top of page
Keresés
  • Szerző képePapp Zsolt

A Szigetköz és a felszín alatti vízbázis állt a Széchenyi-egyetemen rendezett konferencia fókuszában

A víz világnapja alkalmából rendeztek konferenciát a Széchenyi István Egyetemen. Az eseményen ismertették az Insula Magna Komplex Vízgazdálkodási és Fenntartható Fejlesztési Program jelentőségét, amelynek célja, hogy a Szigetköz–Csallóköz térség határon átnyúló, európai fenntartható és mintaadó fejlesztési területté váljon. Átdták a Pro Aqua emlékérmet és a világnapra meghirdetett pályázatok díjait is.


A víz világnapjáról minden év március 22-én emlékezünk meg 1993 óta. Az ENSZ a víz ünneplésével hívja fel a figyelmet arra a kétmilliárd emberre, aki jelenleg biztonságos ivóvízellátás nélkül él. Üzenete, hogy a tiszta víz és alapvető köztisztaság mindenki számára elérhető legyen 2030-ig.

A világnap alkalmából rendeztek konferenciát a Széchenyi István Egyetem, az Országos Vízügyi Főigazgatóság és az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság szervezésében, a Magyar Hidrológia Társaság Győri Területi Szervezete, a Magyar Tudományos Akadémia VEAB Vízgazdálkodási Munkacsoportja és a Pannon-Víz Zrt. részvételével az egyetem győri kampuszán.
A rendezvényen adták át a világnapi pályázatok díjait. (Fotó: Horváth Márton)

A jelenlévőket dr. Bene Katalin, a Széchenyi István Egyetem docense, az Insula Magna program tudományos vezetője köszöntötte. Mint mondta, a konferencián résztvevők képet kaphatnak a Szigetközben jelenleg is zajló és tervezett vízgazdálkodási projektekről, fejlesztésekről, az Insula Magna programban megfogalmazott vízgazdálkodási javaslatok jelentőségéről.

Dr. Fekete Dávid, a Széchenyi István Egyetem docense, az Insula Magna program operatív vezetője (Fotó: Horváth Márton)
„Az Insula Magna Program egy széles körű együttműködés, amely azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a Szigetközt egységben kezelje, és pontos jövőképet, stratégiát vázoljon fel a térség számára”

– emelte ki dr. Fekete Dávid, a Széchenyi István Egyetem docense, a program operatív vezetője. Hozzátette, a vízgazdálkodási projektben azért játszik fontos szerepet a Széchenyi István Egyetem, mert a fejlesztési javaslatok akkor szolgálják az egész térséget, ha azok társadalmi, gazdasági hatását is vizsgáljuk. Ennek érdekében az intézmény rengeteg térségi szereplőt keresett meg és vont be a munkába. „Fontos feladatunk, hogy olyan stratégiát és projektjavaslatokat fogalmazzunk meg közösen, amelynek köszönhetően a következő évtized Szigetköz fejlesztéséről is szól” – zárta a program operatív vezetője.

Sütheő László, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszak igazgatóhelyettese (Fotó: Horváth Márton)
„Felszín alatti vizek – tegyük láthatóvá a láthatatlant! Ez a 2022-es víz világnapja jelmondata. Jelentőségét mi sem bizonyítja jobban, minthogy Magyarország ivóvízkészletének 95 százaléka felszín alatti vízből származik. Itt, a Szigetközben is fontos tudnunk ezt, hiszen nincs olyan beavatkozás, fejlesztés, amelynek ne lenne hatása a felszín alatti vizekre

– fogalmazott Sütheő László, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság műszak igazgatóhelyettese.

Dömötör Szilveszter, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrajzi és Adattári Osztályának vezetője és Baross Károly, a Magyar Hidrológiai Társaság főtitkára (Fotó: Horváth Márton)

A rendezvényen Dömötör Szilveszter, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Vízrajzi és Adattári Osztályának vezetője vehette át a Pro Aqua Emlékérem kitüntetést Baross Károlytól, a Magyar Hidrológiai Társaság főtitkárától. Ezt követően

a konferencia szakmai programjának előadásaiban többek között az Öreg-Duna és a csatlakozó mellékágrendszerek rehabilitációját, a vízgazdálkodási és hidrodinamikai döntéstámogató modell tevékenységét, a szigetközi felszín alatti vizek állapotának változásait mutatták be a szakemberek.
Jelentős érdeklődés mellett zajlott a víz világnapi konferencia a Széchenyi István Egyetemen. (Fotó: Horváth Márton)

Az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság Víz Világnapjára meghirdetett rajz- és versíró pályázatának, valamint az egyetem plakáttervezési pályázatának győztesei is ezen a konferencián vehették át díjaikat.


A rajzpályázat általános iskolások kategóriája:

1. hely: Szabó-Tolnai Elizabet (Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola, Győr)

2. hely: Chereches Vivien (Koppánymonostori Általános Iskola, Komárom)

3. hely: Galambos Luca Borka (Kőkúti Általános Iskola, Tata)

Különdíj: Novoszádi Vince (Kőkúti Általános Iskola, Tata)


A rajzpályázat sajátos nevelési igényű pályázóinak kategóriája:

1. hely: Szabó György Mátyás (Radó Tibor Általános Iskola és EGYMI, Győr)

2. hely: Sós István (Radó Tibor Általános Iskola és EGYMI, Győr)

3. hely: Bognár Martin (Radó Tibor Általános Iskola és EGYMI, Győr)

Különdíj: Varga-Horváth Martin (Tóth Antal EGYMI, Sopron)


A versíró pályázat végeredménye:

1. hely: Lakatos Balázs (Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium, Mosonmagyaróvár)

2. hely: Varga Lili (Széchenyi István Egyetem Öveges Kálmán Gyakorló Általános Iskola, Győr)

3. hely: Lakatos Csilla (Kossuth Lajos Gimnázium és Kollégium, Mosonmagyaróvár)


A Széchenyi István Egyetem középiskolások és egyetemi hallgatók számára meghirdetett plakáttervezési pályázatának végeredménye:

1. hely: Ónodi Theodóra (Károli Gáspár Református Egyetem, Budapest)

2. hely: Szoboszlai Eszter (Széchenyi István Egyetem, Győr)

3. hely: Őri Eszter (Eötvös Lóránd Tudományegyetem Savaria Egyetemi Központ, Szombathely)

bottom of page