top of page
Keresés
  • Szerző képeHorváth Márton

Állásajánlattal távoztak a Széchenyi István Egyetemről az Audi Development Camp fiatal tehetségei

Pihentető nyaralás helyett a jövőjébe fektetett az a 31 tehetséges mérnök hallgató, aki vakáció gyanánt az Audi Hungaria és a Széchenyi István Egyetem közösen szervezett nyári programját választotta. A négy héten keresztül zajló egyedülálló képzési program során a fiatalok olyan aktuális ipari feladatokon dolgoztak, mint a szintetikus üzemanyagok vizsgálata, illetve az elektromos autók akkumulátorának szimulációja. A projektalapú, gyakorlatorientált koncepció sikerét jelzi, hogy a tábor végeztével a résztvevők több, mint fele gyakornoki, vagy teljes idős állásajánlatot kapott az Audi Hungariától.


Idén harmadik alkalommal szervezte meg az Audi Hungaria és a Széchenyi István Egyetem a különleges nyári képzési programját, melyen ezúttal 22 országból 31 hallgató vett részt.

Az Audi Development Camp egy olyan egyedülálló tábor, melynek során a fiatalok intenzív gyorstalpaló után rögtön a mélyvízbe kerülnek és egy valós ipari problémát kell csapatban megoldaniuk, miközben versenyeznek is egymással. A különleges oktatási módszertannal a hallgatók mindössze 4 hét alatt képessé válnak komplex feladatok kivitelezésére és a legmodernebb ismeretek révén speciális szaktudást sajátíthatnak el.

A részvétel további előnye, hogy értékes tapasztalatok szerezhetőek az autóipar élvonalába tartozó Audi Hungaria és partnerei révén, valamint olyan szakmai kapcsolatok és barátságok alakíthatóak ki, amelyek meghatározhatják az itt jelenlévő tehetséges mérnökjelöltek jövőjét.

A tábor záróeseményét a Menedzsment Campus konferenciatermében tartották. (Fotó: Májer Csaba József)

A tábornak a Széchenyi István Egyetem campusa adott helyet, ahol a hallgatók a július hónapjukat töltötték ahelyett, hogy pihentek, strandoltak vagy vakációztak volna. Pontosan tudták, hogy az idejüket és energiájukat a jövőjükbe, a karrierjükbe fektetik – ezt emelte ki többek között Németh Katalin, az Audi Hungaria oktatási-tudományos kooperációs vezetője is a záróeseményen elhangzott köszöntőjében.

„Ez a tábor az oktatásnak az az új, innovatív formája, amiben magunk is hiszünk: élménydús, izgalommal teli, szórakoztató. Kell egy kihívás, ami motivál, kellenek kiváló oktatók és mentorok, akik támogatnak és természetesen kellenek a lelkes hallgatók, akik nélkül mindez nem jöhetett volna létre. Biztos vagyok benne, hogy az a lendület, amit itt láttam rajtatok, kitart a jövőben is és azok a kapcsolatok, amik itt születtek, kiállják majd az idő próbáját”

– fogalmazott Németh Katalin, aki a szervezők mellett megköszönte a támogató partnerek, azaz a dSpace, Gamax Laboratory Solutions, AVL és Etas közreműködését is.

Ma már nem csak az attitűd, a motiváció, az eltökéltség, a képességek számítanak egy munkatárs kiválasztásánál, hanem a szociális adottságok is. A tábor ennek fejlesztéséről is szól – fejtette ki Németh Katalin. (Fotó: Májer Csaba József)

Hasonlóan vélekedett Burkhard Knodel, az Audi Hungaria elektronikus rendszer integrációért felelős menedzsere, aki szélesebb kontextusba helyezte a tábor jelentőségét.

„Az autóipar óriási változások előtt áll, hiszen a belsőégésű motorokat szép lassan leváltják az elektromos meghajtások. Emellett megváltoztak a vásárlói elvárások: ma már olyan autókra van szükség, amelyek kifinomult elektronikai rendszerrel rendelkeznek és ezeknek képesnek kell lennie hosszú távon is megbízhatóan működni. Éppen ezért nagy hangsúlyt kap a virtuális tervezés, amely nélkül sem időben, sem költségben nem lennénk képesek versenyben maradni a piacon. Az Audi Development Camp során pontosan erről kaptatok ízelítőt”

– tárta fel az ipari változások és a képzés közötti összefüggéseket a szakember.

Burkhard Knodel a csapatmunka fontosságát emelte ki beszédében. (Fotó: Májer Csaba József)

Az egyetem részéről dr. Feszty Dániel, a Járműfejlesztési Tanszék tanszékvezetője üdvözölte a hallgatókat, valamint hangsúlyozta a tábor jelentőségét a jövő utánpótlásképzése szempontjából.

„Az Audi Development Camp egyedülálló képzési program a világon, aki részt vesz benne, a legfrissebb tudásra tehet szert az érintett témákban. Az iparnak pedig pontosan ilyen fiatal, tehetséges mérnökökre van szüksége. Mi azt az ideát követjük a Széchenyi István Egyetemen, hogy megnézzük, mire van szüksége az iparnak és arra törekszünk, hogy kielégítsük ezt az igényt. Ez határozza meg mindennapi döntéseinket és erről szólt ez a tábor is”

– jelentette ki a tanszékvezető.

Az Audi Development Camp egy innovatív módszertanra épül – hangsúlyozta dr. Feszty Dániel. (Fotó: Májer Csaba József)

Végezetül Michael Maler, a dSpace trénere szólt a jelenlévőkhöz, aki megállapította, hogy lenyűgöző eredmények születettek a feladatmegoldás során.

„Tudom, hogy voltak hosszú éjszakák, nehéz időszakok, de megérte a fáradozást. Büszke vagyok arra, hogy befektettétek az időtöket és ilyen sokat fejlődtetek az elmúlt négy hétben”

– jegyezte meg.

Michael Maler közölte, cégük és ő maga a jövőben is szívesen támogatja a rendezvényt. (Fotó: Májer Csaba József)

Az idei évben a hallgatókat két csoportra osztották, a csoportokon belül két csapatot hoztak létre, amelyek ugyanazon a feladaton dolgoztak, de az eredményeket tekintve egymással vetélkedtek, ezzel némi extra izgalmat csempészve a projektbe.

Az egyik csoport egy elektromos autó akkumulátorának szimulációs modelljén dolgozott, a másik az etanollal dúsított szintetikus üzemanyagok motorokra gyakorolt hatását vizsgálta.

A szervezők nevében Vojnovics Aténa, a hallgatók részéről pedig Gabriela Suarez búcsúzott a tábortól. (Fotók: Májer Csaba József)


A legjobbnak bizonyult csapatok nyereményként a Formula Student East versenyre és a Széchenyi István Egyetemen megvalósuló Formula Student Symposiumra szóló jegyekben részesülhettek, ezen felül a legkiemelkedőbb hallgatókat a „Most Talented Student”, azaz a legtehetségesebb diák címmel tüntették ki, akik nyereménye egy-egy jegy volt az Audi ETO KC bármelyik mérkőzésére.

A legnagyobb elismerés ugyanakkor - és egyben a képzés sikerét is demonstrálja -, hogy a részt vevő hallgatók több, mint fele gyakornoki, illetve teljes munkaidős állásajánlatot is kapott az Audi Hungariától.

A díjazott hallgatók és csapatok. (Fotók: Májer Csaba József)

Az Audi Development Camp 2023-as évfolyama. (Fotó: Májer Csaba József)


bottom of page