top of page
Keresés
  • Szerző képeSZE Hírek

5G technológiai és önvezető jármű kutatásokat demonstráltak és labort látogattak a ZalaZone-on

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásával, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja és a ZalaZone közös szervezésében rendezték meg 2023. december 11-én a Szakmai Demonstrációs Napot az 5G kommunikációs rendszerek társadalmi elfogadottságának növelése érdekében.


Az eseményen először egy kutatási bemutatót láthattak a látogatók a zalaegerszegi járműipari Tesztpályán, ahol a Járműipari Kutatóközpont tevékenységét bemutatva egy autonóm funkciókkal ellátott Nissan Leaf személyautó három kört tett meg önvezető módon az előre rögzített trajektórián.


Az első körben egy előre meghatározott útvonalon haladt végig, teljesen önállóan működve az irányító rendszerre, a pozícionálóra és a szenzorrendszerre hagyatkozva, valamint az 5G mobilhálózatot használva a kommunikációra. A második körben a technikai csapat a jármű útvonalába kihelyezett egy akadályt, amelyet a jármű szenzorrendszere (LIDAR-ok) segítségével észlelt, megtervezte a biztonságos kikerüléséhez a szükséges manővert, majd azt végrehajtva továbbhaladt egészen a célig. A harmadik körben egy járműkommunikációs szcenárió demonstrálására került sor, melyben kiemelt jelentőségű volt az 5G mobilhálózat előnyeinek és alkalmazási lehetőségeinek bemutatása is.



A Szakmai Demonstrációs Napon ezenkívül betekintést nyerhettek az érdeklődők a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja és a ZalaZone által közösen fejlesztett és még fejlesztés alatt álló projektjeibe, többek között egy Toyota Prius nagyfeszültségű akkumulátorrendszerén demonstrált akkumulátordiagnosztikai eljárásba, melynek során a jármű akkumulátorának részletes adatai voltak real-time megfigyelhetők a jármű egyetemi pályáján történő haladása során, miközben az adattovábbításhoz az 5G mobilhálózatot használták.


A kutatási bemutatót követően laborlátogatáson vehettek részt a látogatók, ahol a radar-, kamera- és szenzorkalibráció folyamatát, valamint az egyes járműparaméterek mérési lehetőségeit ismerhették meg.



A rendezvény kivételes lehetőséget kínált mindazok számára, akik érdeklődnek a legfrissebb fejlesztések iránt az önvezető jármű- és 5G technológiák területén és mindazoknak, akik szerették volna megismerni a Széchenyi István Egyetem 5G technológiai kutatásait, továbbá ezen rendszerek előnyeit a mindennapi élet során.


A rendezvény kiemelt szakmai partnere a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt.




bottom of page