top of page
Keresés
  • Szerző képeDávid Attila

Rangos elismerést gyűjtött be Szerbiában a Széchenyi István Egyetem közreműködésével készülő drón

A Széchenyi István Egyetem a drónkutatás fontos szereplőjeként az ABZ Drone Kft.-vel és az MIB Invest Group Kft.-vel közösen, ABZ Innovation Kft. néven alapította drónfejlesztéssel foglalkozó vállalkozását. A cég nemzetközi piacra készült innovációja az a mezőgazdasági permetező drón, amely kimagaslóan szerepelt a nemrég Szerbiában megrendezett, 90. jubileumi Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron. A szakemberek szerint a drónfejlesztést további technológiai sikertörténetek követhetik az egyetem tudományos innovációira alapozva.


Az ABZ Innovation Kft. L10 nevű permetező drónja nem először aratott sikert agrár tematikájú kiállításon: az idei berlini Fruit Logistica szakkiállítás alapozta meg azt a nemzetközi érdeklődést és elismerést, amely a Szerbiában, Újvidéken megrendezett 90. jubileumi Nemzetközi Mezőgazdasági Vásáron teljesedett ki. A rangos eseményen a Széchenyi Egyetem közreműködésével is készülő drón elnyerte az „Év innovációja az agrárszektorban” díjat. A terméket így Németországot követően újabb országban jutalmazták, amelynek eléréséhez kitartó munka vezetett. A saját fejlesztésű és gyártású mezőgazdasági permetező drón – amelyet hazai és európai mezőgazdasági adottságokra terveztek – valamennyi jelenlegi, a piacon elérhető innovációt egyesít. A termék a biztonságos és egyszerűen használható dróntechnológiát kínálja a gazdák számára, folyamatos támogatás és szerviz biztosítása mellett.


Az ABZ Innovation Kft. fejlesztésének sikere azért is nagy szó, mert a 90. Nemzetközi Mezőgazdasági Vásár Szerbia legnagyobb agrárkiállítása.

„Az újvidéki kiállításon szerzett díj rendkívüli sikernek számít. Nyugodtan nevezhető kiemelkedő eredménynek, ha egy külföldi piacon magyar termék nyeri el az innovációs díjat”

– fogalmazott Török Gyula, az ABZ Drone Kft. ügyvezetője, hozzátéve, hogy ez egyben fontos visszajelzés a fejlesztésről.

A drón iránt jelentős a nemzetközi érdeklődés.

Az L10 elnevezésű permetező drón fejlesztőinek következő célja az eszköz világpiacra juttatása. Jelenleg öt különböző országban van disztribútora a terméknek, és öt országban indult meg a forgalmazása. Török Gyula úgy véli, az első felhasználói és disztribútori visszajelzések is azt mutatják, hogy kiváló a piacra vezetés eredményessége.

„Cégünk rövid idő alatt nagy utat járt be, hiszen ma már ott tartunk, hogy a világ számos pontjáról érdeklődnek irántunk. Eddig több mint tíz országból jöttek hozzánk közelebbről megismerni a termékünket. Azért is kíváncsiak az új technológiára, mert ez az első olyan európai permetező drón, ami CE – azaz uniós szintű megfelelőségi – minősítéssel is rendelkezik. Nyilvánvaló, hogy hatalmas az igény egy Európában készülő, kiváló minőségű permetező drón iránt”

hangsúlyozta az ügyvezető. Aláhúzta, a következő lépés a termék folyamatos fejlesztése mellett, hogy a kialakult kapcsolatok révén minél több megrendelést realizáljanak hazánkban és a nemzetközi piacon egyaránt.

A permetező drón hatékony segítséget nyújthat a gazdáknak.

Dósa Gábor, a Széchenyi István Egyetem tudáshasznosító vállalkozása, az Uni-Inno Kft. ügyvezetője kifejtette: az egyetem számára kiemelten fontos az intézményben létrejövő fejlesztési eredmények üzleti hasznosítása, aminek egyik legsikeresebb példája az ABZ Innovation Kft. A Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ, valamint az Uni Inno Kft. közvetlenül támogatja a hasznosítási tevékenységet pályázati források felkutatásával, üzletfejlesztési tanácsadással és nem utolsó sorban az iparjogvédelmi oltalmazási folyamat menedzselésével. Hozzátette: a minél több szabadalmi oltalom megszerzését a most megújuló szellemitulajdon-kezelési szabályzat alapján az egyetem olyan módon támogatja, hogy minden feltalálót egyszeri egymillió forintos díjazásban részesít a szabadalmi oltalom megszerzése esetén.

„Bízunk benne, hogy ez a kezdeményezés is elősegíti, hogy a permetező drónhoz hasonló, üzletileg potenciális hasznosítási lehetőségek fejlődjenek az egyetemen”

– jegyezte meg Dósa Gábor.



bottom of page