top of page
Keresés
  • Szerző képeSZE Hírek

Bemutatták az 5G alkalmazási lehetőségeit az önvezető járművek kutatása területén

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság támogatásával, a Széchenyi István Egyetem Járműipari Kutatóközpontja és a ZalaZone szervezésében rendezték meg 2023. december 5-én a Szakmai Demonstrációs Napot, ahol a résztvevők szemtanúi lehettek, ahogy a Járműipari Kutatóközpont fejlesztőcsapata a Széchenyi István Egyetem győri campusán található laboratóriumból irányít távvezérléssel egy kísérleti autonóm járművet az 5G Campus mobilhálózat segítségével. Ennek során a jelenlegi jogszabályi környezetet figyelembe véve biztonsági sofőr felügyelete mellett haladt végig a jármű a zalaegerszegi járműipari tesztpálya egyetemi tesztpályamodulján. A demonstráció lebonyolításában kulcsfontosságú szerepet játszott az 5G hálózati kommunikáció. A távvezérléshez és a biztonságos működéshez kimagaslóan fontos volt a hálózat stabil elérhetősége és a szükséges erőforrások – mint az adatátviteli sávszélesség és az alacsony késleltetés – biztosítása. Az autó közvetlen irányítását az 5G mobilhálózaton érkező parancsok alapján, a benne elhelyezett fedélzeti egység fordította le úgynevezett CAN üzenetekre, melyek az autót vezérelték. Ezzel párhuzamosan a tetőn elhelyezett kamera képét kis késeltetéssel közvetítették Győrbe az egyetemi campusra, ahol az operátor teljes kontrollal bírt az autó felett. A járműtől légvonalban több mint 100 kilométer távolságra ülő „sofőrt” egy virtuális pályán segítette még a precíziós GPS rendszer által küldött adatok vizualizációja, valamint annak folyamatos visszajelzése a kormányszög és a pedálok állapotáról.



A ZalaZone tesztpályáján megrendezett eseményen a látogatók kutatási bemutató keretein belül betekintést nyerhettek az önvezető járművek fejlesztésének és 5G hálózaton történő tesztelésének folyamatába is.


A Szakmai Demonstrációs Nap célja az volt, hogy ösztönözze a fiatalokat a technológia és a járműipar iránt, egyúttal bemutatva az 5G technológia és az önvezető járművek izgalmas jelenlegi és jövőbeli lehetőségeit.


A demonstrációt követően a résztvevők meghallgattak egy előadást az „Út a felsőoktatásba” pályaorientációs programról, valamint átvették oklevelüket a képzési modulokat sikeresen teljesítő diákok.


A rendezvény kiemelt szakmai partnere a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság volt.




bottom of page