top of page
Keresés
  • Szerző képeHorváth Márton

Ha április, akkor SZEN – felejthetetlen élményekkel gazdagodtak a Széchenyi-egyetem hallgatói

„Nem érhetett véget az egyetemi karrierem egy utolsó SZEN nélkül” – talán ez a kiragadott mondat mindent elárul arról, mit jelent a hallgatóknak a Széchenyi Egyetemi Napok, amely idén is ütősre sikeredett. Cikkünkben megkíséreljük a lehetetlent: összefoglaljuk a legérdekesebb programokat, felidézzük az átélt élményeket, és megpróbáljuk néhány bekezdésben megragadni a fesztivál esszenciáját azon olvasóinknak is, akiknek nem állt módjukban részt venni a félév minden kétséget kizáróan legjobban várt hallgatói eseményén.


Múlt héten a szokásosnál is zajosabb volt a Széchenyi István Egyetem campusa, ugyanis – mint az köztudott – hallgatói napokat tartottak az intézményben. A hosszú múltra visszatekintő rendezvényt már közel egy évtizede fesztiválkoncepcióban szervezi meg a hallgatói önkormányzat és az egyetem közös produkcióban. Ennek lényege, hogy a fókusz az esti szórakozáson van, amelyet nappal aktivizáló, illetve pihentető programok egészítenek ki – hasonlóan, mint például az EFOTT esetében.

A szervezők ügyeltek rá, hogy mozgásra bírják a hallgatókat, ezért a sport elengedhetetlen része a SZEN-nek. Nehéz is kiemelni egyet-egyet, hiszen mindenki megtalálhatta a kedvére valót az e-sporttól a falmászáson át a sárkányhajózásig.

Ha valaki elsétált a különböző helyszínekre, mindenhol sportoló hallgatókkal találkozhatott. A SZEN tehát tökéletes alkalom arra, hogy játékos formában összemérjük erőnket és ügyességünket egymással, de arra is, hogy új sportágakat fedezzünk fel – a mozgás magától értetődő örömét már nem is említve.

A sportprogramok a SZEN elmaradhatatlan részét képezik. (Fotók: Baranyai Tamás, Csete Martin, Gyergyói Réka, Szabó Enikő – Helix Hallgatói Rendezvényszervező Iroda)


Rátérvén a nappali programokra:

aligha tévedünk, ha azt állítjuk, a hagyományosan közkedvelt mackókészítés mellett a házasságkötés a legnépszerűbb a hallgatók körében.

Természetesen szó sincs valódi frigyről, a házasodó felek mindössze egy hétre fogadnak hűséget egymásnak. Mégis hány és hány párkapcsolatra üti rá a botcsinálta anyakönyvvezető a „hivatal” pecsétjét, valamint hány és hány bimbózó románc szökken szárba a tanúk szeme láttára! Vannak, akik a legjobb barátjukkal kötik össze szimbolikusan életüket, de olyanra is akadt példa, hogy valaki a frissen vásárolt italával esküdött meg. Ki ne szeretne oldott körülmények között, a barátai társaságában házasodni? A jókedv mindig garantált.

Vetélkedők, játékok, érdekességek: erről szóltak a nappali programok a SZEN-en. (Fotók: Horváth Márton, Májer Csaba József)


Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy a SZEN legnagyobb vonzerejét az esti fellépők jelentik. Korábbi cikkünkben leírtuk, a szervezők igyekeztek mindenkinek kedvezni a rendelkezésre álló költségvetés keretein belül, így mindegyik napra más-más előadókat és DJ-ket hívtak a hazai (és idén először a nemzetközi) zenei kínálatból.

A sok koncert és buli mellett mégis a silent disco volt a sláger a hallgatók körében, amely valóban nem mindennapi élmény, hiszen nem sokszor fordul elő az emberrel egy átlagos szórakozóhelyen, hogy fejhallgatón keresztül élvezi a zenét a társaival.

A szokásoknak megfelelően ezúttal is három különböző stílust szolgáltató csatorna közül választhattak a résztvevők, akik egész éjjel megtöltötték a Bridge Hallgatói és Oktatói Klub udvarán felállított sátor küzdőterét.

Galéria az esti programokról. (Fotók: Horváth Márton, Májer Csaba József)


Portálunk kíváncsi volt arra is, miként élték meg a fesztiválozók az elmúlt napokat, így számos volt és jelenlegi hallgatót kérdeztünk meg arról, mi vonzotta őket a SZEN programjában. A válaszokat összesítve két dolog világosan látszik:

a pandémia a mai napig érezteti hatását, a két év kihagyás után sokan most először vehettek részt az eseményen, másrészt sokan alig várják, hogy végre kicsit kieresszék a gőzt a tanulás és a munka mellett, a SZEN pedig képes megtörni a hétköznapok monotonitását.

„Három éve vagyok itt az egyetemen, és még sosem tapasztalhattam meg, milyen is az egyetemi napok. Nem is volt kérdéses, hogy részese szeretnék lenni ennek” – felelte érdeklődésünkre Kapui Dominik, aki gépészmérnöknek tanul a Széchenyi István Egyetemen. „A tanulmányaimmal jól haladok, tehát nagy esély van rá, hogy ez volt az utolsó lehetőségem, hogy kipróbáljam.

Nem érhetett véget itteni karrierem egy utolsó SZEN nélkül”

– jelentette ki.


Kőszegi Bence végzett mérnökként már más szemszögből nézi a dolgot: „Kevés olyan egyetemi program van, ahol az egykori hallgatótársakkal, akár jelenlegi kollégákkal újra tudunk találkozni. A bográcsokat és a szerdai bulikat a munka mellé nehéz beütemezni, hétvégén pedig kevés ilyen esemény akad. Ezért is tartom remeknek a SZEN-t. Idén is jött az üzenet többektől, hogy hétvégén ott lesz ő is, találkozzunk. Sokan utaznak akár kétszáz kilométert is azért, hogy együtt lehessünk. Persze van olyan barátom is, akire mérges voltam, mert nem jött, azt mondta, húzós hete van. Szerintem már megbánta” – nevette el magát.


„A napközbeni programok feldobták a hangulatom, végre életre kelt az egyetem, a Kollégiumi Stúdió is remek zenéket hozott” – szögezte le egyértelműen Pap Tünde. Az informatikusnak tanuló lány pozitívnak tartja, hogy az egyetemi közegben, otthonos körülmények között gyakorlatilag egy többnapos fesztiválon vehetett részt. „A SZEN pedig sosem okoz csalódást, ráadásul rengeteg ismerőssel, szaktárssal futok össze. A fellépőkkel nem foglalkoztam sokat, én mindenképpen ott lettem volna” – tette hozzá.

A Bridge udvarán felállított sátorban remek volt a hangulat. (Fotó: Májer Csaba József)

Ilyen volt tehát az idei egyetemi napok. Egy hétig tartó sportolás, játék és szórakozás a javából.

bottom of page