top of page
Keresés
  • Szerző képeSZE Hírek

A Széchenyi István Egyetemet is díjazta a Magyar Paralimpiai Bizottság

A Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) a Fogyatékosok Országos Diák-, Verseny- és Szabadidősport Szövetsége (FODISZ) szakmai támogatásával idén is meghirdette a Lélekmozgató programot, melyre az óvodások, iskolások, valamint idéntől, a felsőoktatási intézmények hallgatói is csatlakozhattak. A beküldött pályázatok, szakmai programok elbírálását követően a zsűri az általuk legjobb háromnak ítélt intézményt – köztük a Széchenyi István Egyetemet – jutalmazta meg a Szerencsejáték Zrt. támogatásával.


A FODISZ és megyei tagszervezetei által koordinált Lélekmozgató program ismét nagy sikert aratott, idén 629 oktatási intézmény csatlakozott a megemlékezéshez és foglalkozott szemléletformáló beszélgetések, aktív parasport-foglalkozások keretében a magyar parasport és a fogyatékossággal élők témájával országszerte. Idén újdonság volt, hogy a Magyar Egyetemi-Főiskolai Sportszövetség segítségével a felsőoktatási intézményeket is együttműködésre hívta az MPB.


A 2022-es Magyar Parasport Napja alkalmából kiírt pályázatokra összesen 11 felsőoktatási létesítmény csatlakozott. Az elküldött írásos beszámolók és elkészült videók alapján a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) által kijelölt zsűri választotta meg a legjobbakat. A szavazók között a Magyar Parasport Napjának idei két nagykövete, Ekler Luca paralimpiai bajnok atléta, valamint dr. Baji Balázs világbajnoki bronzérmes atléta mellett Bánhegyi Zsófia, a Szerencsjáték Zrt. kommunikációs igazgatója is helyet kapott.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke büszkeséggel emelte ki: „Hatalmas öröm számunkra, hogy a Szerencsejáték Zrt. most is kiállt a fogyatékosággal élőkért. Szívügyükként tekintenek a mozgalmunkra, melynek értékeit velünk együtt szeretnék tovább öregbíteni. Hálás vagyok ezért, példaértékű tőlük ez az ambíció, amit sokan követhetnének. Nem szabad megfeledkezni azon óvodákról és iskolákról sem, ahol a pedagógusok, valamint a tanulók áhítattal foglalkoznak a Magyar Parasport Napjával. Hozzájuk idén becsatlakoztak a felsőoktatási intézmények, ami jól prezentálja ennek az országos napnak és a hazai parasportnak a fejlődését. Felemelő érzéssel tölt el mindaz, amit a Lélekmozgató program elért.”


Bánhegyi Zsófia, a Szerencsejáték Zrt. marketing és kommunikációs igazgatója elmondta: „Az akadálymentes jövő közös megvalósítása a gondolatokban kezdődik el. A nemzeti lottótársaság egyik legfontosabb törekvése, hogy a befogadás szemlélete már gyermekkorban is a mindennapok részévé váljon. Ma egymillió embert, fogyatékossággal élő honfitársunkat és családtagjaikat érinti az integráció ügye, így a Lélekmozgató Programot egy fontos lépésnek tartjuk, hogy a szemléletformálás minden korosztályhoz eljusson. Öröm volt látni, hogy a legtöbb pályázó szívügyének tekinti a témát, és nem csupán egyszeri alkalommal, hanem hagyományteremtő jelleggel szervezte meg a parasport tematikájú napot.”


Az egyetemi Lélekmozgató programban meghirdetett pályázat helyezettjei:

1. Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, Eger

2. Debreceni Egyetem Gazdaságtudományi Kara

3. Széchényi István Egyetem Sporttudományi Tanszék


A Magyar Parasport Napja alkalmából a Széchenyi István Egyetem Apáczai Csere János Karán szerveztek Lélekmozgató programokat. A rendezvényen számos parasportot kipróbálhattak a résztvevők.


A Széchenyi István Egyetem Sporttudományi Tanszékének elismerő oklevelet Bóna Henriett ügyvivő-szakértő vette át Weisz Róberttől, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnökségi tagjától. (Fotó: MPB)

bottom of page