top of page
Keresés
  • Szakálos Barnabás

A természettudományok megszerettetése volt a cél az általános- és a középiskolás diákok körében

Sajtóközlemény


A természettudományok megszerettetése volt a cél az általános- és a középiskolás diákok körében


2022. június 30.




A Győri Egyetemért Közhasznú Egyesület és a Mobilis Közhasznú Nonprofit Kft. 262,84 millió forint támogatásban részesült az EFOP-3.3.6-17 azonosítószámú pályázati felhívásra benyújtott, „Természettudományos élménypedagógiai programok fejlesztése Győrben és térségében, a GYEKE és a Mobilis együttműködésében” címet viselő projektje megvalósítására. A támogatás mértéke a projekt elszámolható összköltségének 100%-a, mely vissza nem térítendő támogatás. A projekt a Széchenyi 2020 program keretében, az Európai Szociális Alap és Magyarország költségvetésének társfinanszírozásával valósult meg.


Az EFOP-3.3.6-17-2017-00017 azonosítószámú projekt elsődleges célja az volt, hogy úgy valósítsa meg a kompetencia alapú oktatásra való áttérést, hogy közben az iskolákban ne történjen drasztikus és hirtelen átalakulás, inkább egyfajta fokozatos szemléletformálás. Ezért a konzorcium szorosan együttműködött a partneriskolák pedagógusaival. A programok összeállítása során célkitűzés volt, hogy a diákok minél szélesebb körére terjedjen ki és a természettudományos témák iránt érdeklődést mutató diákok fejlesztése és tehetséggondozása mellett a hátránnyal küzdő diákok felzárkóztatásának is keretet biztosítson.


A projekt egyik legnagyobb eredménye egy természettudományos élményközpont, azaz a Mobilis Diáklabor kialakítása volt. A Diáklaborban a pályázati felhívásban szereplő valamennyi foglalkozási formában (szakkör, foglalkozássorozat, természettudományos óra, kiscsoportos foglalkozás, versenyek, műhelyfoglalkozás, témanap, tábor) valósultak meg programok. A projekt időszakában több mint 8.000 diák vett részt a konzorcium által szervezett programokon.


A projekt 2017 szeptemberében indult és 2022 júniusában zárult. Támogatói jóváhagyással a befejezési határideje két alkalommal módosult, amely lehetővé tette az eredetileg tervezett szakmai program teljes körű megvalósítását.


Összességében elmondható, hogy egy olyan komplex program került megvalósításra, mely hozzájárult a természettudományos tárgyak népszerűsítéséhez, az informális és nem formális tanulási lehetőségek bővítéséhez, a kísérletközpontú, élményszerű oktatás elterjesztéséhez és ezen keresztül a természettudományos és műszaki pályák népszerűsítéséhez.



További információ kérhető:


Dr. Rámháp Szabolcs, elnök, Győri Egyetemért Közhasznú Egyesület

E-mail cím: info@gyeke.hu


bottom of page