top of page
Keresés
  • Szerző képeHorváth Márton

Telt házzal dübörög a Gólyahét a Széchenyi István Egyetemen

Frissítve: 2022. szept. 4.

„Gólyakelepeléstől” hangos a Széchenyi István Egyetem campusa: megérkeztek az intézmény elsőéves hallgatói, hogy a négynapos Gólyahét rendezvény keretében oldott hangulatban ismerkedjenek egymással és az egyetemmel. Az eseményen kiemelt figyelmet kapnak az egyetem nemzetközi hallgatói is, akik – beilleszkedésüket megkönnyítendő – külön csapattal vesznek részt a programokon. A szervezők célja, hogy a tábor végére a résztvevőket igazi közösséggé kovácsolják.


Az első nap bejön az újonc fiatal, az utolsó nap kijön széchenyis hallgató – dióhéjban erre szolgál a Gólyahét a Széchenyi István Egyetemen. A tábor – amely az intézmény campusán zajlik – elsősorban erről az átalakulási folyamatról szól, amelyet végigjárva a résztvevő integrálódik az egyetemi közösségbe: megismeri az intézményi hagyományokat, beilleszkedik a társai közé, belekóstol a hallgatói életbe. Mindezt csapatokra bontva, csapatvezetők és mentorok bábáskodása alatt, játékos formában, egymással vetélkedve – esténként természetesen bulikkal levezetve a napok fáradalmait.


A gólyák a rendezvény négy napja során tájékoztatást kapnak a legfontosabb őket érintő kérdésekben, így többek között az egyetemi oktatási rendszer alapjairól, a különböző ösztöndíjakról és támogatásokról vagy épp az egyetemi sportlehetőségekről tartanak előadást számukra. A Hallgatói Önkormányzat által szervezett „szakfejtágítások” keretében pedig mindenki a saját szakjához tartozó legfontosabb információkat, tárgyakhoz kapcsolódó tanácsokat hallhatja első kézből a már rutinos veteránoktól.

A gólyák a „szakfejtágítások” alkalmával a saját szakjuk felsőbb éveseitől (és alkalmasint oktatóktól) hallhatták a legfontosabb tudnivalókat. (Fotók: Horváth Márton)


Természetesen egy gólyatábor elmaradhatatlan velejárója a legváltozatosabb dalok, indulók és rigmusok elsajátítása, így a campus közelében sétálók gyakran találkozhatnak az emblematikus „Széchenyi István a legnagyobb magyar!” felkiáltással.


Ami pedig a szórakozást illeti:

a szervezők gondoskodtak róla, hogy esténként a Bridge Hallgatói és Oktatói Klub is megteljen táncoló fiatalokkal. Mégis, a Gólyahétben elsősorban nem ez, hanem a nagybetűs HANGULAT a vonzó, amit szavakkal nehéz körülírni: az a felhőtlen jókedv, amely az ebédosztás közben is fiesztázó szervezők arcáról ugyanúgy sugárzik, mint a gólyákat tréfás feladatokkal kihívások elé állító felsőbb éves seniorok olykor extravagáns jelmezeiről – hogy a campus nyüzsgő, lüktető, élettel teli forgatagának különleges miliőjéről ne is beszéljünk.

Ez az az ajánlat, aminek az idei évben több mint ezer gólya, senior és szervező sem tudott ellenállni, hiszen a Gólyahéten esszenciálisan tapasztalhatják meg a jellegzetesen széchenyis életérzést.

Közel ezer gólyával indult el a 2022-es Gólyahét a Széchenyi István Egyetemen. (Fotó: Májer Csaba József)

A Gólyahét a szervezést tekintve egy kisebb fesztivál nagyságrendjéhez mérhető, emiatt nem is csoda, ha a táborvezetés tartja magát az elmúlt években jól bevált recepthez. Mint azt Horváth Adrienn főszervezőtől megtudtuk, idén kevés újdonsággal készültek, inkább a tökéletesre csiszolt koncepciót próbálták meg néhány aprósággal színesíteni.


„Nem szeretnénk kísérletezni, hiszen ahogy a mondás is tartja, ami jól működik, azon ne változtass. Emiatt a Gólyahét gerince nagyon hasonló, mint eddig, csak néhány pontnál nyúltunk bele a programba” – közölte a táborvezető, hozzátéve, hogy minden évben begyűjtik a visszajelzéseket a rendezvény után és megpróbálják orvosolni az összes problémát, amelyet a szervezők vagy csapatvezetők jeleztek a táborvezetés felé.

Életképek a regisztrációról. (Galéria: Horváth Márton és Májer Csaba József)

Mint minden évben, idén is egy tematika köré épül fel a Gólyahét. Ezúttal a rajzfilmek és animációs filmek világára esett a választás.

„Azért döntöttünk végül a mesék mellett, mert a téma nagyon sok lehetőséget hordoz magában. Az egyik csapat például a Jégvarázs című filmet kapta, ami alapján tudnak maguknak jelmezt készíteni, zászlót festeni, indulót írni, bevonulási koreográfiát kitalálni… A lényeg, hogy ez egy jól megkülönböztethető karaktert ad a társaságnak és tudnak is kötődni valamihez” – jegyezte meg a főszervező.

A csapatfoglalkozások a campus teljes területén zajlanak a Gólyahét során. (Fotók: Horváth Márton és Májer Csaba József)


Idén tizenhét csapat vesz részt a Gólyahéten, ami közel ezer gólyát jelent. Ez minden idők legnagyobb létszáma a rendezvényt tekintve.

„Óriási volt az érdeklődés, háromszor nyitottuk meg a regisztrációt, kétszer a pótregisztrációt is, de így is hamar elfogytak a helyek. Csapatvezetőnek is több mint nyolcvan ember jelentkezett, ebből kellett nekünk harmincat kiválasztani”

– fogalmazott Horváth Adrienn.

A Gólyahét első estéjén Pumped Gabo állt a DJ pult mögé. (Fotó: Horváth Márton)

A Gólyahét egyik különlegessége, hogy már évek óta külön csapatot alkotnak a rendezvényen a nemzetközi hallgatók. A programjaik nagy része a magyar társaikkal