top of page
Keresés
  • Szerző képeCzeiner-Szücs Anita - Hancz Gábor

Diplomaátadók: több mint ezren vehették át versenyképes oklevelüket a Széchenyi István Egyetemen

A Széchenyi István Egyetem hat karán – a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi, az Egészség- és Sporttudományi, az Apáczai Csere János, a Kautz Gyula Gazdaságtudományi, az Audi Hungaria Járműmérnöki, valamint a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Karon – összesen több mint ezren vehették át diplomájukat a hétvégén a győri Egyetemi Csarnokban.


A diplomaátadók idei utolsó hétvégéjét a Deák Ferenc Állam- és Jogtudományi Kar és az Egészség- és Sporttudományi Kar közös ünnepsége nyitotta a Széchenyi-egyetemen.

A jogi kar nem jogász végzettségű frissdiplomásait dr. Ferencz Jácint egyetemi docens, a Munkajogi és Szociális Jogi tanszék vezetője köszöntötte. „A diploma birtoklásánál fontosabbnak gondolom azt, ami e papír mögött rejlik, vagyis mindazt a tudást és készséget, amit az oktatás folyamatában igyekeztünk átadni önöknek” – kezdte beszédét. Az egyetemi polgári léttel kapcsolatban hozzátette:


a legnagyobb kihívás abban áll, hogy megváltoztassuk gondolkodásmódunkat azért, hogy jó szakemberré és értelmiségivé válhassunk.

„Szakmai tudásukra hazai és nemzetközi szinten egyaránt szükség van és szükség lesz, hiszen Magyarország és Európa is olyan kihívásokkal néz szembe, amelyekre a társadalom- és jogtudományokban felhalmozott tudás hiányában lehetetlen válaszokat találni” – utalt a frissdiplomás generáció előtt még nyitva álló aktuális geopolitikai, fenntarthatósági és társadalmi kérdésekre.


(Fotógaléria: Mekliz Fotóstúdió)


„Legyenek az egészség nagykövetei!”


Az Egészség- és Sporttudományi Kar végzőseihez fordulva dr. Fehér Rózsa általános dékánhelyettes felidézte, hogy hallgatóik a tanulás mellett segítették a koronavírus-járvány elleni védekezést, s emiatt mérhetetlenül büszkék rájuk. „Kérem, legyenek az egészség nagykövetei ezentúl itthon és mindenütt a nagyvilágban. A betegek ellátása mellett az önök vállára nehezedik az egészség védelme, mert a remélt jóléthez és boldogsághoz csakis az egészség megtartásán vagy helyreállításán vezet az út” – mondta útravalóul.


Az eseményt megtisztelte jelenlétével prof. dr. Dézsi Csaba András, az Egészség- és Sporttudományi Kar tudományos dékánhelyettese, Győr polgármestere is. Ünnepi beszédében hangoztatta: emberekkel foglalkozni nem könnyű szakma, de rendkívül szép.


„Segíteni mindig jó. Ha az ember segít valakin, és utána azt hallja, »köszönöm«, az fantasztikus érzés. Azt kívánom önöknek, nagyon sokszor hallják ezt a pályájuk során, s ha így történik, boldogok lesznek” – fogalmazott.

A végzős hallgatók nevében Farkas Barbara ápolás és betegellátás szakos hallgató köszönt el az egyetemtől. Ezt követően idén a Széchenyi István Egyetem Hallgatói Önkormányzata rendhagyó módon két Oktatók a Hallgatókért Díjat is átadott, hiszen a koronavírus-járvány miatt tavaly elmaradt elismerést is pótolták. Prof. dr. Szakály Zsolt, a Sporttudományi Tanszék vezetője, valamint dr. Szücs Petra, az Egészségtudományi Tanszék oktatója nagy taps kíséretében vehették át díjaikat.


Az eseményen kiemelkedő közösségi tevékenységéért Pro Auditoribus díj emléklap minősítésben részesült Gellén Adél, Róth Hanna, Fazekas Henrik, Pats Enikő Anna, Pusenyák Bettina és Szücs Laura. Bende Réka, Németh Armand, Bereczky Franciska és Farkas Barbara Vanda pedig a Pro Auditoribus díj oklevél minősítését érdemelte ki.


