top of page
Keresés
  • Szerző képeCzeiner-Szücs Anita

Sevillában is hasznosítja Széchenyi-egyetemen tanultakat a kutató

Frissítve: 2021. ápr. 7.


Az Európai Bizottság sevillai intézetében tudományos kutatóként dolgozik a Széchenyi István Egyetem egykori doktorandusza, dr. Hegyi Fatime Barbara. A kutató elárulta, szerinte az elemzések és a publikációk készítésének folyamatai hasonlóan kreatívak és izgalmasak, mint egy festmény vagy enteriőrterv kivitelezése. Ő már csak tudja: minden felsorolt területen otthon van.


Nem mindennapi életutat választott magának dr. Hegyi Fatime Barbara, aki csaknem tíz éve az Európai Bizottság sevillai intézetében dolgozik kutatásvezetőként – kutatás-fejlesztés és innovációs területen. Elemzéseivel, tudományos értékeléseivel támogatja és előkészíti az Európai Unió szakpolitikáját nemzeti, regionális, illetve városi szinteken. Hogy mi vonzotta a kutatói életpálya felé, pontosan nem tudja, de abban biztos, mint regénye megírása, úgy a PhD fokozat megszerzése is a vágyott céljai között szerepelt. Mint mondta, amikor 2004-ben megkapta az értesítést, hogy elkezdheti tanulmányait a Széchenyi István Egyetem jó hírű Regionális- és Gazdaságtudományi Doktori Iskolájában, nagyon boldog volt.


Dr. Hegyi Fatime Barbara


„A kutatói pálya egyrészről magányos, mégis rendkívül izgalmas. Persze, sok múlik az ember egyéni motivációján, illetve azon, hogy a munkahelye milyen feltételeket, lehetőségeket biztosít számára. Engem rendkívüli módon kikapcsol az is, amikor új kutatásokon gondolkodom. Valószínűleg szükséges egy bizonyos mentalitás, lelki alkat ahhoz, hogy izgalmasnak találjuk ezt a munkát. Nagyon szeretem a kutatási eredményeimet előadni konferenciákon, ez és az oktatás például engem igazán motivál, illetve nyilván kompenzálja is valamelyest a munkából adódó magányosságot” – ecsetelte a kutatónő, aki a mai napig hálás a doktori iskolában megismert mentorának, dr. Rechnitzer Jánosnak. Támogató témavezetőjével PhD-hallgatóként több könyvfejezetet publikálhatott, illetve együtt dolgozhattak a Regionális Kutatások Központjában. Ezenkívül fantasztikus csoporttársai is nagy hatást gyakoroltak a korábban politikatudományokat folytató kutatóra.


Ilyen képességek és előtanulmányok mellett Fatime Barbara sevillai álláspályázata azonnal sikeresnek bizonyult. A tudományos tanácsadó érdeklődésünkre hozzátette, disszertációjában a városok versenyképességének értékeléséhez dolgozott ki egy modellt, amely annyira meghatározó volt számára, hogy jelenlegi kutatásai egy része is kapcsolódik ehhez a területhez. Büszke rá, hogy 2020-ban magyar csapattal dolgozott ki egy értékelési rendszert, amely a városi vezetőket hivatott segíteni abban, hogy hatékonyabban és sikeresebben tudjanak válaszokkal szolgálni a globális kihívások – járványok, klíma – kapcsán.

Másik fontos projektjében az innovációs körzetek szerepét elemzik a városok fejlődésében két nagyon tehetséges fiatal kutatóval. Céljuk ezzel a városok gazdasági potenciáljának, jólétének elősegítése. „Vizsgáljuk, hogy a különböző kutatás-fejlesztési és innovációs támogatások erősítik-e az innovációs körzeteket egy-egy városon belül, illetve hogy milyen tényezők befolyásolják, segítik ezeket az innovációs körzeteket abban a küldetésükben, hogy pozitív gazdasági és társadalmi hatással legyenek a város egészére” – részletezte.



Dr. Hegyi Fatime Barbara: Nagyon szeretem megpróbálni ábrázolni azt, amit a modellek szemében látok visszatükröződni, legyen ez egy érzés vagy a múlt.


Publikációi mellett Dr. Hegyi Fatime Barbara könyvet is ír. „Eltekintve Tőlem” című regényében férfiszemszögből vetette papírra egy nő mindennapjait. „Érdekesség, hogy a férfi olvasók nagyon kedvelik a könyvet. Viszont, sok nőtől kaptam azt a visszajelzést, hogy ilyen érzékeny férfi nincs. Hát, ennyire sikerült kilépnem a bőrömből, de ami számomra fontos, hogy nagyon sokaknak maradandó élményt jelentett a kötet” – beszélt alkotásáról a kutató, aki szerint a festészet és az enteriőrtervezés, csakúgy, mint az elemzések, hasonló és rendkívül kreatív folyamatok. „Ezek összessége támogat engem, illetve segítenek összpontosítani, és ezáltal kikapcsolódni” – mutatott rá.


Névjegy:

Dr. Hegyi Fatime Barbara Szolnokon született, a középiskolát azonban már az Egyesült Államokban, Kaliforniában végezte el, majd politológiát és menedzsmentet tanult a bécsi Webster University-n. Milánóban, az Universita Cattolica del Sacro Cuore Egyetemen szerezte meg a MPhil-diplomáját, 2008-ban pedig a Széchenyi István Egyetemen védte meg doktori disszertációját. Elsőként a milanói tartományi kormányzat nemzetközi kapcsolatok igazgatóságánál állt munkába, utána a milanói Politecnico de Milano intézetnél dolgozott. Később két évig tevékenykedett Budapesten az akkori Nemzeti Fejlesztési Ügynökség gazdaságfejlesztési osztályán mint igazgatóhelyettes. Az útja onnan vitte az Európai Bizottság sevillai kutatóintézetébe.

Dr. Hegyi Fatime Barbara tudományos publikációiról itt olvashat bővebben.


bottom of page