Keresés
  • SZE Hírek

Széchenyi István Egyetem: Könyv az önvezető járművek világáról

Az Akadémiai Kiadó gondozásában megjelent az „Önvezető járművek világa – Társadalmi hatások és kihívások” című tanulmánykötet online változata Csizmadia Zoltán és Rechnitzer János szerkesztésében. További szerzők: Smahó Melinda, Nick Gábor, Páthy Ádám, Szemerédi Eszter és Tóth Péter.


A könyv online már olvasható a MeRSZ oldalán EduID használatával vagy előfizetéssel:


https://mersz.hu/kiadvany/813/dokumentum/info/


A kötet megjelenését a Széchenyi István Egyetem és a Járműipari Kutatóközpont támogatta.


Ismertető

Önvezető járművek világa – Társadalmi hatások és kihívások

Szerkesztők: Csizmadia Zoltán, Rechnitzer János

Lektorálta: Lukovics Miklós

Akadémiai Kiadó

ISBN: 978 963 454 629 0

DOI: 10.1556/9789634546290

Online megjelenés éve: 2021


A járművek világa a nagy változások korát éli. Az elektromobilitás együtt jár a digitalizáció látványos terjedésével, a járművek és a közlekedési módok átalakulásával, csakúgy, mint az eszközök és az emberek viszonyának radikális módosulásával. Az önvezető jármű az egyik szimbóluma a korábbi magatartásokat, viszonyokat, gazdasági bázisokat és intézményeket felforgató innovációs hullámnak.


A hazai szakirodalomban nem találkozhatunk a járműfejlesztés- és gyártás új irányának gazdasági és társadalmi hatásait feldolgozó átfogó kiadvánnyal. A szerzők a Széchenyi István Egyetemen egy kutatási program keretében dolgozták fel az önvezető járművek ökoszisztémájának legfontosabb társadalmi összefüggéseit. A tanulmánykötetben a téma hét kutatója elemzi a gép és az ember kapcsolatának változását a technológia fejlődés viszonylatában, de betekintést adnak a gazdasági, társadalmi hatásrendszerek bonyolult szövetébe, felvázolják a járműgyártást átrendező ipar 4.0 rendszer alapjait, a városfejlődés és a járművek elképzelhető trendjeiről olvashatunk, valamint a hazai automobilitás sajátosságairól nyerünk ismereteket.


A kötet második része az első átfogó, országos léptékű, lakossági körben végzett az önvezető járművek ismeretére és fogadására irányuló reprezentatív kérdőíves felmérés eredményeit mutatja be. Képet kaphatunk arról, hogy mennyire élénk és nyitott a járművek új generációja iránti érdeklődés, és hogy milyen aggályok és bizonytalanságok fogalmazódnak meg a jövő elkerülhetetlen fejlődési irányaival szemben.


Ajánljuk a kötetet mindazoknak, akiket érdekelnek a ma és a holnap járművei, azok hatása az életünkre a termeléstől a fogyasztáson át az életmódig, valamint azoknak is, akik el kívánnak gondolkodni a ma emberének a jövőre vonatkozó vízióiról.