top of page
Keresés
  • Szerző képeSZE Hírek

A parasportokkal ismerkedhettek a hallgatók a Széchenyi István Egyetemen

A Magyar Parasport Napja alkalmából a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán szerveztek lélekmozgató programokat. A rendezvényen számos parasportot kipróbálhattak a résztvevők, de itt mutatták be a dr. Gönczöl László tiszteletére alapított díjat is.


A Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karának tornatermében gyülekeztek a diákok, a Magyar Parasport Napja rendezvényeit ezúttal itt tartották. Az eseményt Radnóti Ákos sportért is felelős alpolgármester nyitotta meg. ,,Győr város vezetőivel azt képviseljük, hogy a parasportokat erősíteni kell, ennek érdekében, Patkás Tamás személyében, Győr város parasport nagykövetét megválasztottuk, valamint megalakult Győrben a Sporttanács is” – hangsúlyozta az alpolgármester, aki hozzátette, hogy pályázati úton biztosítanak lehetőséget a parasport támogatásra, így elindult egy építő munka Győrben is.


,,Sok jó eredmény született már a parasportban. A legmagasabb szinten is, tehát a Paralimpián, a győri sportolók kiválóan teljesítettek” – emelte ki a városvezető, aki szeretné ha az egyesületeknél, akár amatőr szinten is több verseny és program valósulhatna meg a parasportolók számára.

Parasportokat próbálhattak ki a hallgatók. (Fotó: Kisalföld)

Dr. Pongrácz Attila, az Apáczai Csere János Kar dékánja azt mondta köszöntőjében, hogy az egyetem támogatja és elismeri a valamely hátrányból induló fiatalok, állampolgárok erőfeszítéseit. A dékán arról is beszélt, hogy évekig náluk dolgozott dr. Gönczöl László, aki felkarolta a fogyatékkal élők sport tevékenységét, városi és megyei szinten is.


,,Jelmondata így hangzott: Gyere velem, fogd meg a kezem! – Ehhez mindig hűen cselekedett, az általa vezetett, gyakorlati foglalkozásokon, továbbá jelentős részt áldozott életéből arra, hogy a sportoláson keresztül javítsa a fogyatékkal élők életminőségét” – fogalmazott dr. Pongrácz Attila.


Ezt követően dr. Horváth Sándor Domonkos, a Dr. Kovács Pál Könyvtár és Közösségi Tér igazgatója kapott szót, aki elmondta, hogy a megyei könyvtár is méltón szeretne emlékezni dr. Gönczöl Lászlóra, így az egyik kiállításukon kiemelt helyet szentelnek a sportembernek.


„Gönczöl Lászlón mindig hihetetlen büszkeséget láttam és Laci bácsi büszkesége nem önmagáról szólt, mindig másokra volt büszke” – emlékezett az igazgató. A sportember tiszteletére díjat is alapítottak, melyet a felesége mutatott be a megnyitón, az elismerést októberben adják majd át az arra érdemesnek.


Az eseményen csörgőlabda bajnokságot is szerveztek. A sportot alapvetően látássérültek játsszák, itt azonban egy szemfedővel bárki kipróbálhatta. A játék célja, minél több gólt lőni, ezeket kivédeni pedig vetődéssel lehet. Az eseményt a megyei kézilabda szövetség is támogatta, akik szerint a parasport egyre nagyobb teret kap a városban, amihez ők is nagyban hozzájárultak.


Az eseményen csörgőlabda bajnokságot is szerveztek. (Fotó: Kisalföld)

,,Győr városában a parasportot szeretnénk egy kicsit jobban felkarolni, ehhez pedig az egyetemünk is csatlakozott. Én személyesen szívügyemnek tekintem ezt és elindítjuk a parasport csapatunkat »Győri szekerek« néven, Szabó Lőrinccel nevezünk a bajnokságokra, úgyhogy elindult egy pezsgő élet ezen a téren is” – büszkélkedett Auer Károly, a megyei kézilabda-szövetség elnöke.


Patkás Tamás, ,,Tomi Rocky”, a város parasportnagyköveteként vett részt a rendezvényen, amelyen előadást is tartott. ,,Én örülök, hogy részese lehetek ennek, és fontosnak is tartom azt, hogy az épek és a sérültek is integrálódjanak. Ez fantasztikus” – mondta a parasportoló.

A rendezvényen az előadások mellett egyéb sportokat is kipróbálhattak a középiskolások és az egyetemisták. Például csörgőhang alapján kellett fakockákat csoportosítaniuk, vagy csukott szemmel dominókat kitapintaniuk, valamint a csapatmunkára is nagy szükség volt. A rendezvény célja a parasportok népszerűsítése és az érzékenyítés volt.


Szöveg: gyorplusz.hu

bottom of page