„Szaktudásukon múlik a jövőnk”


(Fotógaléria: Májer Csaba József, Mekliz Fotóstúdió)


Az Apáczai Csere János Kar ünnepélyes diplomaátadóján elsőként dr. Pongrácz Attila dékán köszöntötte az ünnepelteket. Miután felelevenítette a 244 éves múltra visszatekintő, immáron megyerikumként is számon tartott győri tanítóképzés erényeit, megjegyezte, hogy a kart mára a dinamikusan fejlődő, a pedagógus képzési területen túl első sorban a társadalom- és bölcsészettudományi diszciplínák felé nyitó oktatási kínálat jellemzi. Emlékeztetett: „ez a diploma nem egy védettségi igazolvány, amely megvédi önöket a kérdésektől, a nehézségektől, kísértésektől, ugyanakkor lehetőséget jelent ahhoz, hogy az élet kihívásaival mindig szembe tudjanak nézni”.


„Diplomás értelmiségiekként tisztában kell lenniük azzal is, hogy felelősségük nem fog megszűnni Magyarország és a Kárpát-medence határainál; az Európai Unió teljes jogú polgáraiként szaktudásukkal az európai közösséget is gazdagítani, döntéseit pedig befolyásolni fogják. Bár nyomasztóan és egyben fellengzősen is hangozhat, de az önök szakmai tevékenységén és emberi tartásán nemcsak Magyarország és a magyarság sorsa fog múlni, hanem Európa, és így egy kicsit a világ jövője is” – hangoztatta a dékán.


Ezt követően Simon Róbert Balázs országgyűlési képviselő szólt az ünnepeltekhez, aki azt emelte ki:

a Széchenyi István Egyetem a magyar felsőoktatás sikeres és meghatározó intézménye. „Egyetemünk Győr és a régió fejlődésének a kulcsa, mert magas tudományos minőség mellett olyan jól felkészült gyakorlati ismeretekkel rendelkező fiatalokat képez, akikre napjaink társadalmának és gazdaságának óriási szüksége van” – szögezte le.

A végzett hallgatók nevében Tirner Daniella közösségszervezés alapszakos hallgató köszönt el az egyetemtől, majd az emelvényre szólították Trembulyák Márta egyetemi tanársegédet, a Gyógypedagógia Tanszék oktatóját, aki a hallgatói vélemények alapján 2022-ben elnyerte az Oktatók a Hallgatókért Díjat.


Az eseményen kiemelkedő közösségi tevékenységéért Pro Auditoribus díj emléklap minősítésben részesült Pálóczi Dávid Gergely, Soós Bettina, Hufnágel Orsi és Musitz Kíra. A Pro Auditoribus díj oklevél minősítését vehette át Tirner Daniella, Varga Alíz pedig a Pro Auditoribus díj bronz minősítésében részesült.


„Valósítsák meg álmaikat!”

(Fotógaléria: Mekliz Fotóstúdió)


A Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar ünnepeltjeit – köztük a külföldi hallgatókat – dr. Lukács Eszter nemzetközi rektorhelyettes köszöntötte, aki angolul megtartott beszédében hangsúlyozta: 2018 óta 80 százalékkal nőtt az egyetem nemzetközi hallgatóinak száma, míg az angol nyelvű képzési programoké hétszeresére emelkedett.

„Minőségünk mércéjeként a Széchenyi István Egyetem két egymást követő évben a 801–1000. helyen áll a QS felsőoktatási világranglistáján. Ezzel intézményünk a világ egyetemeinek legjobb négy százalékába tartozik” – hangsúlyozta a rektorhelyettes.

A kar oktatói nevében dr. Papp Ilona dékán gratulált a frissdiplomásoknak tanulmányaik sikeres befejezéséhez. Az alma matert és a kart mindig is jellemző jövőbe mutató hozzáállással kapcsolatban rámutatott: „A Széchenyi István Egyetem folyamatosan fejlődik, építkezések zajlottak tanulmányaik alatt és zajlanak most is. Ha áttekintünk a Duna túloldalára a kekszgyár helyén épül a Tudományos és Innovációs Park, a Zrínyi utcai kórház területén pedig az Egészségtechnológiai Központ. Az elmúlt években intézményünk ismét átlépte Győr határait és neve új helyszíneken jelent meg. Büszkén lobog a zászló Mosonmagyaróváron, Zalaegerszegen, sőt immár Budapesten is.

