top of page
Keresés
  • Szerző képeHancz Gábor

Üzbég egyetemekkel kötött együttműködési megállapodást a Széchenyi István Egyetem

Oktatói, kutatói és hallgatói cserék, közös kutatások és képzési programok előkészítéséről szólnak azok az együttműködési megállapodások, amelyeket üzbég egyetemekkel kötött a Széchenyi István Egyetem. Az intézmény számára a nemzetköziesítés szempontjából egyre inkább felértékelődik Közép-Ázsia.


Magyarország számára egyre fontosabbá válik a közép-ázsiai térség – ennek jegyében utazott felsőoktatási vezetőkből álló delegáció Üzbegisztánba a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kezdeményezésére, a Magyar Rektori Konferencia szervezésében, a magyar egyetemek további nemzetköziesítése érdekében. A küldöttségnek dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem oktatási rektorhelyettese is tagja volt, aki elmondta: az intézmény egyik stratégiai célja globális láthatóságának növelése, s ennek érdekében arra törekszenek, hogy növeljék külföldi hallgatóik számát, amely ma már meghaladja a 600-at.


„Az egyetemünkön tanuló nemzetközi hallgatók csaknem tíz százaléka Azerbajdzsánból és Kazahsztánból érkezik, ami azt mutatja, hogy a közép-ázsiai régióban ebből a szempontból is jelentős potenciál rejlik” – ismertette a rektorhelyettes, aki hozzáfűzte, hogy a Széchenyi István Egyetem számára rendkívül sikeresek voltak az üzbegisztáni találkozók.


„Három együttműködési megállapodást írtunk alá – a Karsi Állami Egyetemmel, a Taskenti Öntözésimérnök-képzési és Mezőgazdasági Gépesítési Intézet Buharai Részlegével, valamint a Szamarkandi Állami Egyetemmel –, egyet pedig előkészítettünk a denovi Üzbég Vállalkozói és Pedagógiai Intézettel. A szerződések legfontosabb pontjai oktatói, kutatói és hallgatói cserék, közös kutatások és képzési programok előkészítéséről szólnak” – ismertette dr. Lukács Eszter.

A magyar küldöttség tagjai az üzbég vendéglátók körében.

A Széchenyi István Egyetemen tavaly augusztusban sikeresen megtörtént a modellváltás, az intézmény a Széchenyi István Egyetemért Alapítvány fenntartásába került. Az átalakítás nagy érdeklődést váltott ki az üzbég partnerek körében, ezért a rektorhelyettes több helyütt is beszélt a folyamat hátteréről és a tapasztalatokról: Taskentben dr. Pacsay-Tomassich Orsolya, a KKM államtitkára, a magyar delegáció vezetője kérésére prof. dr. Shahlo Turdikulovának, az üzbég Innovációs Minisztérium miniszterhelyettesének, valamint Otabek Fayazovnak, a Nemzetközi Kooperációs és Innovációs Főosztály vezetőhelyettesének, majd a szamarkandi helyi televíziónak, legvégül pedig a Buharai Állami Egyetemen a plenáris ülés résztvevőinek.


„Az üzbég partnerek arra voltak elsősorban kíváncsiak, hogy az egyetemek működését hogyan lehet önfenntartóbbá tenni. Azt hangsúlyoztam számukra, hogy a stabilitást, pénzügyi erősödést, nagyobb tervezhetőséget eredményező modellváltás Magyarországon a külső finanszírozás bevonására adott válasz: ipari kapcsolatokkal, pályázatokkal és erős alapítványi kuratóriummal növeljük forrásainkat” – mondta erről dr. Lukács Eszter.

bottom of page