top of page
Keresés
  • Szerző képeHancz Gábor

Együttműködik a katasztrófavédelmi igazgatóság és a Széchenyi István Egyetem

A katasztrófavédelmi tevékenységek összehangolt és hatékony ellátása érdekében kötött együttműködési megállapodást a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Széchenyi István Egyetem.


A polgári védelem világnapja alkalmából megemlékezést és szakmai tanácskozást tartott a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság a győr-sáráspusztai tűzoltó-gyakorlóbázison. Az eseményen Farkas Szabolcsné tűzoltó alezredes, polgári védelmi felügyelő azt hangsúlyozta: e tevékenység lényege továbbra az emberi élet védelme, s ebben a munkában nem csupán a hivatásos szervezetek vesznek részt, hanem nagyon sokan a társadalom különféle szegmenseiből. Magyarországon a védelmi igazgatás szereplői, az önkormányzatok dolgozói munkájuk részeként, tízezrek pedig egyesületekbe, mentőszervezetekbe szerveződve önkéntesen vállalnak szerepet a polgári védelem feladatrendszerében.

Az ünnepségen a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Széchenyi István Egyetem képviselői együttműködési megállapodást írtak alá.

Ennek kapcsán Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, a katasztrófavédelmi igazgatóság igazgatója stratégiainak és nagy múltra visszanyúlónak nevezte a két fél partnerségét.


Dr. Kovács Zsolt, az egyetem kancellárja úgy fogalmazott: intézményüknek az oktatás, a kutatás és az innováció mellett rendkívül fontos a társadalmi felelősségvállalás is. „Ebbe a sorba illeszkedik a katasztrófavédelmi igazgatósággal régóta meglévő kapcsolat.

Az egyetemen hosszú ideje működik egy hallgatókból álló önkéntes mentőszervezet. Önkénteseink helyt álltak már az árvíz elleni védekezés idején, illetve a mostani a Covid-időszakban is, amikor a járványügyi ellátásban segítettek, segítenek a mintavételeknél, az oltópontokon, valamint a kórházi ellátásban.

Ez nemcsak egyetemünk, hanem a hallgatók számára is fontos, hiszen ezáltal erősödik társadalmi felelősségvállalásuk, ami későbbi életükre is pozitív hatással lehet” – fejtette ki a kancellár.


A megállapodásban az igazgatóság többek között vállalta, hogy illetékességi területén – a minősítésnek megfelelt – egyetemi önkéntes mentőszervezetet nyilvántartásba veszi; biztosítja az általa szervezett gyakorlatokon, képzéseken, továbbképzéseken való részvételt;

kezdeményezi közös gyakorlatok, bemutatók megtartását, illetve riasztja partnerét, amikor a bekövetkezett káresemény felszámolása különleges kiképzettségű és speciális technikai eszközökkel felszerelt beavatkozókat igényel.

Az egyetem egyebek mellett arra vállalt kötelezettséget, hogy részt vesz az alapvető vízkárelhárítási, mentési és kárfelszámolási feladatokban.
Sallai Péter tűzoltó dandártábornok, a Győr-Moson-Sopron Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója és dr. Kovács Zsolt, a Széchenyi István Egyetem kancellárja. (Fotó: Májer Csaba József)


bottom of page