top of page
Keresés
  • Szerző képePapp Zsolt

Felemelő ünnepséggel nyílt meg az új tanév a Széchenyi István Egyetemen

A központi tanévnyitó ünnepséggel a Széchenyi István Egyetemen hivatalosan is elkezdődött az új tanév. Az intézményben közel 13 ezer hallgató, köztük mintegy 3500 elsőéves folytatja tanulmányait, hogy a munkaerőpiacon használható tudást és értékes diplomát szerezzen.


Míg a nyár utolsó hetében még a gólyatábor vidám programjain ismerkedhettek egymással és a győri kampusszal a Széchenyi István Egyetem legújabb polgárai, a hétfői ünnepséggel már a sokkal komolyabb feladatokat és kihívásokat tartogató tanév is elkezdődött a hallgatók számára.

Dr. Knáb Erzsébet, a Széchenyi István Egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke mondott köszöntő beszédet az egyetemi tanévnyitó ünnepségen. Az asztalnál az egyetem vezetői és dékánjai. (Fotó: Mekliz Fotóstúdió)

A Városi Egyetemi Csarnokban megrendezett tanévnyitó ünnepélyen dr. Knáb Erzsébet, a Széchenyi-egyetemet fenntartó Széchenyi István Egyetemért Alapítvány kuratóriumi elnöke köszöntötte az intézmény hallgatóit és oktatóit. Mint fogalmazott, az elmúlt években az egyetem töretlen lendülettel fejlődött. „Ha megismerik a páratlan miliőjű, csodálatos természeti környezetben fekvő kampuszunkat, az előadótermeken kívül láthatják a korszerű laboratóriumokat, műhelyeket is, a híd túloldalán az épülő Tudományos és Innovációs Parkunkat. Ha szórakozni indulnak, néhány lépésre megtalálják színvonalas vendéglátóhelyeinket és közelmúltban teljesen felújított Bridge Hallgatói és Oktatói Klubunkat. Ha pedig sportolni vágynak, felfedezhetik azt a páratlan sportinfrastruktúrát, kitűnő létesítményeket, amelyek a kampuszt övezik. Ha egy kicsit távolabbra tekintenek, a győri Zrínyi utcában épül Egészségtechnológiai Központunk, s ha még távolabbra nézünk, akkor mosonmagyaróvári karunk megújulásával, vagy a zalaegerszegi ZalaZONE-on megvalósult és megvalósuló, járműipari kutatásainkat segítő beruházásainkkal találkozhatnak. Mindezek egyetemünknek az ország oktatási, tudományos és gazdasági életében betöltött meghatározó szerepéről tanúskodnak” – sorolta.


Dr. Knáb Erzsébet hozzátette, a Széchenyi István Egyetem kilenc karán az erős gyökerekkel rendelkező műszaki és informatikai képzések mellett minőségi gazdaságtudományi, állam- és jogtudományi, pedagógiai, társadalomtudományi, művészeti, egészség- és sporttudományi, valamint mezőgazdaság- és élelmiszer-tudományi képzéseket kínál. „Teszi mindezt kiemelkedő számú ipari-gazdasági kapcsolattal, amely többek közt a duális képzés terén is egyedülálló lehetőségeket jelent. Büszkék vagyunk arra, hogy intézményünk a QS globális felsőoktatási minősítő szervezet rangsora alapján a világ egyetemeinek legjobb négy százalékába tartozik. A Széchenyi István Egyetem nemzetközi egyetem, hiszen ma már a mintegy tizenháromezer fős hallgatói közösséget több mint hatvan ország fiataljai alkotják” – hangsúlyozta a kuratóriumi elnök, aki a nemzetközi hallgatókat angolul köszöntötte.

Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár (Fotó: Mekliz Fotóstúdió)

Az ünnepségen Pölöskei Gáborné szakképzésért felelős helyettes államtitkár kifejtette, hogy a most elsőéves hallgatók jó helyre kerültek, hiszen a Széchenyi-egyetem mindig nyitott volt a kihívásokra, azokra gyorsan reagál, sőt sokszor gondolkodásban meg is előzi, így felkészül azokra. „A magas szintű együttműködésekre képes, új technológiákra nyitott egyetem olyan dinamikus fejlődésen ment keresztül, amelyet kevés felsőoktatási intézmény mondhat el magáról. Mindez köszönhető az intézmény vezetői és oktatói elhivatottságának” – fogalmazott. Hozzáfűzte, hazánk gazdasága csak úgy képes tovább növekedni, ha a termelési és a szolgáltatási folyamatokba beépülnek a negyedik ipari forradalom technológiái. Mint mondta, a gyorsuló ütemben digitalizálódó gazdaság átalakítja a munkaerőpiacot, amelynek következtében több szakma eltűnik, és újak születnek. A hallgatóknak tehát olyan készségeket kell elsajátítaniuk, amelyek segítségével a jövő munkaerőpiacán is meg tudják állni a helyüket.

