top of page
Keresés
  • Szerző képeHorváth Márton

Világbajnoki ezüsttel lett teljes a Széchenyi István Egyetem evezőseinek idei éremkollekciója

Frissítve: 2022. szept. 28.

Rendkívül eredményes szezont zártak a Széchenyi István Egyetem evezősei: hazai és nemzetközi versenyeken is remekeltek a hallgatók. A bravúros teljesítményre Szabó Bence múlt hétvégén szerzett világbajnoki ezüstérme tette fel a koronát, amely nem csupán a sportoló eddigi karrierjének, hanem a győri evezés történetének is a legjelentősebb sikere.


Hzewinkel, Belgium, U23-as Európa-bajnokság: ezüstérem és 6. hely. Isztambul, Törökország, Európai Egyetemi Bajnokság: 4 ezüstérem, 2 bronzérem. Győr, Magyarország, országos egyetemi evezős bajnokság (MEFOB): 3 aranyérem, 3 ezüstérem, 1 bronzérem. Ez a győri evezős egyetemisták mérlege az utóbbi egy hónapban – amihez Szabó Bence bravúros világbajnoki második helyezését is hozzá kell számolnunk.

„Az elmúlt években nagy szám volt, ha évente egy érmet szereztünk világversenyeken. Idén viszont fordult a helyzet: egy olyan verseny volt, ahol nem szereztünk érmet. Óriási előrelépés”

– értékelt Alföldi Zoltán, a Győri Atlétikai Club (GYAC) evezős szakosztályának edzője, a Széchenyi István Egyetem oktatója. A hallgatókat felkészítő szakember rámutatott, az Európai Egyetemi Játékokon csak a Bécsi Egyetem állhatott többször dobogón a győrieknél.

A Széchenyi István Egyetem evezősei. (Forrás: GYAC)


Mi állhat a sikerek mögött? – kérdeztük Alföldi Zoltánt, aki két fontos tényezőt nevezett meg: az edzésmódszert és a Széchenyi István Egyetemmel való szoros együttműködést.


„Kiváló elődöm, Kiss László kezdte el annak a nemzetközi módszernek a használatát, amelyet kiegészítve, fejlesztve vittem tovább. A PhD-disszertációmat is ebben a témában írom, amely 70 százalékban fiziológiával és edzésmódszerekkel foglalkozik, 30 százalékban viszont pszichológia. A kettőt összekötve próbálom a legmagasabb szintű teljesítményt kihozni a sportolókból” – fogalmazott.

„Szerencsés helyzetben vagyunk, hogy az egyetemünk a Mosoni-Duna partján fekszik, így egyedülálló módon a campus és a csónakház között kétszáz méter a távolság. Ezt a legnagyobb intézmények sem tudják biztosítani a versenyzőiknek, nálunk pedig minden sportoló egy ekkora sugarú körön belül lakhat, élhet, tanulhat és evezhet”

– hangsúlyozta Alföldi Zoltán.


Szintén a Széchenyi István Egyetemmel folytatott, közel egy évtizedes együttműködés eredménye az is, hogy folyamatos a versenyzői utánpótlás.

A hallgatók a testnevelési kurzusokon kapcsolódhatnak be a sportág életébe, melynek során először ergométeren, majd tanmedencében, végül túrahajóban sajátíthatják el az evezés fortélyait.

Az érdeklődők közül a legjobbak a GYAC evezős szakosztályának színeiben kezdhetik el pályafutásukat.


„Nagyon változó, hogy milyen korban csatlakoznak hozzánk a fiatalok. Van, aki már tízévesen kezdi az evezést, és van, aki egyetemistaként kóstol bele először. Ez nem probléma, az angolszász országokban is a frissen csatlakozó hallgatókra épül a rendszer. Közismert példa Karikó Katalin lánya, Francia Zsuzsanna, aki 18 évesen ismerte meg a sportágat és 22 évesen már olimpiai bajnok volt. Természetesen az előképzettség fontos, a kardiovaszkuláris rendszer fejlettsége szükséges, de ha az alapokat lerakták, bármi lehetséges” – jegyezte meg Alföldi Zoltán.

Ergométeres versenyen a széchenyis hallgatók. (Fotó: Czucz Bálint)
Az évad legjelentősebb eredménye kétségkívül Szabó Bence Furkó Kálmánnal közösen elért világbajnoki második helyezése, amelyet könnyűsúlyú kétpárevezős kategóriában szereztek meg a csehországi Račicében múlt pénteken.

A kettős a 4. helyen kvalifikálta magát a döntőbe, ahol a táv második felében lelépte riválisait, a házigazda cseheket közvetlenül a cél előtt megelőzve. Az első helyezett olasz csapat kimagaslott a mezőnyből, legyőzésükre nem mutatkozott valós esély. Alföldi Zoltán úgy vélekedett, a felkészülés utolsó napjait betegség miatt kihagyó – egyébként Európa-bajnoki címét idén megvédő – Szabó Bence esetében így is maradéktalanul elégedettek lehetünk.

A Szabó Bence–Furkó Kálmán kettős. Felkészítőjük: Alföldi Zoltán (balra) és Molnár Dezső (jobbra). (Forrás: GYAC)Az idei eredmények:

Evezős U23 Európa-bajnokság (Hzewinkel, Belgium):

Férfi U23 könnyűsúlyú kétpárevezős:

· 2. hely – Szőllősi Balázs, Bridge Henry (DNHE)

Női U23 könnyűsúlyú kétpárevezős:

· 6. hely – Fehérvári Eszter, Szili Dorina (KEK)


Egyetemi Európa Bajnokság (Isztambul, Törökország):

Női könnyűsúlyú egypárevezős:

· 2. hely – Fehérvári Eszter

Férfi könnyűsúlyú kétpárevezős:

· 2. hely – Szőllősi Balázs, Szigeti Roland

Férfi könnyűsúlyú kormányosnélküli kettes:

· 2. hely – Szőllősi Balázs, Szigeti Roland

Férfi könnyűsúlyú egypárevezős:

· 2. hely – Szigeti Roland

Női kétpárevezős:

· 3. hely – Fazekas Fanni, Fehérvári Eszter

Férfi könnyűsúlyú egypárevezős:

· 3. hely – Szőllősi Balázs


Evezős Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokság (Győr):

Női egyetemi egypárevezős:

· 1. hely – Fehérvári Eszter

· 2. hely – Fazekas Fanni

Mix egyetemi négypárevezős:

· 1. hely – Szőllősi Balázs, Szigeti Roland, Fehérvári Eszter, Fazekas Fanni

· 3. hely – Németh Bálint, Józsa Márton, Viandt Léna, Varga Boglárka

· 4. hely – Czencz Hanna, Marcalek Margaréta, Csiszár András, Oláh Máté

Mix egyetemi nyolcas:

· 1. hely – Szőllősi Balázs, Szigeti Roland, Fehérvári Eszter, Fazekas Fanni, Kaczur Márton, Józsa Márton, Viandt Léna, Varga Boglárka, k: Csiza Pák Luca

· 2. hely – Czencz Hanna, Marcalek Margaréta, Samu Lilla, Burkali Anna, Fehérvári Imre, Csiszár András, Németh Bálint, Oláh Máté k: Tóth Dániel

Férfi egyetemi egypárevezős:

· 2. hely – Szőllősi Balázs

Férfi egyetemi kormányosnélküli kettes:

· 4. hely – Csiszár András, Kaczur Márton


Evezős-világbajnokság (Račice, Csehország):

Férfi könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes:

· 2. hely – Szabó Bence, Furkó Kálmán (Szolnok)

Comments


bottom of page