top of page
Keresés
  • Szerző képeHancz Gábor

Hungarian Summit: Az amerikai fiataloknak is vonzóak a Széchenyi István Egyetem képzései

A Széchenyi István Egyetem részt vett a Floridában megrendezett Hungarian Summit elnevezésű rendezvényen. Az esemény látogatóinak az intézmény bemutatta erősségeit, így például a nagy hagyományokkal rendelkező műszaki területeket, a hallgatói versenycsapatokat, valamint a sportlehetőségeket.


A magyar–amerikai kapcsolatok erősítését tűzte ki célul a Hungarian Summit elnevezésű konferenciával az USA-ban élő magyarok számára információkat nyújtó, a magyar közösségek közötti kommunikáció erősítését segítő HungarianHub. A floridai Daytona Beachben megtartott esemény hangsúlyos témáját képezte a felsőoktatás. A Széchenyi István Egyetem Pazaurek Piros, a HungarianHub elnöke, tiszteletbeli konzul meghívására háromtagú delegációval képviseltette magát a rendezvényen.

A Hungarian Summit résztvevőinek egy csoportja.

A rendezvényen dr. Lukács Eszter, a Széchenyi-egyetem nemzetközi rektorhelyettese részt vett és előadott két panelbeszélgetésen, amelyek az egyesült államokbeli hallgatók magyarországi továbbtanulási lehetőségeiről, illetve a magyar felsőoktatás nemzetköziesítéséről szóltak. Ebben a Széchenyi István Egyetem is értékes tapasztalatokkal rendelkezik, hiszen az elmúlt években dinamikusan fejlődött e tekintetben. A nemzetközi hallgatók száma – a most záruló tanév 30 százalékos emelkedésének köszönhetően – már megközelíti a 800-at, akik a világ 65 országából érkeztek.

Dr. Lukács Eszter, a Széchenyi István Egyetem nemzetközi rektorhelyettese két panelbeszélgetésen is részt vett és előadott.
„A konferencián egyértelművé vált, hogy az amerikai fiatalok számára az a legfontosabb, hogy a Magyarországon megszerzett diploma automatikusan érvényes legyen az USA-ban is. Ezért vagyunk rendkívül büszkék a Rhode Island-i Egyetemmel közös, a legmagasabb minőséget igazoló AACSB akkreditációval rendelkező MBA-képzésünkre, amelynek végén a hallgatók mindkét intézmény oklevelét megkapják”

– hangsúlyozta dr. Lukács Eszter. Hozzátette: a nyugati fiatalok szívesen választják régiónkban a rövid, egy–négy hetes képzési programokat. A Széchenyi István Egyetem is egyre több ilyet kínál, például az ír, portugál, osztrák, holland és finn egyetemekkel közösen létrehozott RUN-EU szövetség keretében.


Az intézmény küldöttségének másik két tagja – Kalamár Réka, a Nemzetközi Programok Központ munkatársa és Kolossváry Tamás, a Zalaegerszegi Innovációs és Képzési Központ vezetője – éppen a győri egyetem által kínált képzéseket mutatták be a Hungarian Summit expónapján.

„Nagy érdeklődést tapasztaltunk nemcsak a kint élő magyarok vagy a magyar gyökerekkel rendelkező amerikaiak, hanem más floridaiak részéről is. Úgy látjuk, hogy mind a teljes idős, mind a rövid képzési programok iránt jelentős a kereslet”

– emelte ki Kolossváry Tamás. Hozzáfűzte: az egyetem standjánál bemutatták az intézmény erősségeinek számító, nagy hagyományokkal rendelkező műszaki területeket, a hallgatói versenycsapatokat és a sportolási, illetve e-sport-lehetőségeket. Mindez láthatóan tetszett az expó látogatóinak, miként az is, hogy a Széchenyi-egyetem jelenléte ma már nemcsak Győrben, hanem Mosonmagyaróváron, Budapesten és Zalaegerszegen is egyre erősebb.

„Intézményünk számára kiemelten fontosak a járműipari képzések és kutatások. Észak-Amerikában is rendkívül jól hangzik, hogy a győri hallgatóknak közvetlen hozzáférésük van a világ legnagyobb autóipari vállalatai által használt ZalaZONE tesztpályához, ahol többek között önvezető autókkal és drónokkal kapcsolatos kutatásokban vehetnek részt”

– egészítette ki Kolossváry Tamás.


A Széchenyi István Egyetem az amerikai hallgatók jelentkezését is várja képzéseire az admissions.sze.hu oldalon 2022. július 30-ig.


Sharon Crow, a Hungarian Summit felsőoktatási tanácsadója azt hangsúlyozta, hogy a rendezvény üzleti, gazdasági és kulturális témákat is felölelt.

„A felsőoktatási csereprogramok az eredményes partnerségek kulcsfontosságú elemei ezen szektorok mindegyikében. Az »Education Track II« panel résztvevői a kapcsolatok megkönnyítésének módjaira összpontosítottak, rávilágítva a sikeres módszerekre, valamint néhány megoldandó kihívásra. Ez a panel sikeresen megnyitotta az ajtót a jövőbeli felsőoktatási együttműködésekről szóló a részletesebb megbeszélések előtt"

– hangoztatta.

Kolossváry Tamás és Kalamár Réka a Széchenyi István Egyetem standjánál.


bottom of page