top of page
Keresés
  • Szerző képePapp Zsolt

Széchenyi István Egyetem: jeles évfordulók jegyében zajlott az Apáczai-napok Tudományos Konferencia

Frissítve: 2022. febr. 18.

A magyar tudomány ünnepe rendezvénysorozat részeként 25. alkalommal rendezték meg az Apáczai-napokat a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán. Nem ez az egyetlen kiemelkedő évforduló, amely az előadások témáit is megihlette, hiszen V. István király 750 esztendővel ezelőtt adományozott királyi városi rangot Győrnek, míg az egyetem névadója, Széchenyi István 230 esztendeje született. Az előadások vezérfonala tehát nem véletlenül volt „A múltból táplálkozó jövő”.

25. alkalommal rendezték meg az Apáczai-napok Tudományos Konferenciát a Széchenyi István Egyetemen. (Fotó: Májer Csaba József)

A magyar tudomány ünnepét minden évben november 3-án ünnepeljük, emlékezve arra, hogy 1825-ben Széchenyi István ezen a napon ajánlotta fel birtokainak egyévi jövedelmét, amely lehetővé tette a Magyar Tudományos Akadémia megalapítását. A jeles évfordulóhoz kapcsolódva a XXV. Apáczai-napok Tudományos Konferencia keretében a neveléstudomány, a tanító- és tanárképzés, a gyógypedagógia, a szociológia és szociális tanulmányok, a nyelvtudomány és kommunikáció, a bölcsészettudomány, az andragógia, a közművelődés, a humánerőforrás-fejlesztés és -tanácsadás, valamint a természettudomány területén tartottak rangos prezentációkat Apáczai Csere János Karon.

Dr. Csizmadia Zoltán, a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának dékánhelyettese (Fotó: Májer Csaba József)
„A plenáris előadások témáját két kiemelkedő évforduló ihlette. Egyrészt V. István király 750 esztendővel ezelőtt adományozott királyi városi rangot Győrnek, amely meghatározó történelmi esemény volt a város további fejlődését illetően. Másrészt pedig 230 esztendeje született az egyetem névadója, Széchenyi István, a városunkhoz és megyénkhez több szálon kötődő államférfi, aki nagyban hozzájárult a modern Magyarország megteremtéséhez”

– fogalmazott dr. Csizmadia Zoltán dékánhelyettes a program megnyitóján. Elmondta, ezen évfordulók tiszteletére „A múltból táplálkozó jövő” címet adták az idei konferenciának, amelyen a hagyomány és a fejlődés kapcsolatát veszik górcső alá különböző tudományterületek segítségével.

Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke (Fotó: Májer Csaba József)

A konferencia megnyitóján részt vett Széchenyi Tímea, a Gróf Széchenyi Család Alapítvány elnöke, aki a rendezvényt megelőzően írta alá dr. Kovács Zsolt kancellárral és dr. Baranyi Péter Zoltán rektorral azt a stratégiai együttműködési megállapodást, amelyben az alapítvány és a Széchenyi István Egyetem kapcsolatát fűzték szorosabbra a Széchenyiek szellemi hagyatékának ápolása érdekében.

„Az a célunk, hogy minél szélesebb körben ismertessük meg a családunk szellemi örökségét, és ehhez a feladatunkhoz találtunk kitűnő partnerre az egyetemben. Az oktatás és a felsőoktatás az a terület, amelynek segítségével a fiatalok felé is elindíthatjuk a Széchenyi család nagy alakjainak üzenetét, megismertetni országépítő tevékenységüket.”
Winkler Csaba (Fotó: Májer Csaba József)

A köszöntőket követően Winkler Csaba, a Széchenyi István Egyetem társadalmi kapcsolatok titkára, elnöki megbízottja mutatta be Széchenyi Emília 1910-ben készült alkotását, „A két István, Szent és Széchenyi” táblaképeket, amelyek mostantól az Apáczai Csere János Kar Barsi Ernő termét díszítik, és amelyek főképén Szent István alakjában Széchenyi Istvánt fedezhetjük fel.

A festmények a Barsi Ernő terem falára kerültek (Fotó: Májer Csaba József)

A konferencia plenáris ülésén dr. Nagy Szabolcs, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatóhelyettese „Tűzkeresztség Győrnél” címmel tartott előadást gróf Széchenyi István katonai pályájáról, míg dr. Horváth József, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatóhelyettese a 17–18. századi Győr művelődésébe vezette be a hallgatóságot. Dr. Honvári János, a Széchenyi István Egyetem nyugalmazott egyetemi docense „Az iparváros, ahol a gyárak füstje már nem takarja el a kultúrát” címmel tartotta előadását. A hagyományokhoz hűen az Apáczai-napok keretében kiállítás nyílt a karon dolgozó képzőművész oktatók munkáiból.

bottom of page