top of page
Keresés
  • Szerző képePapp Zsolt

Széchenyi-egyetem: az egész országból várja a jelentkezőket az új, adattudományi szakkollégium

Frissítve: 2022. febr. 18.

A Széchenyi István Egyetemen megalakult a Széll Kálmán Közgazdasági Adattudományi Szakkollégium a Digitális Jólét Program, valamint a Nemzeti Adatgazdasági Tudásközpont támogatásával. Célja az adattudomány, az adatvagyon-megközelítés és gazdálkodás iránt érdeklődő hallgatók tehetséggondozása, kutatási tevékenységük segítése, valamint az utánpótlás-nevelés. A szakkollégiumba bármely egyetem aktív nappali jogviszonnyal rendelkező hallgatója jelentkezhet.


Az adat olyan erőforrás, amelynek hatékony kiaknázása manapság minden szervezet számára nélkülözhetetlen. Az adattudomány a fokozódó digitalizáció következtében az egyik leginkább feltörekvő, multidiszciplináris tudományterület, amely egyesíti magában a matematika, a statisztika és az informatika eszközeit, hogy tudományos megközelítések, eljárások, és algoritmusok segítségével képessé váljon az összefüggések mélyebb szintű vizsgálatára és hasznos információ kinyerésére akár nagyméretű adatbázisokból is. A Széchenyi István Egyetemen e terület kutatásában és oktatásában is sokrétű tudással, tapasztalattal rendelkezik.


Erre alapozva

az intézményben megalakult a Széll Kálmán Közgazdasági Adattudományi Szakkollégium.

A hozzá csatlakozó tagoknak lehetőségük nyílik a szakma jeles képviselői által tartott személyes és online előadásokon, továbbképzéseken részt venni, az adatokról, adatvagyonról friss információkat, kiegészítő tudást kapni, kötetlenül beszélgetni, kapcsolatrendszert építeni, és nem utolsó sorban a tananyagon kívüli, izgalmas témákkal is behatóbban foglalkozni kutatási és publikációs tevékenységek keretében.

Dr. Buics László, a szakkollégium programigazgatója (Fotó: Májer Csaba József)
„A szakkollégiumot azzal a céllal hoztuk létre, hogy olyan egyedülálló közösséget építsünk fel, amely országos szinten kínál fejlődési lehetőséget az adattudomány és az adatvagyon-gazdálkodás iránt érdeklődő, gazdaságtudományi szakon tanuló hallgatók számára.

Segítségével a jövőben nagyságrendileg több olyan szakember állhat rendelkezésre, aki az adattudomány széles eszköztárának birtokában magas szinten tud adatról, adatgazdaságról, adatvagyon-gyarapításról és -hasznosításról gondolkodni és kutatásokat végezni, hozzájárulva ezáltal az adatintenzív iparágak fejlődéséhez” – fogalmazott kérdésünkre dr. Buics László, a szakkollégium programigazgatója, a Széchenyi István Egyetem Marketing és Menedzsment Tanszékének adjunktusa.


Az oktató hozzátette, a szakkollégiumba bármely egyetem osztott, osztatlan vagy doktori képzésében részt vevő, aktív nappali jogviszonnyal rendelkező hallgatója jelentkezhet tagnak abban az esetben, ha a felvételi eljárás során igazolni tudja érdeklődését, illetve korábbi tanulmányai vagy munkatapasztalata alapján meglévő szaktudását

a gazdaságtudományok és ehhez kapcsolódó adatelemzési módszerek területén. A tanulmányok nyelve magyar és angol egyaránt lehet, a kutatási tevékenység elsődleges nyelve az angol.


A szakkollégium az első tagfelvételt 2022 februárjában tartja. A programigazgató hangsúlyozta, hogy az aktív részvétel akár a hallgató későbbi tudományos pályáját is megalapozhatja.


A szakkollégium mindezen felül tehetséggondozást, a tudományos diákköri munka (TDK) mentori támogatását, a nyelvtudás fejlesztését, közösségépítést, kutatási és publikációs tevékenységben való részvételt kínál.

A Széll Kálmán Közgazdasági Adattudományi Szakkollégiumba való jelentkezéseket szellkalman@sze.hu e-mail-címre várják.
bottom of page