Keresés
  • Hancz Gábor

Széchenyi István Egyetem: az országos átlagnál is jobban nőtt a felvételire jelentkezők száma

Tizenkilenc százalékkal többen jelentkeztek idén a Széchenyi István Egyetemre, mint 2020-ban, ami jelentősen meghaladja az országos növekedési arányt. A fiatalok számára vonzóak az intézmény kilenc karán, Győrben és Mosonmagyaróváron nyújtott magas színvonalú képzések és szolgáltatások, valamint a térség kedvező elhelyezkedési lehetőségeket, a hazai átlagnál magasabb jövedelmeket biztosító munkaerőpiaca.


Egy kisvárosnyi, összesen 8749 fiatal jelentkezett a Széchenyi István Egyetem képzéseire a 2021–2022-es tanévre. A szám önmagában is magas, az elmúlt évivel összehasonlítva pedig jelentős, 19 százalékos emelkedést takar, miközben országosan ennél kisebb mértékű, 11 százalékos növekedést regisztráltak. Az intézmény népszerűségét mutatja az is, hogy első helyen négyezernél többen jelölték meg, ami 14 százalékkal haladja meg a 2020-as adatot.


Dr. Kovács Zsolt, az egyetem kancellárja külön kiemelte a Művészeti Kart, ahol megduplázódott, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kart, ahol másfélszeresére, valamint a mosonmagyaróvári Mezőgazdaság- és Élelmiszertudományi Kart, ahol harmadával nőtt a jelentkezők száma. Az Audi Hungaria Járműmérnöki Kar, az Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Kar, valamint a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar esetében szintén jelentős, 20 százalék körüli a bővülés. Az alapszakok közül sok különösen népszerűnek számít. Nappali tagozaton élelmiszermérnöknek csaknem kétharmadával, építészmérnöknek közel másfélszer, járműmérnöknek, építőmérnöknek, villamosmérnöknek, jogásznak mintegy harmadával, gazdaságinformatikusnak és gépészmérnöknek pedig közel negyedével többen tanulnának. A Kautz Gyula Gazdaságtudományi Karon a kereskedelem és marketing szak töretlenül kedvelt (21 százalékos növekedés), míg az Apáczai Csere János Karon a tanító szakot 27, míg a közösségszervezőt 81 százalékkal többen választották.

A Széchenyi István Egyetem képzési palettája évről évre bővül. Idén agrárterületen az állattenyésztő mérnöki alapképzési szak, egészségtudományi területen az egészségügyi gondozás és prevenció alapképzési szak védőnő szakirányon, illetve a művészeti képzési területen belül az építőművészet, a formatervezés, valamint a tervezőgrafika alap- és mesterképzési szakok jelentenek újdonságot. A jelentkezési adatok visszaigazolják, hogy ezekre van igény a fiatalok körében. Ugyanez igaz a táncos és próbavezető szak klasszikus balett szakirányra, amit a Magyar Táncművészeti Egyetem indít a Széchenyi István Egyetemen a 2021/2022-es tanévben, a Győri Balett-tel együttműködésben.

A leendő elsőévesek sokszínű hallgatói közösség tagjai lesznek. Fotó: Májer Csaba József


Dr. Kovács Zsolt, az egyetem kancellárja elmondta: a tavalyihoz képest idén jelentősen nőhet a felvett elsőévesek száma, ami azért is kedvező, mert céljuk az, hogy minél több fiatalt juttassanak értékes diplomához. „A fiatalok számára rendkívül vonzóak az egyetemünk által nyújtott minőségi képzések és hallgatói szolgáltatások. Kilenc karunkon negyvenhét érettségi utáni képzést indítunk, köztük hat felsőoktatási szakképzést, hat osztatlan és harmincöt alapképzést. Emellett harminckilenc mesterképzésre is várjuk a hallgatókat. Az angol nyelvű képzési programok száma a következő tanévben már a harmincat is meghaladja majd, s a gólyák valódi nemzetközi környezetbe érkeznek, ahol a hallgatói közösséget több mint félszáz ország fiataljai alkotják. Nagy hangsúlyt helyezünk arra, hogy gyakorlatorientált, jól hasznosítható tudást nyújtsunk számukra, amit a műszaki területeken egyre több duális partnerünk is segít, emellett pedig számos külföldi ösztöndíj érhető el” – sorolta a kancellár. Tapasztalataik szerint a cégek, intézmények keresik az itt végzetteket, és nagyon sokan még egyetemi éveik alatt, a szakmájukban találnak jól fizető munkahelyet. Ezt támasztja alá, hogy a Diplomás Pályakövetési rendszer legfrissebb adatai alapján a Széchenyi István Egyetemen a 2017–2018-as tanévben diplomát szerzettek összesített bruttó átlagjövedelme több mint 10 százalékkal magasabb az országos átlagnál, és átlagosan mindössze egy hónap alatt helyezkedtek el.


Dr. Kovács Zsolt hangsúlyozta: a Széchenyi-egyetemen tanuló fiatalok értékelik, hogy a nekik nyújtott szolgáltatások nemzetközi szintűek. Az elmúlt években például ultramodern könyvtár és kollégium épült, a régi kollégiumi szárnyakat felújították, valamint sportparkot hoztak létre. Nem véletlen, hogy 2019-ben a Széchenyi-egyetem győri campusát választották a legszebbnek Magyarországon, ahol hét kar és öt kollégiumi szárny egy 200–250 méteres sugarú körön belül helyezkedik el szép környezetben, a Mosoni-Duna partján, a belvároshoz közel. Ebben az egyetemvárosban megtalálhatók éttermek, kávézók, vendéglátóhelyek, posta, bank, szupermarket, sportcsarnok, papír- és könyvesbolt is.