Keresés
  • Czeiner-Szücs Anita

Vári Attila a Széchenyi-egyetemen tanultakat kamatoztatja vízilabda-szövetségi elnökként

A Széchenyi István Egyetem sportdiplomácia-képzésén megszerzett tudás alapozza meg sikereimet a Magyar Vízilabda-szövetség élén – vallja Vári Attila kétszeres olimpiai és világbajnok vízilabdázó. Szerinte a sportágban kimondatlan elvárás a megfelelő tanulmányi eredmények felmutatása, ezért számára is egyértelmű volt, hogy diplomát szerez.


Mostanában mennyi ideje jut sportolni? Még van olyan alkalom, amikor felveszi a vízilabda sapkát?


Inkább mozgásnak nevezném, amire a tíz-tizenkét órányi munka után marad időm. Ilyenkor úszom, futok, kondizni járok. A profi pályafutásom után abbahagytam a vízilabdát, így nem játszom masters csapatban sem.


Annak idején miért ment el az első vízilabdaedzésére?


Ötéves koromban tanultam meg úszni, utána két éven át a Központi Sport- és Ifjúsági Egyesület öttusa-előkészítőjére jártam, de mivel nem szerettem a futást, és nem is igazán voltam jó futó, edzői javaslatra kerültem a vízilabdaszakágba.


Vári Attila Sidneyben és Athénban is olimpiai bajnoki címet szerzett a Magyar válogatott tagjaként. (Fotó: MTI)

Ekkor már iskolás volt. Hogyan egyeztette össze az élsportot, azaz a mindennapos kemény edzésmunkát, a hétvégi meccseket, edőtáborokat a tanulással annyi esztendőn át?


A vízilabdázók körében a tanulás rendkívül fontos. A sportágban kimondatlan elvárás a megfelelő tanulmányi eredmény felmutatása, aminek köszönhetően az élsport utáni életszakaszban is érvényesülni tudunk. Igaz, nagy lemodások árán, de erős akarattal és edzői, szülői támogatással mindent sikerült megoldanom és teljesítenem.


A magyar válogatott tagja volt 1995 és 2006 között. A vízilabdát utána sem hagyta abba azonnal, de mégis új fejezet kezdődhetett az életében.


Aktív pólós pályafutásom vége felé tudatosan készültem a civil életre, így ez egy átmeneti, párhuzamos folyamat volt. Nem okozott gondot az átállás, viszont életem jelentős, egyik legszebb és legeredményesebb részét le kellett zárnom. Lelkileg így sem volt könnyű, de magam körül azt láttam, hogy a polósok nagyon jól beilleszkednek a civil munkakörökbe. Bíztam benne, hogy velem is így lesz majd.


A Testnevelési Főiskola és a Rendőrtiszti Főiskola után 2017-ben, negyvenegy évesen újra visszaült az iskolapadba, és elvégezte a Széchenyi István Egyetem sportdiplomácia-képzését is.


Sportvezetői munkám mellett fontosnak tartottam a sportdiplomácia tudományos ismereteinek megszerzését, ami már a meglévő gyakorlati tapasztalataimat segíti a mindennapjaimban. Boldogan vettem részt a Széchenyi István Egyetem képzésen, hiszen nagyon magas színvonalú és tematikában szerteágazó előadásokat hallgathattam, rengeteg élménnyel gazdagodtam.


Pont 2017-ben választották be a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségébe, 2018-tól pedig a Magyar Vízilabda-szövetség elnökeként tevékenykedik. A széchenyis képzésben tanultakból mit hasznosít ebben a tisztségében?

Gyakorlatilag mindent. Feladataim teljes körű sportdiplomáciai tudást és tapasztalatot igényelnek, így a korábban megszerzett elméleti tudást a gyakorlatban nagymértékben tudom hasznosítani és kamatoztatni.


Vári Attila: A Széchenyi István Egyetem képzésén nagyon magas színvonalú és tematikában szerteágazó előadásokat hallgathattam, rengeteg élménnyel gazdagodtam. (Fotó: waterpolo.hu)

A Magyar Vízilabda-szövetség élén mit tart jelenlegi legnagyobb feladatának?


A stabil és magas színvonalú utánpótlásképzés biztosításáért munkálkodom, hogy ezáltal teremtsük meg a jövő sikereinek alappilléreit. Kiemelten fontosnak tartom megtartani és erősíteni meghatározó szerepünket a nemzetközi sportdiplomáciában is.Névjegy


Vári Attila kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázó már az ifjúsági korosztályban is országos és Európa-bajnoki címeket szerzett, 1995-ben pedig junior világbajnok, és a magyar válogatott tagja lett. 2000-ben a válogatottal megnyerte a sidney-i olimpiát. A döntő első negyedének utolsó másodperceiben, körülbelül tíz méterről, a kapunak háttal, csavarva lőtt gólt. 2000-ben az év magyar vízilabdázójának választották, és ugyanebben az esztendőben szakedző diplomát vehetett át a Testnevelési Főiskolán.


2003-ban a válogatottal bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon, aranyérmet a barcelonai világbajnokságon és a Világligában, majd 2004-ben az athéni olimpián és a Világligában egyaránt első helyen végzett, kiérdemelte a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is.


2005-ben a világbajnokságon és a Világligában második volt. 2006-ban Magyar Kupát nyert, s ebben az évben véget ért válogatott pályafutása. 2009-ben a Pécsi VSK-hoz igazolt. 2010. és 2019. között a Pécsi Sport Nonprofit Zrt. vezérigazgatója, közben 2010 novemberében Székely Bulcsúval a junior válogatott edzője lett. 2011-ben befejezte játékos-pályafutását.


2017-ben elvégezte a Széchenyi István Egyetem sportdiplomácia-képzését, ugyanekkor beválasztották a Magyar Olimpiai Bizottság elnökségébe. 2018 szeptemberében, majd 2020 júliusában a Magyar Vízilabda-szövetség elnökének választották.


Nős két gyermek édesapja.