top of page
Keresés
  • Szerző képeSZE News

„A jószemű José” Madridban is sikert aratott

Az alkotók jelenlétében mutatták be április 15-én a madridi Galileo Kulturális Központ vetítőtermében „A jószemű José” című portréfilmet, amit a Real Madrid kiemelkedően sikeres labdarúgó utánpótlás-edzőjéről, Tóth-Zele József pályafutásáról készítettek. Ez az alkalom a film spanyolországi ősbemutatója is volt egyben.


Magyarország Madridi Nagykövetségének és az ETOKI Kft.-nek a szervezésében megvalósuló eseményt Tóth Katalin nagykövet asszony beszéde nyitotta meg. A rendezvényen Szöllősi György, a Nemzeti Sport főszerkesztője is részt vett, aki a „Miszter” nem mindennapi pályafutását méltatta. A bemutatón jelen volt többek között dr. Kovács Barnabás, a Széchenyi István Egyetem címzetes egyetemi tanára, nagykövet, a film producere és Bencsik Róbert rendező is. Schmitt Pál, Magyarország volt madridi nagykövete, Magyarország volt köztársasági elnöke, a NOB tiszteletbeli tagja, olimpiai bajnok, Tóth-Zele József személyes régi jóbarátja videóüzenet formájában, spanyol nyelven üdvözölte a megjelent vendégeket. A Real Madrid magas szinten képviseltette magát a rendezvényen: Emilio Butragueño, a Real Madrid Intézményi kapcsolatokért felelős igazgatója személyesen köszöntötte egykori mesterét, aki Marta Santisteban, a Real Madrid sajtóosztályának vezetője kíséretében érkezett az eseményre.


Szöllősi György, Emilio Butragueño, Tóth-Zele József és dr. Kovács Barnabás a filmbemutatón.

Üdvözlőüzenetet küldött számára: Vicente del Bosque, Európa- és világbajnok spanyol válogatott szövetségi kapitány. Sztraka Kamilla festőművész, egyedileg erre az alkalomra készített festménnyel ajándékozta meg az est főszereplőjét. A vetítést követően lehetőség nyílt a címszereplővel, Tóth-Zele Józseffel egy kötetlen beszélgetésre, a film plakátjainak dedikálására, és természetesen a közös fényképek készítésére.


Tóth-Zele József a még ma is köztünk lévő azon utolsó legendák egyike, akik munkásságukkal külföldön jó hírét keltették Magyarországnak.


Tóth-Zele József, a kiemelkedően sikeres labdarúgó utánpótlásedző színes és kalandos életét bemutató film a kezdetektől fogva vezeti végig a nézőt a főszereplő élettörténetének és pályafutásának legfontosabb állomásain a Heves megyei Füzesabonytól, az 1956-os forradalomban való részvételen, majd a Bécsbe történő disszidálásán át a francia illetve a spanyol futballpályákon elért sikerekig, hogy aztán megérkezzünk a Real Madrid legendás elnökének, Santiago Bernabéunak az irodájáig.

Tóth-Zele József csaknem 30 évig szolgálta a világ leghíresebb labdarúgó klubját, a Real Madridot utánpótlásedzőként. Nevelte a fiatalokat, járta az országot így keresve ifjú tehetségeket a királyi klub számára. Többek között olyan klasszisokat köszönhet Tóth-Zelének a futballvilág, mint például a nyolcvanas évek Real Madridjának legendás kilencese Emilio Butragueño, vagy a jelenkor spanyol válogatottjának két klasszisa, Dani Carvajal és Alvaro Morata.


A filmben megszólal az egykori tanítványok mellett a Real Madrid jelenlegi igazgatója, Emilio Butragueño, aki büszkén mesélt korábbi mentorával megélt közös élményeikről és kapcsolatukról.

Spanyolország egyik legjobb tehetséggondozójaként emlegetett Tóth-Zele jó barátja volt Puskás Ferencnek és Kubala Lászlónak. Az Aranycsapat legendáival, Kocsis Sándorral, Czibor Zoltánnal és Puskás Öcsivel együtt végezte el a spanyol labdarúgó-szövetség edzőképzését, melynek vezetője az akkori spanyol válogatott szövetségi kapitánya, Kubala volt.


Munkáját nemcsak Spanyolországban, de Magyarországon is elismerték: a Borsod

Abaúj-Zemplén megyei Gesztelyen sportközpontot neveztek el a tiszteletére.

Ahogyan azt a dokumentumfilm is jól bemutatja, Tóth-Zele József élete példaértékű lehet a mai fiatalok számára: szorgalommal, kitartással bármilyen kitűzött célt el lehet érni – ha pedig az élet nem úgy alakul, akkor igenis ki kell tudni hozni a maximumot abból, amit kaptunk.

bottom of page