top of page
Keresés
  • Szerző képePapp Zsolt

Díjak és elismerések átadásával indult az új tanév a Széchenyi István Egyetem jogi karán

A Széchenyi István Egyetem központi tanévnyitó ünnepségét követően a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar is megtartotta évnyitóját. Az eseményen rangos díjakat adtak át azoknak, akik sokat tettek a győri jogászképzésért.


Az Egyetemi Hangversenyteremben megtartott ünnepségen prof. Smuk Péter dékán elmondta, mintegy négyszáz új hallgató lett tagja közösségüknek: több mint százhúsz nappalis, és közel száz levelezős joghallgató, nyolcvan jogi felsőoktatási szakképzési, félszáz igazságügyi igazgatási szakos hallgató, valamint a személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatási alap- és mesterszakokra ugyancsak félszáz hallgató nyert felvételt.


„Rendkívül izgalmas közös munkára hívom Önöket! Nem kínálunk zsákbamacskát: a jogi karon sokat kell tanulni, azt követően pedig sokat kell dolgozniuk. A jogi kari évek során nehéz »alibizni«, de annál jobb a jól elvégzett munka gyümölcseit betakarítani. Aki bátran vállalja képességei fejlesztését, szorgalmas és lelkiismeretes, segítőkész és igényes munkájára, azok mind méltán nyerik el a társadalom megbecsülését, és öregbítik a jogi-jogászi hivatások presztízsét” – fogalmazott Smuk Péter.



A tanévnyitó emlékezetes pillanata, az elsőéves hallgatók eskütétele. (Fotó: Meklyz fotóstúdió)

A dékán több olyan lehetőségről is beszámolt, amely a hallgatók számára az itt töltött időt teszi még értékesebbé. A kar könyvtárának átalakításával klubélet indulhat tartalmas rendezvényekkel. A hallgatói mobilitás programjai segítségével külföldön, itthon pedig külföldi oktatóktól is tanulhatnak, emellett nemzetközi hallgatói versenyeken vehetnek részt. Ilyen versenyt egyébként a kar is létre kíván hozni. Mint mondta, a hallgatók aktív részesei lehetnek annak a programnak, amely a középiskolás fiatalokat fogja a jogtudatossághoz, a tudatos polgári léthez vezető úton segíteni.


„Ebben a tanévben mi rendezzük az Országos Tudományos Diákköri Konferencia állam- és jogtudományi szekcióját. Ez nem pusztán a hazai szakmai-akadémiai jogászság krémjének seregszemléje, de – és remélhetően elsősorban – a hallgatói tehetség- és tudáskeresés legfontosabb piactere, versenyhelyszíne” – emelte ki Smuk Péter.

Az ünnepségen vehették át a 2021/2022-es tanévben évfolyamelsőként végzett hallgatók a kiváló tanulmányi munkáért járó oklevelüket: Jogász szakon Hruby Réka, Balázs Alexandra, Németh Botond és Hontvári Tamás. Utóbbi kitűnő átlaggal végezte el a másodévet, ezért a Kiváló tanulmányi munkáért emlékérmet is odaítélték neki. Személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatási mesterszakon Pákay Anita Franciska, személyügyi, munkaügyi és szociális igazgatási, illetve munkaügyi és társadalombiztosítási igazgatási alapszakon Kovács Viktória és Sebestyén Regina, míg igazságügyi igazgatási szakon Böröndi Barnabás és Bodó Bettina részesült az oklevélben. Jogi felsőoktatási szakképzési szakon Kovács Anna kapott elismerést.


Smuk Péter dékán gratulált Hontvári Tamás joghallgatónak (Fotó: Meklyz)

Az eseményen köszöntötték a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Nemzeti felsőoktatási ösztöndíjban részesült hallgatóit is.


A Dr. Aradi Csilla-díjat alumni szakkollégisták kezdeményezésére a Batthyány Lajos Szakkollégium alapította 2020-ban, hogy elismerésben részesítse a kimagasló teljesítményt nyújtó hallgatókat, s hangsúlyozza a tehetség, a szorgalom, az elhivatottság, valamint kiemelten a Szakkollégium és a Kar életében betöltött közösségi szerepvállalás értékét. A díjat dr. Ősze Áron, a Batthyány Lajos Szakkollégium igazgatója, valamint az Aradi család képviseletében Aradi Lilla adta át Elekes Dóra negyedéves joghallgatónak.


A kar érdekében végzett kiváló munkáért Pro Facultate elismerés Zechmeister Károly-fokozatában részesülhetnek azon, az egyetemmel munkaviszonyban nem álló személyiségek, akik áldozatos munkájukkal sokat tettek a győri jogászképzésért. Zechmeister Károly-díjban részesült dr. Raisz Anikó, a Technológiai és Ipari Minisztérium környezetügyért és körforgásos gazdaságért felelős államtitkára. A Pro Facultate díj Hajnik Imre-fokozatát azon oktatók kaphatják, akik oktatási tevékenységük mellett kiemelkedő munkát végeznek a kar közéletéért. Az idén dr. Horváthy Balázs, a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar Nemzetközi és Európai Jogi Tanszékének egyetemi docense részére ítélték az elismerést.

Az első Szalay Gyula-díjat Némethné Farkas Kata, a Széchenyi István Egyetem Felnőttképzési Központjának vezetője vehette át. (Fotó: Meklyz)

A Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar alapító dékánja, Szalay Gyula tragikus hirtelenséggel hunyt el ebben az évben. Emlékének megőrzése érdekében alapította meg a Kar a Szalay Gyula-díjat, amely azoknak a személyeknek adományozható, akik a kar feladatainak hatékony ellátását, az oktatók és hallgatók közösségének fejlesztését, valamint a kar magas színvonalú működését tevékenységükkel nagymértékben és hosszú időn át támogatták és előmozdították. A díjat elsőként Némethné Farkas Kata, a Széchenyi István Egyetem Felnőttképzési Központjának vezetője, címzetes egyetemi docens vehette át.


Dékáni dicséretben részesült dr. Bencze Krisztina, a Bűnügyi Tudományok Tanszék egyetemi tanársegédje és dr. Király Péter Bálint, a Közigazgatási és Pénzügyi Jogi Tanszék egyetemi tanársegédje. Nagyné Gyúrós Katalin óraadó oktató, dr. Szabó Ervin ügyész és Kovács László építésvezető dékáni elismerő oklevelet vehetett át.



bottom of page