top of page
Keresés
  • Szerző képePapp Zsolt

Sikeres bemutatkozás: a nemzetközi jégkorongéletbe tart a Széchenyi István Egyetem

Az Európai Egyetemi Jégkorong Liga (EUHL) együtteseinek részvételével rendezett tornát a Széchenyi István Egyetem a győri Nemak Jégcsarnokban. Az UNI Győr Hockey Cup a hazai csapat, az Uni Győr ETO HC mellett a HC Uniza (Zsolna), a Sapientia U23 (Karcfalva), a Gladiators Trencin (Trencsén) és az UMB Hockey Team (Besztercebánya) együttesét vonultatta fel. Az egyetem célja, hogy a csapat bekerüljön az egyetemi jégkorongsport nemzetközi vérkeringésébe, amelynek első állomását sikerrel vette a győri gárda.


A szlovákiai trencséni központú EUHL az európai egyetemek hokiligája, amelynek keleti régiójában szlovák, cseh, lengyel és székelyföldi egyetemi csapatok mérkőznek meg egymással. Korábban dr. Gyömörei Tamás, a Széchenyi István Egyetem Testnevelési és Sportközpontjának vezetője meghívására Győrbe látogatott az EUHL vezetése, köztük Lubomir Sekeras elnökhelyettes, aki 2000 és 2003 között az észak-amerikai profi hokiligában, az NHL-ben szereplő Minnesota Wild gárdáját erősítette védőként. Sekeras a megbeszéléseken kiemelte, hogy Győr kedvező földrajzi helyzete, a győri jégsportközpont infrastruktúrája és a Széchenyi István Egyetem kiváló adottságai együtt nagyszerű lehetőséget nyújtanak egy egyetemi jégkorongcsapat sikeres versenyeztetéséhez.

Az UNI Győr ETO HC és a besztercebányai UMB Hockey Team összecsapásával kezdődött a torna. (Fotó: Májer Csaba József)

Az UNI Győr ETO HC a magyar felnőtt bajnokság másodosztályában, az Andersen Ligában szerepel, de az intézmény célja, hogy az együttes a nemzetközi porondon is rendszeresen megmérettesse magát. Ennek egyik útja lehet az európai egyetemek jégkorongbajnoksága, amelynek több klubját is láthatták a sportág szerelmesei a hagyományteremtő szándékkal megrendezett győri eseményen. Az UNI Győr Hockey Cup nemzetközi tornára Szlovákiából a besztercebányai, a trencséni és a zsolnai egyetem csapatai, illetve a székelyföldi Sapientia Egyetem együttese kapott meghívást, amelyek már részesei az EUHL-nek.

A győriek nagyszerűen mutatkoztak be az európai porondon, hiszen a tornán két mérkőzést is nyertek. Az idei bajnokesélyes besztercebányai UMB Hockey Team csapatát 7–3-ra győztek le, majd a csíkszeredai Sapientia U23-as csapatát 5–3-ra múlták felül, ezzel megszerezve a tornagyőzelmet.
Parázs csatákat és győri győzelmeket láthatott a közönség. (Fotó: Májer Csaba József)

Dr. Gyömörei Tamás kiváló erőpróbának és tapasztalatszerzésnek nevezte a tornát. Kifejtette:

a jégkorong is feliratkozott azon sportágak közé, amelynek sportolói egyre nagyobb számban tanulnak a győri egyetemen. Az intézmény a jövőben még nagyobb hangsúlyt fektet arra, hogy minél több versenysportban érdekelt fiatal válassza az itteni színvonalas képzéseket. Ezért is indult el a „Tanulj Győrben – sportolj Győrben” kampány.

A Széchenyi-egyetem hallgatóit sportösztöndíjak is segítik abban, hogy a sport és a tanulás megférjen egymás mellett a beiratkozástól egészen a diplomaszerzésig. Dr. Gyömörei Tamás hozzáfűzte: fontos az is, hogy az egyetemi polgárok minél többen vegyenek részt az intézmény csapatainak mérkőzésein, legyen az kézilabda-, kosárlabda-, röplabda- vagy éppen jégkorongmérkőzés.