnergy első helyezést ért el. Mai kutatási és oktatási szakterülete a mobilitás és a környezet, a járműipari, az energetikai és a környezeti kölcsönhatások vizsgálata. Tevékenységének eredményei Győr-Moson-Sopron megyét reprezentálják a tudományos életben, járműipar jövőképét, kutatási értékeit jelenítik meg és gyarapítják.

A két kitüntetett, dr. Alexay Zoltán (középen) és dr. Szauter Ferenc (jobbról a második) a Széchenyi István Egyetem képviselőinek körében a megyei díszközgyűlésen. (Fotó: Májer Csaba József)

Dr. Alexay Zoltán biológus, természetfotográfus, nyugalmazott főiskolai docens a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi Karának földrajz-biológia szakán végzett 1961-ben. Ezt követően a győri Kazinczy Ferenc Gimnázium tanára, majd a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat Győr-Moson-Sopron megyei természettudományi szaktitkára volt. Később a győri Széchenyi István Főiskola oktatója, főiskolai docense lett. A Szigetköz szakavatott tudósa, természetjárója és legismertebb fotósa. Az életművében több tízezer, a természetet és a tájat ábrázoló fotó található. A természetvédelem témakörében több mint fél évszázada publikál. 1975-től jelennek meg könyvei, főként a Szigetközzel és annak élővilágával összefüggésben. Szintén közel fél évszázadon keresztül folytatott ismeretterjesztő és oktató tevékenységet.


Dr. Alexay Zoltán életművével nagyban hozzájárult a Kisalföld és a Szigetköz természeti kincseinek megismertetéséhez és népszerűsítéséhez. Kötetei, fotói és kiállításai generációknak segítettek a Szigetköz felfedezésében és kincsei megismerésében. Munkássága a környezetvédelem területén kiemelkedő.

bottom of page