top of page
Keresés
  • SzerzƑ kĂ©pePapp Zsolt

ÁtadtĂĄk a SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem ĂĄllam- Ă©s jogtudomĂĄnyi karĂĄnak megĂșjult Ă©pĂŒletĂ©t

ElkĂ©szĂŒlt a SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem ĂĄllam- Ă©s jogtudomĂĄnyi kari központjĂĄnak energiahatĂ©konysĂĄgi felĂșjĂ­tĂĄsa. A beruhĂĄzĂĄs rĂ©vĂ©n nem csak komfortosabb Ă©s esztĂ©tikusabb lett az Áldozat utcai Ă©pĂŒlet, de fenntartĂĄsa is gazdasĂĄgosabbĂĄ vĂĄlt.


A SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem egyik stratĂ©giai cĂ©lja, hogy valamennyi Ă©pĂŒletĂ©t felĂșjĂ­tsa a fenntarthatĂłsĂĄg Ă©s a klĂ­mavĂ©delem jegyĂ©ben, tĂĄrsadalmi felelƑssĂ©gvĂĄllalĂĄsĂĄt is szem elƑtt tartva. Az intĂ©zmĂ©ny vezetĂ©se fontosnak tartja azt is, hogy az ingatlanok megjelenĂ©sĂŒkben is mĂ©ltĂłk legyenek ahhoz, hogy a minƑsĂ©gi oktatĂĄst Ă©s szolgĂĄltatĂĄsokat nyĂșjtĂł universitas az elmĂșlt Ă©vekben MagyarorszĂĄg egyik vezetƑ tudĂĄsközpontjĂĄvĂĄ vĂĄlt, a vilĂĄg egyetemeinek legjobb nĂ©gy szĂĄzalĂ©kĂĄba kerĂŒlt.

MegĂșjult az Ă©pĂŒlet homlokzata is. (FotĂł: HorvĂĄth MĂĄrton)

Prof. dr. Smuk PĂ©ter, SzĂ©chenyi-egyetem DeĂĄk Ferenc Állam- Ă©s JogtudomĂĄnyi KarĂĄnak dĂ©kĂĄnja az elkĂ©szĂŒlt beruhĂĄzĂĄs ĂĄtadĂĄsĂĄn visszaemlĂ©kezett az Áldozat utcai Ă©pĂŒlet törtĂ©netĂ©re. Mint mondta, mĂ©g fiatal tanĂĄrsegĂ©d volt, amikor a jogĂĄszkĂ©pzĂ©s ide költözött. HozzĂĄtette, azĂłta a kar folyamatosan gyarapodott, Ășj szakkönyvtĂĄr lĂ©tesĂŒlt, Ășj tantermeket alakĂ­tottak ki, Ă©s most ismĂ©t egy fontos fejlesztĂ©s kĂ©szĂŒlhetett el.

Prof. dr. Smuk PĂ©ter dĂ©kĂĄn nyitotta meg az ĂĄtadĂł ĂŒnnepsĂ©get. (FotĂł: HorvĂĄth MĂĄrton)

A dĂ©kĂĄn szavaibĂłl kiderĂŒlt,

a környezeti Ă©s energiahatĂ©konysĂĄgi operatĂ­v program keretĂ©ben megvalĂłsult bruttĂł 476 milliĂł forintos beruhĂĄzĂĄs az Ă©pĂŒlet teljes hƑszigetelĂ©sĂ©t, a nyĂ­lĂĄszĂĄrĂłk cserĂ©jĂ©t, belsƑ terek megĂșjĂ­tĂĄsĂĄt, festĂ©sĂ©t is magĂĄban foglalta. Az Ă©pĂŒlet környezetĂ©nek megĂșjĂ­tĂĄsa is folytatĂłdik az egyetem sajĂĄt forrĂĄsĂĄbĂłl, mintegy 63 milliĂł forintbĂłl.
Prof. dr. Stumpf IstvĂĄn kormĂĄnybiztos elismerƑen szĂłlt az egyetemi közössĂ©grƑl. (FotĂł: HorvĂĄth MĂĄrton)

„AzĂ©rt vagyunk a vilĂĄgon, hogy valahol otthon legyĂŒnk benne” – idĂ©zte TamĂĄsi Áron szavait prof. dr. Stumpf IstvĂĄn, a felsƑoktatĂĄsi modellvĂĄltĂĄs koordinĂĄciĂłjĂĄĂ©rt felelƑs kormĂĄnybiztos.

„Én mintegy tĂ­z Ă©vvel ezelƑtt csatlakoztam az egyetem AlkotmĂĄnyjogi Ă©s PolitikatudomĂĄnyi TanszĂ©kĂ©hez, Ă©s azĂłta is otthon Ă©rzem magam GyƑrben. Ez többek között annak a hallgatĂłi Ă©s oktatĂłi közössĂ©gnek köszönhetƑ, akik fontosnak tartjĂĄk a SzĂ©chenyi-egyetemhez Ă©s annak jogi karĂĄhoz kötƑdƑ identitĂĄst”

– fejtette ki a kormĂĄnybiztos. HangsĂșlyozta, a vĂĄltozĂł vilĂĄgunkban az egyetemek nemcsak a tudĂĄs szentĂ©lyei, de olyan mƱhelyek, ahol ki kell talĂĄlni, hogy merre menjen a vilĂĄg, hogyan alakĂ­tsuk ki nemzetĂŒnk stratĂ©giĂĄjĂĄt.