A Széchenyi István Egyetem nagy utat járt be az elmúlt öt évtizedben. Intézményünk hazánk 65 egyeteme közül mára a 7. legnagyobb, 13 ezer fős hallgatói közösségével.”

„Mi adtuk az alapokat, most már önökön a sor, hogy erre építve megvalósítsák álmaikat” – búcsúztatta a végzősöket a dékán.


Ezek után elhangzott, hogy kiemelkedő közösségi tevékenységéért Pro Auditoribus díj emléklap minősítésben részesült Jámbor Anna Eszter, Kiss Barbara, Kiss Dorottya, Nagy Gergely és Nagy Patrícia. Pro Auditoribus díj oklevél minősítést vehetett át Ács Nóra, Orváth Dominika Katinka és Sziklai Anna; Ekker Bálintnak pedig Pro Auditoribus díj bronz minősítését ítélték oda.


„Vissza várjuk Önöket”

(Fotógaléria: Mekliz Fotóstúdió)


Audi Hungaria Járműmérnöki Kar, valamint a Gépészmérnöki, Informatikai és Villamosmérnöki Kar összevont diplomaátadó ünnepségén több mint 300 fiatal mérnök vehette át oklevelét.


Az ünnepelteket dr. Horváth Zoltán, az utóbbi kar dékánja köszöntötte. Ezekkel a szavakkal fordult hozzájuk: „Ahhoz, hogy önök a legtöbb lehetőséget ki tudják hozni magukból, folyamatosan figyelniük kell a világ változásait és alkalmazkodni hozzájuk. Nem ért véget a tanulásuk! Nem árt, ha fél szemüket rajtunk, az egyetemen tartják: milyen specializációk, továbbképzések vannak, azoknak mi a tartalmuk.

Mi folyamatosan és egyre nagyobb mértékben az élet kihívásaihoz igazítjuk képzési kínálatunkat. Tehát vigyázó szemüket tartsák az egyetemen, annak alumni honlapján, szívesen várjuk önöket vissza. Nemcsak tanulni, de tapasztalatot átadni is várjuk önöket: sok olyan tudást fognak megismerni, amelyet mi, oktatók, és a későbbi hallgatók szívesen átveszünk majd.”

A végzett hallgatók nevében Bódi Virág köszön el az egyetemtől, majd a díjátadás következett. A hallgatói vélemények alapján az Oktatók a Hallgatókért Díjat dr. Vári Péternek, a Távközlési Tanszék egyetemi docensének ítélték oda.


A Reinhold és Carmen Würth Alapítvány tanulmányi díját Pataki Péter villamosmérnök mesterszakos végzős hallgató kapta.

Az egyetemen működő szervezetek fejlődéséért végzett szakmai munkáért Pro Progressum díj emléklap minősítésben részesült Berki-Müller Ákos, Horváth Hanna, Hunyadi Gergely, Kiss Bence Zsolt, Klausz Kristóf, Orova László Illés, Pál Boldizsár, Piller Rudolf, Püski Norbert, Szabó András, Szelezsán Bettina, Vizy Antal, Kocsis Bálint, Jobbágy Gergely, Lukonics András Benedek, Rubovszky Áron Márton, Szegletes Dávid, Fersztl Barnabás László, Hidas Bálint és Kiss Botond. A Pro Progressum díj oklevél minősítését vehette át Kapocsi Máté.


Kiemelkedő közösségi tevékenységéért Pro Auditoribus díj emléklap minősítésben részesült Kolontári Krisztina, Kostyál Botond, Nagy-Gál Levente, Németh Renátó, Pál Krisztián Marcell, Pálla Dorina és Szeidel Petra. A Pro Auditoribus díj oklevél minősítését ítélték oda Baksai Gergő Ferencnek, Korpics Dánielnek, Polgár Cecíliának, Povlács Beliánnak, Szögi Viktóriának és Vincze Petrának; míg bronz minősítését Gaál Villőnek, Biczó Gábornak, Szemeti Árpádnak és Kocsis Dórának.

bottom of page