49 hallgató kapott nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat (Fotó: Mekliz Fotóstúdió)

A Kulturális és Innovációs Minisztérium kiváló tanulmányi eredményeik továbbá kiemelkedő szakmai és közéleti tevékenységük alapján a Széchenyi István Egyetem 49 hallgatójának ítélte oda a nemzeti felsőoktatási ösztöndíjat. Az új tanévre Biczi Dorottya jogász, Bodó Bettina igazságügyi igazgatás, Bujáki Zsuzsanna gazdálkodási és menedzsment, Buzonics Réka tanító, Csiszér Csenge Réka kereskedelem és marketing, Csuti Áron Bence élelmiszermérnök, Dobay Balázs mérnökinformatikus, Dobay Tamás villamosmérnök, Doma Dániel mérnökinformatikus, Doncsecz Elizabet Zsuzsanna szociológia, Farkas Dorottya gazdálkodási és menedzsment, Fehér Adrián gazdálkodási és menedzsment, Galló Marcell gépészmérnök, Geczinger Dóra nemzetközi gazdaság és gazdálkodás, Gulyás István Flórián közlekedésmérnök, Győrfy Csaba villamosmérnök, Herkovits Roland villamosmérnök, Hontvári Tamás jogász, Horváth Hanna járműmérnök, Horváth Tamás villamosmérnök, Hruby Réka jogász, Keresztény Dániel villamosmérnök, Klem Kristóf járműmérnök, Kovács Márton járműmérnök, Kovács Réka jogász, Lennert József Richárd járműmérnök, Litter Ádám mérnökinformatikus, Lukács Katalin logisztikai mérnök, Merkli Kornél villamosmérnök, Mester Bianka Nikolett ellátásilánc-menedzsment, Molnár Péter előadóművészet-klasszikus ének, Nagy Nikolett Anna jogász, Németh Botond jogász, Papp Lilla Benigna emberi erőforrás tanácsadó, Paulik Eliza Glória klasszikus hangszerművész-klasszikus gordonkaművész, Ragasits Patrícia építészmérnök, Reizinger Hajnalka gazdálkodási és menedzsment, Sebestyén Richárd járműmérnök, Simon Gabriella szociológia, Szabó Georgina tanító, Szendrő Miklós járműmérnök, Szentendrei Dániel járműmérnök, Szilágyi Emese zenetanár-zongoratanár, Takács Alexandra villamosmérnök, Takács Ámon közlekedésmérnök, Timár Anna Zorica építészmérnök, Vagyóczky Máté ellátásilánc-menedzsment, Varga Viktória gazdálkodási és menedzsment, valamint Vida Marcell mérnökinformatikus szakos hallgató kapta meg az ösztöndíjat.


A Jó tanuló – jó sportoló díjakat azoknak a hallgatóknak ítélik oda, akik kiemelkedő tanulmányi eredményük mellett valamely sportágban is jelentős eredményeket értek el. E „verseny” első helyezettje Sebestyén Dalma sport- és rekreációszervezés szakos hallgató lett, aki három bajnoki és három második helyezést szerzett a felnőtt magyar országos úszóbajnokságon, egyéni és váltószámokban. A nyári budapesti világbajnokságon és a római Európa-bajnokságon a válogatott keret tagjaként 200 méteres vegyesúszásban képviselte hazánkat. A díj második helyezettje Bukor Ádám szociálpedagógia szakos hallgató lett, aki a kolumbiai Caliban 200 méteres felszíni úszásban, egyéniben és váltóban is világbajnoki címet szerzett. A Jó tanuló – jó sportoló verseny harmadik helyezettje Pozsgai Dóra tanító szakos hallgató, aki tagja volt a Magyar Egyetemi és Főiskolai Országos Bajnokságon győztes, valamint a lengyelországi Európai Egyetemi Játékokon 7. helyezést elért kosárlabdacsapatnak.


A tanévnyitó felemelő pillanata volt, amikor az elsőéves hallgatók letették az esküt, és ezzel hivatalosan is egyetemi polgárokká váltak.

bottom of page