„A gyƑri egyetem ĂłriĂĄsi fejlƑdĂ©sen ment keresztĂŒl az elmĂșlt idƑszakban, Ă©s most a jogi kar Ă©pĂŒlete is megĂșjult. Mindez azĂ©rt is fontos, mert a gyƑri jogi kar orszĂĄgosan is versenykĂ©pes, az itt vĂ©gzett szakemberek viszik tovĂĄbb az intĂ©zmĂ©ny jĂł hĂ­rnevĂ©t”

– mondta prof. dr. Stumpf István.

SzĂ©les SĂĄndor kormĂĄnymegbĂ­zott a megĂșjult Ă©pĂŒlet ĂĄtadĂĄsĂĄn. (FotĂł: HorvĂĄth MĂĄrton)

SzĂ©les SĂĄndor, GyƑr-Moson-Sopron megye kormĂĄnymegbĂ­zottja szintĂ©n az intĂ©zmĂ©ny dinamikus fejlƑdĂ©sĂ©t Ă©s az egyetemi közössĂ©g jĂłl lĂĄthatĂł erejĂ©t emelte ki. „A kar szĂĄmĂĄra megadatott a lehetƑsĂ©g, hogy egy megĂșjult környezetben folytassĂĄk a munkĂĄjukat. Ehhez megvannak a megfelelƑ oktatĂłk, akik tovĂĄbb tudjĂĄk adni, Ă©s a hallgatĂłk, akik be tudjĂĄk fogadni a tudĂĄst” – emlĂ­tette.

HozzĂĄfƱzte, emellett fontos, hogy a cĂ©lokat mindig aktualizĂĄlni kell a kor követelmĂ©nyeinek megfelelƑen, a tĂĄrsadalmi hasznossĂĄg Ă©rdekĂ©ben. VĂ©gezetĂŒl kiemelte, hogy a tudĂĄsvĂĄgynak a folyamatos megĂșjulĂĄsi kĂ©pessĂ©ggel kell pĂĄrosulnia.
Dr. Bihari MihĂĄly az ĂŒnnepsĂ©gen vette ĂĄt A DeĂĄk Ferenc Állam- Ă©s JogtudomĂĄnyi Kar AlapĂ­tĂĄsĂĄĂ©rt elnevezĂ©sƱ elismerĂ©st. (FotĂł: HorvĂĄth MĂĄrton)

A gyƑri jogĂĄszkĂ©pzĂ©s 1995-ös ĂșjraalapĂ­tĂĄsĂĄban szĂĄmos oktatĂł-kutatĂł, vezetƑ jĂĄtszott meghatĂĄrozĂł szerepet, Ă­gy dr. Szekeres TamĂĄs, a SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetem, illetve jogelƑdje egykori fƑigazgatĂłja, rektora, dr. Szalay Gyula, a kar volt dĂ©kĂĄnja, dr. Bihari MihĂĄly, dr. Kukorelli IstvĂĄn, dr. RĂ©vĂ©sz T. MihĂĄly, dr. Lamm Vanda, dr. Lenkovics BarnabĂĄs, dr. Mezey Barna Ă©s dr. Pardavi LĂĄszlĂł. Nekik a kar korĂĄbban A DeĂĄk Ferenc Állam- Ă©s JogtudomĂĄnyi Kar AlapĂ­tĂĄsĂĄĂ©rt elnevezĂ©sƱ elismerĂ©st Ă­tĂ©lte oda. A dĂ­jat dr. Bihari MihĂĄly a mostani ĂŒnnepsĂ©gen vette ĂĄt.

„Életem egyik legnagyobb teljesĂ­tmĂ©nyĂ©nek tartom a gyƑri jogĂĄszkĂ©pzĂ©s megteremtĂ©sĂ©t. Sok ember segĂ­tsĂ©gĂ©re volt szĂŒksĂ©g ahhoz, hogy egy kezdetben megvalĂłsĂ­thatatlannak tƱnƑ kĂŒldetĂ©st teljesĂ­tsĂŒnk”

– emlĂ©kezett vissza a kitĂŒntetett, aki hozzĂĄtette, vĂ©gĂŒl a tapasztalt professzorok Ă©s a fiatal szakemberek közĂŒl is a legjobbakat sikerĂŒlt megnyerni az ĂŒgynek, Ă­gy magas szĂ­nvonalon indulhatott el a gyƑri kĂ©pzĂ©s.


A felĂșjĂ­tĂĄsĂ©rt a hallgatĂłk nevĂ©ben Biczi Dorottya a hallgatĂłi önkormĂĄnyzat kari elnöke mondott köszönetet. Mint mondta,

a megĂșjult falakat a fiatalok közössĂ©gi Ă©lettel, Ă©s a SzĂ©chenyi IstvĂĄn Egyetemhez mĂ©ltĂł munkĂĄval töltik meg.
bottom of page